De ce unii nu reușesc niciodată să aleagă cadoul perfect? Descoperă psihologia din spatele greșelilor de Crăciun
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
Crăciunul, cu amestecul său de lumini, tradiții și așteptări, aduce o experiență comună pentru mulți: găsirea cadoului ideal. 

Totuși, există persoane care, în ciuda eforturilor lor, par să aibă un talent deosebit pentru a oferi exact ceea ce nu se potrivește.

Iar când deschizi cadoul, te întrebi (mai mult supărat decât surprins): „Chiar mi-a dat asta? Ce puțin mă cunoaște...”. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Din punct de vedere psihologic, acest fenomen reflectă multe aspecte ale personalității, emoțiilor și relațiilor sociale.

Cadourile nu sunt doar obiecte, ci simboluri. Atunci când oferim un cadou, proiectăm aspecte ale personalității noastre și modul în care înțelegem cealaltă persoană.

Citește și Revelion cu copii: 5 lucruri de care să ții cont înainte de petrecere

SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio

De exemplu, o persoană care oferă ceva generic, precum un bon de cumpărături, ar putea reflecta nesiguranță cu privire la ceea ce își dorește cealaltă persoană sau chiar o evitare a conflictului care ar putea apărea din greșeala de a alege un cadou nepotrivit.

Pe de altă parte, oferirea unui cadou extrem de personal, dar pe care destinatarul nu-l are nevoie sau nu-l apreciază, poate indica faptul că atenția este mai mult asupra celui care oferă decât asupra celui care primește.

Acest lucru se întâmplă, de exemplu, când cineva dă cadou cartea sa preferată, crezând că „toată lumea ar trebui să o iubească”. Alegerea de acest tip poate sugera o nevoie de validare sau o lipsă de empatie, de a nu se pune în locul celuilalt.

Pe de altă parte, poate indica și „neglijență” (lipsa de importanță acordată persoanei sau cadoului în sine) sau pur și simplu lipsa de efort în alegerea cadoului.

Persoane care nu reușesc niciodată să aleagă cadoul potrivit: cele trei personalități

În general, persoanele care greșesc în mod repetat atunci când aleg cadouri tind să se încadreze într-unul dintre următoarele tipuri psihologice:

Perfecționistul analitic

Aceștia petrec atât de mult timp gândindu-se la „cadoul ideal”, încât ajung să se blocheze și să aleagă ceva în ultimul moment. Acest tipar poate fi asociat cu persoane cu niveluri ridicate de neuroticism, care se tem de a fi judecate, potrivit Bebe y Mas.

Practicul deconectat

Acești oameni tind să ofere lucruri utile, dar fără o legătură emoțională. Gândesc în termeni funcționali și nu simbolici. Aceasta este o trăsătură comună la persoanele cu o personalitate mai orientată spre logică decât spre emoții.

Egocentricul inconștient

Aceștia oferă ceea ce ar dori ei să primească, fără a lua în considerare interesele celuilalt. Acest comportament este adesea legat de o personalitate narcisistă sau de lipsa unor abilități sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...



Cele mai noi articole

Top citite

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

Psihologii le cer părinților și bunicilor să nu închidă niciodată ochii la aceste obiceiuri ale copiilor: „Pot reprezenta semnale de alarmă serioase!”

pixel