Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
La naștere toți nou-născuții au o anteversie femurală mare, de aproximativ 30-40°. Odată cu creșterea, anteversia tinde apoi să se reducă spontan și fiziologic.
Reducerea se produce în principal în decurs de 10-12 ani, dar continuă lent până la maturitatea scheletică, adică până la atingerea valorii tipice a maturității, de aproximativ 15°.
Cu toate acestea, unii copii prezintă anteversie femurală excesivă, adică mai mare decât cea așteptată pentru vârsta lor. Această afecțiune este cel mai frecventă între 3 și 6 ani și este mai frecventă la femei.
O posibilă cauză ar putea fi poziția asumată de făt în timpul gestației în uter, la care poate contribui greutatea excesivă a fătului sau deficitul de lichid amniotic.
Copiii cu anteversie femurală excesivă au anumite caracteristici. Ei merg cu degetele de la picioare și rotula îndreptate spre interior, iar rotația internă se poate schimba de la un pas la altul.
Bebelușii sunt capabili să corecteze felul în care merg atunci când le ceri să-i acorde atenție, dar apoi reîncep să meargă cu degetele de la picioare îndreptate în interior.
Ei preferă poziția șezând „W”, în timp ce au dificultăți să stea în stil indian (cu picioarele încrucișate). Nu au dureri, se pot împiedica de propriile picioare: acest lucru poate provoca unele dificultăți la mers sau căderi.
De asemenea aleargă într-un mod necoordonat.
În timpul vizitei, medicul evaluează diferite elemente, precum mersul, arcul de rotație al șoldului și proeminența trohanterului mare (adică proeminența osoasă situată la capătul superior al femurului) atunci când pacientul tânăr efectuează rotațiile șoldului.
Deoarece aceasta este o problemă benignă care se ameliorează spontan, prima evaluare este efectuată de către medicul pediatru.
Este recomandabil să consultați un specialist ortoped numai dacă:
- rotațiile șoldului și în pas sunt foarte asimetrice;
- copilul raportează durere sau șchiopătează;
- sunt suspectate alte patologii subiacente, cum ar fi displazia congenitală a șoldurilor, patologii neurologice și neuromusculare sau o întârziere a dezvoltării motorii;
Copiii cu anteversie femurală excesivă se îmbunătățesc spontan odată cu creșterea, până la aproximativ 10-12 ani. În cele mai multe cazuri, această îmbunătățire va rezolva complet tabloul clinic, până la mersul corect.
La unii copii, anteversia femurală poate persista parțial, dar este compensată de extratorsiunea tibială, care „ajustează” unghiul și elimină rotația spre interior.
La o mică proporție de copii (aproximativ 20%, în special cei cu anteversie marcată de la început), starea se îmbunătățește, dar persistă chiar și atunci când este atinsă maturitatea scheletică.
Niciun studiu nu a demonstrat vreodată o asociere între anteversia femurală excesivă și alte afecțiuni degenerative, cum ar fi osteoartrita de șold sau genunchi.
În cazurile de deficiență vizuală ușoară sau chiar moderată, copiii depășesc de obicei problema fără niciun tratament. Poate dura câțiva ani, dar oasele se instalează adesea singure în poziția corectă. Sugarii cu aducție metatarsiană severă pot necesita o serie de gipsuri plasate pe piciorul sau picioarele afectate timp de câteva săptămâni. De obicei, acest lucru nu se întâmplă până când copilul are cel puțin șase luni. Gipsurile sunt concepute pentru a corecta postura înainte ca copilul să poată merge.
Medicul dumneavoastră vă poate arăta tehnici de întindere și masaj pentru a ajuta oasele bebelușului să crească în direcția corectă. Torsiunea tibiei sau torsiunea femurală medială nu necesită gipsuri, bretele sau pantofi speciali în majoritatea cazurilor.
Problemele au nevoie doar de timp pentru a se rezolva. A fost o vreme când corsetele de noapte și o gamă largă de alte dispozitive erau recomandate copiilor cu degete de porumbel. Dar s-au dovedit a fi ineficiente. Dacă nu există o îmbunătățire reală până la vârsta de 9 sau 10 ani, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a alinia corect oasele.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...