De ce unele familii au doar băieți sau doar fete? Specialiștii de la Harvard spun că nu e doar întâmplare
Data actualizării:
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Un studiu recent de la Harvard T.H. Chan School of Public Health susține că sexul bebelușului nu este un simplu „joc de noroc”, de 50/50.

Datele provin din peste 146.000 de sarcini, iar unele familii au tendința de a avea mai mulți copii de același sex, într-un mod semnificativ statistic.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Citește și Studiu: Tipul de naștere influențează mai mult decât alăptarea riscul de rezistență la antibiotice

Date-cheie din studiu:

Familiile cu 3 fete au 58% șanse să aibă din nou o fată.

Cele cu 3 băieți au 61% șanse să urmeze cu încă un băiat.

Se pare că sexul bebelușului vine dintr-o probabilitate exprimată ca o monedă ponderată, variabilă de la o familie la alta.

Factorii biologici implicați

Vârsta mamei

Când nașterile încep după 28 de ani, există o tendință pentru un sex repetitiv, ceea ce poate influența viabilitatea spermatozoizilor Y, purtători ai genei pentru băieți.

SURSA FOTO: Freepik.com@sacyks

Citește și Ce spune știința despre mirosul unic al bebelușilor

Genetica paternă/maternală

Studiul a identificat două gene care par asociate cu familiile ce au doar fete sau doar băieți. Totuși, experții cer prudență, e nevoie de validări suplimentare The Washington Post.

Stop-ul dorinței de copil

Experții au observat că multe familii opresc creșterea familiei atunci când au cel puțin un copil de fiecare sex, iar după eliminarea ultimului copil în studiu, modelul „monedă ponderată” rămâne valabil.

Viitoarele cercetări trebuie să exploreze aspecte precum nutriția, expunerea la toxine și stilul de viață, pentru a descoperi mecanismele exacte. 

Vezi și Cât ar mai putea supraviețui omenirea dacă, de mâine, nimeni nu ar mai face copii? Scenariul prezentat de un profesor de antropologie



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Fraze pe care copilul trebuie să le audă în timpul vacanței

Psihologul Jazmine McCoy (cunoscută pe Instagram ca The...

Ce spune ziua ta de naștere despre tine?

De ani de zile, mulți oameni privesc ziua nașterii prin...



Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

„A urcat pe cer pentru ultima dată!” Felix Baumgartner și motivul pentru care a refuzat mereu ideea de a deveni tată. Ce i-a spus Mihaelei Rădulescu: „E riscant!”

„NU renunț!” Prof. Laura Roxana Alexandru, apel către cei care pun „etichete defăimătoare”: „Nu stricați truda celor care încă luptă pentru calitatea învățământului românesc!”

Obiceiuri inteligente ale părinților care cresc copiii cei mai rezilienți. Psihologii au observat același tipar la mama și tatăl celor mai stabili și puternici micuți

pixel