Dacă răspunzi „da” la aceste întrebări este posibil să suferi de sindromul impostorului în relațiile tale de prietenie
Urania Cremene, creatoarea programului "AllAboutParenting",și Atena Boca, fondatoarea celui mai mare grup dedicat părinților („La primul bebe”), au vorbit în cadrul emisiunii MediCOOL despre importanța vacanțelor fără copii.
"Atunci când Horia, primul meu copil, avea 2 ani, am decis să plec singură pe Kilimanjaro. A fost o călătorie cumva inițiatică, în care am încercat să mă regăsesc pe mine, cea de dinainte de naștere. Nu m-am regăsit, am găsit o versiune a mea mai profundă poate. Dar acum, dacă ar fi să fac din nou acest lucru, poate aș acorda mai multă atenție primilor 2 ani, când nu mi-am dat voie să ies nicăieri, trecând prin panicile despre care se tot vorbește printre mamele cu copii mici. Același sentiment de vinovăție pe care îl avem atunci când ieșim undeva, la piață, la coafor", a mărturisit Atena Boca.
Mulți părinți se simt vinovați atunci când merg în vacanțe fără copii, dar acest lucru este important, fiind un model pe care ei îl transmit copiilor lor, susține Urania Cremene. Este frumos și recomandat să mergem în vacanțe împreună cu micuții noștri, dar la fel de important este să ne luăm și noi uneori câte un moment de respiro pentru a reveni cu forțe noi și o stare mai bună.
"Cred că avem nevoie să facem lucrul acesta, și pentru noi, dar și pentru copii. Cred că nu este un gest egoist. Ai noștri copii, de la vârste foarte fragede, au de înțeles că au venit pe lume din iubirea a doi părinți și acești doi părinți au nevoie în continuare de timp împreună ca să fie solizi în continuare. Cred că e un model pe care putem să îl dăm mai departe generațiilor viitoare", a explicat Urania Cremene.
Totuși, atunci când copiii sunt încă bebeluși s-ar putea să fie necesar ca părinții să se afle mereu în prezența lor, fără a-și permite luxul de a merge singuri în vacanțe, asta mai ales dacă bebe este alăptat și are nevoie de o atenție sporită, pe care nu i-o pot acorda alți membri ai familiei. Ulterior însă, când mai cresc, copiii pot petrece o minivacanță la bunici spre exemplu, iar voi puteți pleca undeva pe o plajă pentru vă încărca bateriile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...
Visezi la soare și muzică?...
Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...
Copilăria este o etapă...