Comportamentele care pot afecta grav echilibrul emoțional al copiilor. Psihologii vorbesc despre cele mai dureroase răni emoționale provocate de părinți
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a adus în discuție acest subiect, întrebând: „Apare demența digitală și la copii?”
Invitată să răspundă a fost psihologul și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir, care a făcut lumină într-un domeniu încă slab explorat, dar extrem de actual.
„Apare la toată lumea. La copii nu s-ar zice chiar demență. Când ne gândim la termenul ăsta ne vin în cap tot felul de semnificații pe care le-am învățat”, spune psihologul și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Ana-Maria Zamfir atrage atenția că, deși termenul „demență” este poate prea dur pentru a fi aplicat copiilor, efectele cognitive ale supraexpunerii la ecrane sunt reale și vizibile. Ele pot lua forme subtile, greu de definit sau clasificat, dar cu impact major pe termen lung.
SURSA FOTO: freepik.com @tatsy
„Sunt niște lucruri pe care nu știm exact cum să le încadrăm. De exemplu, efectul acesta de Brainrot nu e trecut în manuale. Sunt foarte multe fenomene specifice timpurilor noi care poate rămân sau poate sunt doar niște trenduri care dispar.
Nu știm cum se transformă ele în viitor sau care se mențin. Când să apuci să faci studii că oricum lucrurile se mișcă prea repede”, mai spune experta.
„Eu aș îndrăzni să zic că într-o formă, da. Pe de o parte este nedezvoltarea funcțiilor la copil, pentru că el este în procesul de dezvoltare, nu este finalizat. Pe de altă parte, poate să fie și în sensul de pierdere.
Poți să observi chestia asta când sunt pauze lungi, vacanța de vară. În toamnă, când se întoarce copilul la școală, este cam neantrenat și merge greu. Asta ce înseamnă? Un regres, practic”, mai explică experta.
Asta se întâmplă pentru că, în lipsa antrenamentului cognitiv constant, funcțiile mentale nu doar că stagnează, dar încep să dea înapoi. Iar dacă vara înseamnă relaxare, dar și multă expunere la ecrane, efectul de „neantrenare” a creierului poate fi agravat.
SURSA FOTO: freepik.com @somemeans
Unul dintre cele mai importante avertismente lansate de Ana-Maria Zamfir este legat de dezvoltarea inteligenței:
„În momentul în care nu se face antrenament cognitiv, nu se dezvoltă inteligența. Pentru că ai o capacitate cu care te-ai născut și o parte pe care tu o dezvolți cam până pe la 15-16 ani, aproximativ”, spune psihologul.
Asta înseamnă că inteligența nu este un dat fix, ci se dezvoltă sau nu într-o fereastră limitată de timp, iar lipsa de stimulare poate însemna șanse pierdute pentru totdeauna.
„După care, nu mai merge că antrenezi inteligența. S-a terminat, ai încheiat. Atât cât ai reușit să deprinzi, cu efort că nu se poate altfel. Trebuie noutate și tot timpul să faci conexiuni ca să dezvolți rețele neuronale”, conchide Ana-Maria Zamfir.
Inteligența se dezvoltă nu prin consum pasiv de conținut, ci prin efort, învățare, descoperire și conexiuni între idei. Din păcate, ecranele oferă exact contrariul: conținut rapid, repetitiv, superficial. În loc de provocare intelectuală, ele oferă stimulare senzorială. În loc de conexiuni, fragmente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.