Vaccinurile esențiale pentru copii și secretele imunității, explicate de dr. Mihai Craiu: „Nu rezolvi nimic ținându-l cu bone acasă! E antrenamentul fără de care nu e primit la olimpiadă” / VIDEO
Pe măsură ce cresc, părinții doresc să le atribuie sarcini copiilor lor pentru a-i responsabiliza.
Un astfel de act ajută copilul să conștientizeze rolurile diferite pe care le are de jucat în mediul său. În funcție de responsabilitatea atribuită, aceasta va ajuta copilul să devină mai matur și din ce în ce mai autonom.
Amélie Chalufour recomandă să nu se acorde responsabilități înainte de vârsta de 3 ani: „Înainte de această vârstă, sunt prea mici, deci nu are mare rost.” Asistenta pediatră sugerează să înceapă treptat.
SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio
„Putem începe cu lucruri foarte simple, cum ar fi să se spele pe dinți, să se îmbrace, să facă ordine. Trebuie să îi responsabilizăm în ceea ce privește rutina zilnică.”
Responsabilizarea copilului depinde de fiecare părinte și de educația pe care dorește să i-o transmită, dar este, de asemenea, o chestiune de încredere în calitate de adult.
Părintele trebuie să ia în considerare cum suportă copilul responsabilitățile. „Există copii pentru care prea multe responsabilități le vor pune o presiune mare, așa că trebuie să încerce ceva simplu și blând. În schimb, alții se vor simți valorizati, așa că trebuie să facem în funcție de fiecare copil,” explică specialistul.
Citește și Oamenii care au suferit traume în copilărie au aceste cinci comportamente atunci când sunt adulți
Acordarea de sarcini copilului presupune și stabilirea unui cadru și a unor limite. Asistenta pediatră subliniază că „nu trebuie să uităm niciodată că un copil este un copil și nu putem să-i cerem orice.
Fiecare părinte trebuie să cunoască limita. Nu vom cere unui copil de 3 ani să supravegheze o oală cu apă clocotindă.
Nu-i vom cere nici să aibă grijă de frățiorul său în cadă.”
Cel mai bine este să facem sarcinile mai simple și ritualizate. Amélie Chalufour recomandă folosirea unui „semainier”.
Fie că este colorat, cu insigne sau desene, acest instrument de planificare este o rutină vizuală care îi ajută pe copii care nu știu să citească sau care sunt stresați „să se orienteze în timp” și „îi permite copilului să știe ce se așteaptă de la el și ce va face”, potrivit Parents.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cea mai importantă relație...