Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Psihoterapeutul a subliniat că pentru copii, mâncarea reprezintă nu doar nutriție, ci și o formă de iubire. Calitatea mâncărurilor, în special a celor dulci, poate influența nivelul de plăcere resimțit de creier. Bomboanele, prăjiturile și zaharurile declanșează eliberarea de hormoni ai plăcerii, ceea ce face ca aceste gustări să fie căutate și dorite în mod repetat. Cătălin Durlă a avertizat asupra unor posibile consecințe negative ale unei astfel de dependențe, precum refuzul copiilor de a consuma alimente sănătoase și preferința excesivă pentru dulciuri.
„Mâncarea înseamnă iubirea și mâncarea bună înseamnă iubire și mai mare. Drept urmare, bomboanele, prăjiturile și zaharurile sunt cele care ne fac plăcere și ne produc o serie de hormoni care îmbibă creierul în foarte multă plăcere. Și atunci creierele copiilor au nevoie să fie excitate de acel hormon al plăcerii. Când hormonul acesta al plăcerii nu este activat de relația bună cu părintele, de prezența calitativă a părintelui sau când pur și simplu eu știu și-ți dau bomboana asta doar ca să scap un pic sau că cedez, avem deja o problemă. Pentru că micuțul își va da seama și va repeta și va repeta și va repeta. Va căuta în permanență să primească acel zăhărel, acea bombonică, acel dulce.
Ușor, ușor putem să ne trezim cu o problemă destul de serioasă în care copilul să nu mai vrea să mănânce mâncare pentru că el vrea să mănânce ciocolată și trei zile nu-ți mănâncă mâncare. Și tu ce-o să faci? `Copilul meu nu mănâncă, mai bine dau ciocolată decât nimic?` Și, uite, cum ai ajuns să fii păcălit tu ca părinte și, din păcate, auto păcălit. Pentru că avem și mentalitatea `ce poate să-i strice o bombonică?` Sigur, nu strică niciodată o bombonică, dar depinde când îi dai bombonică și de câte ori. O bomboană n-a omorât pe nimeni, asta este cert. Copiii au nevoie oricum de mai multe zaharuri decât noi adulți și au tendința de a căuta mai mult dulcele decât noi adulți”, a spus Cătălin Durlă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Psihoterapeutul Cătălin Durlă a adus în atenție problema dependenței copiilor de mâncare nesănătoasă, cu precădere de cartofii prăjiți. Durlă a subliniat că acești cartofi prăjiți sunt adesea considerați cea mai râvnită mâncare de pe planetă, datorită caracterului lor irezistibil. Desigur, psihoterapeutul a recunoscut că, din perspectiva sănătății, cartofii prăjiți nu se numără printre alegerile alimentare ideale. Cu toate acestea, el a evidențiat paradoxul că această mâncare nesănătoasă ne aduce plăcere. Analog cu savoarea ciocolatei, consumul de cartofi prăjiți induce o senzație de bine și satisfacere. Cătălin Durlă ne-a provocat la o reflectare asupra modului în care adulții se simt atunci când cedează la această gustare tentantă și a subliniat că de ce un copil nu ar experimenta aceeași bucurie? Cu toate acestea, Durlă a avertizat asupra capcanei de a căuta mereu să facem copiii fericiți, subliniind importanța de a înțelege ce înseamnă cu adevărat fericirea și cum să gestionăm nevoile și dorințele copiilor, în special în ceea ce privește alimentația.
„Cartofii prăjiți, din câte știu, sunt cea mai râvnită mâncare de pe planetă. Sunt irezistibili și atunci cum ar putea cineva să reziste cartofilor prăjiți? Dar, cartofii prăjiți sunt, din câte știu eu, foarte nesănătoși, dar ne fac plăcere. Mâncăm cartofi prăjiți ca să ne facă plăcere. E ca atunci când mâncăm ciocolată. Ne simțim bine! Când mergem noi adulții și mâncăm niște cartofi prăjiți ne simțim foarte bine. De ce un copil nu s-ar simți bine? S-ar simți nemaipomenit de bine!
Trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să am copilul fericit? Aici e o mare capcană! Ce înseamnă fericit? Ce înseamnă educat? Ce înseamnă să răspund la niște nevoi? Ce înseamnă să răspund la dorință? Mâncarea e o nevoie! Cartofii prăjiți sunt și o nevoie, și o dorință”, a mai spus psihoterapeutul.
Psihoterapeutul Cătălin Durlă a abordat subiectul nevoilor și dorințelor copiilor în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, evidențiind că dependențele acestora nu apar fără un motiv și sunt strâns legate de dinamica relațională în cadrul familiei. El a subliniat că, în încercarea noastră de a-i face pe copiii noștri să se simtă bine, ca părinți, putem cădea în capcana unor excese.
„Dependențele copiilor nu vin așa din neant. Ele vin pentru că sunt o problemă de relație. Relație în sistemul în care trăiesc. Noi, ca părinți, încercăm inconștient să îi facem pe copiii noștri se simtă bine pentru că îi iubim. Prea multă iubire te îngrașă, prea puțină iubire te poate duce într-o altă direcție. Deci, trebuie să știm exact câtă nevoie de iubire are copilul meu, câtă nevoie de mâncare are copilul meu, câtă nevoie de ecrane are copilul meu? Altfel e dorință. Copilul meu își dorește ciocolată? Aia e dorință! E nevoia mea să-l fac pe copil fericit sau este o dorință a mea? Și intrăm într-un cerc foarte inconștient, care este foarte greu de gestionat”, a mai punctat psihoterapeutul.
Cătălin Durlă a abordat o soluție în ceea ce privește gestionarea diferenței dintre nevoi și dorințe. El a subliniat importanța ca adulții să fie mai conștienți de propriile nevoi și de semnificația pe care o are copilul în viața lor. Expertul a îndemnat la o prezență mai activă în relația cu copiii. Desigur, el a recunoscut că nu există părinte perfect, dar a evidențiat frumusețea relațiilor care se dezvoltă în mod autentic prin conștientizare și prezență.
„Soluția este ca noi, adulții, să fim mai mult mai conștienți de nevoile noastre și de ce înseamnă copilul pentru mine. Să fim prezenți cu copiii noștri și să răspundem nevoilor. Sigur, nu există părintele perfect. Nu cred că trebuie să fim părinți perfecți, de aici e și frumusețea relațiilor noastre. Dar trebuie să fim conștienți de noi și prezenți”, a explicat Cătălin Durlă.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...