Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Expertul a subliniat că, în special în primii trei ani de viață, copiii ar trebui să evite accesul la ecrane. Chiar și televizorul, care poate părea inofensiv, oferă doar o imagine goală, fără contribuții semnificative la dezvoltarea copilului. Psihoterapeutul Cătălin Durlă a adus în discuție impactul negativ al tehnologiei smart și al ecranelor asupra dezvoltării emoționale, a capacității de control și autocontrol, precum și a capacității de a lua decizii.
„Eu aș considera că un copil până în 3 ani nu ar trebui să aibă acces la niciun fel de ecran. Ai televizorul, să zicem că este ok, dar nici acolo, e o imagine goală care nu produce absolut nimic. Pe de altă parte, un ecran smart, tehnologie smart, poate să aducă foarte mult deficit unui copil: de la dezvoltare emoțională, la incapacitatea de control și autocontrol, incapacitatea de a lua decizii.
Să vorbim și despre lucruri de natură fizică. Când vedem un copil de 2 ani că scrollează așa... Eu aș prefera să știe să țină un creion în mână, decât să știe să scrolleze cu degetul. Și asta înseamnă că acolo nu se întâmplă un proces firesc și natural, cel de a dezvolta motricitatea fină, jocul liber. Îi dau o tabletă, un joc pe care se joacă ceva prestabilit, dar nu știe să se joace liber cu jucării. Asta e foarte periculos, poate fi foarte periculos!”, avertizează Cătălin Durlă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Psihoterapeutul Cătălin Durlă a sugerat că până la vârsta de 3 ani, expunerea la ecrane ar trebui să fie zero. Cu o notă umoristică, a menționat că poate fi considerat „mai catolic” în această privință decât mulți Papi. Pentru copiii cu vârste de peste 3 ani, expertul a recomandat o introducere graduală a tehnologiei în viețile lor, sub supraveghere și cu limite clare. În intervalul de până la 5 ani, a sugerat o limită de maximum o oră pe zi în fața dispozitivelor. A subliniat că o oră pare deja o perioadă exagerată, exprimând îngrijorarea față de impactul prelungit al ecranelor asupra copiilor mici. Odată cu începerea școlii, Cătălin Durlă a recunoscut creșterea necesității de a avea contact cu tehnologia, însă a menționat că și în această etapă ar trebui aplicate limite, sugerând un maximum de 2 ore pe zi.
„Cred că până în 3 ani ar fi 0. Sigur, depinde de fiecare dintre noi. Poate că eu sunt mai catolic decât mulți Papi. Peste 3 ani, putem să începem ușor, ușor să introducem zona asta de tehnologie în viețile copiilor noștri, pentru că altfel vor fi niște alienați tehnologic. Și ușor, ușor începem să-i învățăm, dar supravegheați și cu limită.
Până în 5 ani, poate o jumătate de oră, maximum o oră. Mi se pare enorm o oră! Ce faci o oră pe un device? După aceea începe școala, nevoia de a avea contact cu tehnologia e mult mai mare. Dar cred maximum 2 ore pe zi, ceea ce-i din nou foarte mult, cred că este suficient.
Adolescenții sunt o altă poveste. Ei au nevoie să fie prezenți prin tehnologie, au nevoie de a se conecta cu ceilalți. Acolo apar alte nevoi. Copiii n-au nevoie să fie interconectați cu ceilalți. Ei doar se joacă niște jocuri”, a mai adăugat psihoterapeutul.
SURSA FOTO: freepik.com @user17340861
Psihoterapeutul Cătălin Durlă a dezvăluit strategiile prin care părinții pot stabili reguli clare fără a declanșa „al Treilea Război Mondial” în propria casă, subliniind că dorim cu toții o viață liniștită alături de copiii noștri, dar aceasta vine la pachet cu provocări semnificative. În explicația sa, a recunoscut că micuții noștri vor dori să exploreze tehnologia și că aceasta poate aduce cu sine momente tensionate, chiar scandaluri. Totuși, a subliniat importanța stabilirii unor limite și a unui cadru clar încă de la început, pentru a gestiona mai ușor astfel de situații. Psihoterapeutul a adăugat că nu va fi niciodată ușor.
„Noi ne dorim ca să avem o viață liniștită de părinți alături de copiii noștri. Și asta aduce foarte multe provocări. Dacă ne așteptăm ca micuții noștri să nu reacționeze, înseamnă că plecăm pe niște principii și niște piste foarte false. Ei normal că vor dori, vor dori și va fi scandal. Mai ales că dacă le-am oferit și știu despre ce e vorba, atunci va fi scandal. Dar dacă o luăm de la început cu limite, cu cadru clar, atunci lucrurile astea vor fi mai ușor de gestionat. Niciodată nu va fi ușor și niciodată nu va fi sigur! Ușor nu va fi niciodată! Va fi dificil, va fi cu rezistență, va fi cu țipete, chiar dacă copilul meu nu este dependent. Am văzut, inclusiv la mine acasă, am văzut ce înseamnă 10 minute de contact cu tehnologia. `Mamă, te rog, te rog, mai vreau, mă trântesc`.
Ține de noi să nu cedăm! Acesta e un aspect foarte important, pe care cred că foarte mulți părinți uită să-l aplice: `ok, ți-am luat ăsta, dar trebuie să-ți pun ceva înapoi`. Adică trebuie să înlocuiesc activitatea asta de joc pe tabletă, pe telefon, cu altceva. Dacă doar ți-am luat, ai un spațiu gol! Cu ce pot să înlocuiesc? Mergem să ne dăm cu bicicleta afară, mergem să ne jucăm un joc care îți place ție, facem ceva împreună, punem o altă activitate în locul spațiului rămas gol.
Pentru că o parte din reacția asta la dependență este că nu mai e nimic acolo și copilul suferă de multe ori: refuzul părintelui și faptul că a luat acel ceva. Atunci, părinții trebuie să se gândească cu ce ar putea să vină în loc. Știu că foarte puține lucruri ar putea concura cu o tabletă și cu un joc nemaipomenit, dar cel puțin putem încerca. Știu că trăim într-o lume plină de acțiune și activitate și n-avem timp, dar dacă pentru copiii noștri n-avem timp, atunci pentru ce avem timp? De ce i-am mai făcut? E foarte dificil! Eu nu propun lucruri ușoare”, a mai precizat Cătălin Durlă.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...