„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”
Data publicării:
Atunci când copilul pășește pentru prima dată într-o grădiniță sau într-o școală, poate că cea mai mare neliniște a unui părinte rămâne întrebarea: „Oare omul căruia i-am încredințat copilul îi face bine sau, fără să vreau, îl expun la ceva ce îl rănește?” Oana Moraru, expert în parenting și educație, oferă un răspuns clar.

Primul impuls al părinților este să întrebe: „Cum a fost azi?”, „Ți-a plăcut?”, „Ce a zis doamna?”. Însă, potrivit Oanei Moraru, întrebările insistente pot avea un efect contrar:

„Profesorii, învățătorii, cadrele didactice. De unde știu eu pe copilul meu dacă omul ăsta e bun sau nu pentru el sau dacă îi face rău, mai mult rău decât bine?

În general, știi despre copil nu întrebându-l multe. Întrebându-l, întrebându-l, întrebându-l fie îi dai idei, fie blochezi total ce simte”, spune experta în parenting și educație.

CITEȘTE ȘI Ce semne trebuie să urmărești înainte de a-ți înscrie copilul în clasa pregătitoare? Oana Moraru: „Dacă e încă în acest stadiu, e mai bine de amânat!”

Oana Moraru: „Cel mai bine afli prin povești”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Oana Moraru recomandă o metodă mai eficientă: folosirea poveștilor.

„Cel mai bine prin povești, inventând povești despre un alt băiețel, o altă fetiță, o barză cu pui care nu știu ce pățește”, susține experta.

Prin intermediul unei narațiuni fictive, copilul se poate regăsi sau poate proiecta propriile trăiri, fără presiunea de a se expune direct. 

VEZI ȘI Oana Moraru spune din ce clasă i se instalează copilului „sila de școală”: „Nu se manifestă încă, dar ea clocotește în interior, de-abia așteaptă să iasă la un moment dat”

Indicatorul de neignorat: Cum e copilul când îl iei de la școală

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Un detaliu important, adesea trecut cu vederea: momentul în care îți întâlnești copilul la finalul zilei.

„Cel mai ușor îți dai seama dacă copilului îi este bine la școală și la grădiniță când îl iei, la plecare. Corpul lui, starea lui de bine la plecare este indicatorul, nu la sosire”, a mai spus Oana Moraru.

Atunci când îl vezi cum iese pe poarta școlii sau a grădiniței, cum îi strălucesc ochii, cum își poartă corpul, cât de relaxat sau tensionat este, acelea sunt semnalele reale despre cum îi merge.

La sosire, explică Oana Moraru, lucrurile sunt înșelătoare: stresul anticipării, emoțiile de început, toate pot crea un disconfort temporar care nu înseamnă neapărat că există probleme reale:

„La sosire, sistemul lui nervos anticipează tot urcușul zilei, tot ce se întâmplă cu acomodarea, statul în bancă și așa mai departe. Și poate să fie stresat sau emoționat sau nu vrea să meargă, dar asta nu înseamnă că neapărat acolo se întâmplă un abuz sau că se întâmplă ceva grav la școală sau la grădiniță”

CITEȘTE ȘI „Ce mă fac cu copilul care tot amână momentul temelor?” Oana Moraru spune care ar trebui să fie prima reacție a părintelui: „Nu merge cu morala!”

Teama de separare este normală, dar trebuie înțeleasă corect

Mulți părinți intră în panică dacă copilul lor plânge dimineața sau refuză să intre în clasă. Dar Oana Moraru atrage atenția:

„Mulți copii au această teamă”.

Teama de separare este o emoție firească. Nu orice refuz de dimineață semnalează un abuz sau o problemă gravă. Important este să ne uităm cu grijă la starea copilului de după orele de curs, nu doar la momentul despărțirii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

Obiceiuri care îl pot face pe copil mai puțin inteligent, conform studiilor Harvard și Stanford

Iată cu ce să-ți hrănești copilul pentru a fi înțelept și sociabil, potrivit unui studiu ce a analizat 6.000 de copii cu vârste între 7 și 9 ani

pixel