De ce plânge copilul? Crina Coliban, speaker pentru părinți, te învață să diferențiezi tipurile de plâns
Data actualizării:
Data publicării:
Plânsul este modul prin care bebelușii își exprimă nevoile. „Dacă nu încercăm să înțelegem ceea ce ne transmit atunci când plâng, nu trebuie să ne surprindă când vor crește și ne vor spune: Tu nu m-ai înțeles niciodată!", spune Crina Coliban, speaker pentru părinți. Iată cum să diferențiezi tipurile de plâns și ce trebuie să faci.

„Plânsul este forma prin care copilul alege să îți comunice tot ce gurița lui nu poate să îți spună. De aceea, e esențial să îi asculți și să îi înțelegi plânsul, nu să faci orice ca să îi închizi gura. Durerea pe care o închizi în copil va urla într-o zi în tine.”, explică Crina Coliban, speaker pentru părinți.

Cum plânge copilul de furie

„Este important să știți pentru că mamele cred că de fiecare dată când plânge copilul, motivul este că vrea să fie alăptat. Nu este așa. De foarte multe ori copilul plânge pentru că are, de exemplu, o furie. Ți-am explicat ce vreau, nu înțelegi. Copiii sunt furioși de când se nasc, pentru că au părăsit lumea aia bună, caldă, și au ajuns în lumea noastră „nebună”. 

Ce înseamnă plâns de furie? Înseamnă că de obicei copilul plânge cu ochii întredeschiși și trage capul pe spate. Cel mai bun sfat întotdeauna este când copilul plânge, uită-te la el și vezi când ai face tu ca el. Pentru că atunci când ești furios, așa faci și tu: strângi pumnișorii, dai capul pe spate și îți vine să înjuri.”, spune Crina Coliban.

Care este plânsul de durere

„De obicei, plânsul de durere este cu ochii închiși, exact cum gem și adulții la durere. Bebelușii au ochișorii închiși și mai degrabă scot un geamăt, o tânguială. De obicei, dacă-i vorba că s-a înțepat sau a căzut, plânsul pornește brusc, brutal. Dar noi nu vorbim despre plânsul în care e evident motivul, ci vorbim despre un plâns în care nu îți dai seama ce i s-a întâmplat.

Dacă este vorba despre un plâns de durere, cel mai adesea este bine să dezbraci copilul și inclusiv de pampers. Se întâmplă și găsesc la multe sesiuni de alăptare, ca mamele să pună pampersul repede, copiii de obicei plâng când îi schimbi, și vezi urme foarte adânci în pielea copilului. Și mereu le zic mamelor, ia gândește-te tu când te-a jenat odată lenjerie intimă, nu îți venea să o rupi de pe tine? Adică e o durere care te seacă efectiv. Așa se întâmplă și la bebeluși.”, continuă Crina.

Cum plânge copilul atunci când îi este somn

„Plânsul de somn este mai mult ca o văicăreală, de obicei. Noi vorbim de copiii cu vârsta până în șase luni. Exact ca la adulți, ei își duc mânuțele la ochi, își duc pumnișorii la ochi. Chiar dacă n-ajung ei, nu se coordonează, astfel încât să-și șteargă ochii, să și-i frece, își duc totuși mânuțele spre ochi.

Există o metodă care poate să vă fie ușoară ca să dibuiți semnalele astea. Se numește Dunstan Baby language. Dacă o căutați pe Youtube DBL crying, există o doamnă Priscilla Dunstan care e celebră în SUA care a identificat șase tipuri de plâns și ea spune când bebelușul de exemplu, plânge într-un anume fel, îl doare în partea de jos abdominal. Este foarte exactă. Asta nu înseamnă că părinții o să stea cu filmulețul lângă copil să identifice tipul de plâns, dar e o sursă de ajutor.”, recomandă Crina Coliban speaker pentru părinți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelusi  crina coliban  plans  tipuri de plans 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel