Definitivat 2025: Rezultatele probei scrise, publicate! Câți profesori debutanți au promovat și primesc dreptul de practică
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Ministerul Educației a făcut publice marți rezultatele la examenul de Definitivat, susținut pe 8 iulie, iar 65,36% dintre candidați au reușit să promoveze.

Conform unui comunicat oficial, în total au fost evaluate lucrările a 8.849 de candidați. Dintre aceștia, 6.111 au obținut note între 7 și 10, ceea ce reprezintă o rată de promovare de 65,36%.

În topul performanțelor, 40 de candidați au primit nota maximă, 10, iar 402 au avut medii situate între 9,50 și 9,99.

Pe de altă parte, 622 de candidați au primit note sub 5, fiind astfel respinși la această probă.

Definitivarea în învățământ

În urma promovării examenului, 5.784 de profesori au dobândit dreptul de a profesa în învățământul preuniversitar, printre aceștia numărându-se și 33 de cadre didactice care au încheiat examenul cu media 10.

Definitivarea reprezintă un criteriu pentru cadrele didactice care vor să își continue cariera în școli.

CITEȘTE ȘI Definitivat 2025: 648 de absenți, 9 eliminați și ce urmează pentru cei care iau peste 8

Detalii despre organizarea probei scrise

La proba scrisă s-au prezentat 9.169 candidați, reprezentând 96,41% din totalul celor înscriși (9.510). Examenul a fost susținut în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare județ, la 97 de discipline diferite.

În timpul probei, 311 candidați s-au retras, iar opt au fost eliminați pentru tentativă de fraudă. De asemenea, lucrarea unui candidat a fost anulată după evaluare din cauza încălcării regulilor de redactare, prin prezența unor semne distinctive.

Cum se calculează media finală și criterii de promovare

Nota obținută la proba scrisă contează în proporție de 70% la media finală a examenului. Pentru a fi declarat promovat, candidatul trebuie să atingă minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele.

Potrivit metodologiei, pentru a susține proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții: cel puțin un an de stagiu în predare pe specialitate, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs, o medie de minimum 8 la inspecțiile la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, fără note mai mici de 7 la fiecare dintre aceste probe.

Perioada de depunere a contestațiilor și afișarea rezultatelor finale

Contestațiile pot fi depuse marți, până la ora 20:00, și miercuri, până la ora 12:00, în centrele de examen. Totodată, există și posibilitatea depunerii online, prin e-mailurile afișate de inspectoratele școlare în ziua susținerii probei scrise.

Rezultatele finale vor fi publicate pe site-ul oficial și în centrele de examen în data de 21 iulie. Validarea finală a rezultatelor se va face prin ordin de ministru în intervalul 24 iulie – 14 august. 

VEZI ȘI:

„Au devenit adevărați războinici: urlă, înjură, insultă!” Specialista Claudia Puiu-Barraud cere oprirea urii din învățământ: „Un profesor trebuie să rămână profesor. Fără violență!”

Prof. univ. dr Dumitru Borțun, despre rolul educației în dezvoltarea România: „Educația este totul” / VIDEO

„Părinții le spun copiilor că profesorii trebuie să le «câștige» respectul!” Apelul unui cadru didactic: „E o problemă!”

Au intrat la Medicină cu nota 5! Doar trei candidați au luat 10



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Metoda care i-a făcut pe elevii mei să se poarte exemplar!” O învățătoare povestește cum i-a disciplinat pe copii: „Recomand tehnica în orice clasă!”

Adolescent, rănit grav la Beach Please, după ce a fost împins să sară de pe scenă de artistul său preferat. Selly a reacționat și a anunțat reguli noi stricte / VIDEO

„Au devenit adevărați războinici: urlă, înjură, insultă!” Specialista Claudia Puiu-Barraud cere oprirea urii din învățământ: „Un profesor trebuie să rămână profesor. Fără violență!”

Au intrat la Medicină cu nota 5! Doar trei candidați au luat 10

pixel