Despre bullying-ul în școli. Ioana Șandru, doctor în Psihologie: „Un agresor nu are o stimă de sine prea bună” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În ediția de luni, 15 aprilie, Ioana Șandru, doctor în Psihologie, consilier școlar, lector universitar, a fost invitata prof. univ. dr. Sorin Ivan de la Dc Edu.

Ioana Șandru, doctor în Psihologie, consilier școlar, lector universitar, este invitata de luni, 15 aprilie, la DC Edu - emisiunea realizată de prof. univ. dr. Sorin Ivan.

În cadrul emisiunii s-au abordat diverse subiecte, printre care și problema principală din zilele noastre: bullying-ul în școli.

„Bullying-ul este o problemă actuală și ridică multe problematici. Este o formă de agresivitate, violență, care strică starea de bine, provoacă nemulțumire, deteriorează anumite comportamente și produce multe traume, pentru că există un agresor, o victimă, poate și un observator, un act de violență care este sub formă fizică, emoțională, prin mediul online (cyberbulying) sau social, prin izolare, excludere dintr-un grup, dat putem vorbi și despre forma sexuală, de aluzii, hărțuire, în special de abuzuri, care traumatizează atât copilul, cât și familia, care suferă alături de victimă”, a spus Ioana Șandru.

Care sunt formele de manifestare ale bullying-ului

Potrivit doctorului în Psihologie, Ioana Șandru, formele de manifestare ale bullying-ului sunt următoarele:

„Abuzul către un comportament, fie că este al unei persoane mai altfel. Are urechile mai mari, părul altfel sau fizic iese în evidență printr-un defect, e o formă continuă, intenționată. Este ridiculizat, timorat, luat peste picior. Bullying-ul pare că este acceptat, pare o joacă, și cumva este în aria legalității, pe când violența depășește cumva granița legalului. Formele sunt de la cele mai ușoare cum ar fi tachinare, intimidare, până la forme de abuz, posedare de bunuri, loviri fizice”, a explicat psihologul.

Practic bullying-ul implică de la agresiunile verbale, un ton mai ridicat, ironic, sarcastic sau punerea de porecle, agresiunea atitudinală, șicanări, hărțuiri, glumițe, până la agresiuni fizice.

Există bullying în școala românească?

„Da. Sigur că da! Este un fenomen care ne caracterizează. Suntem cumva în această formă de violență care se reflectă asupra copilului și care aduce în clasă, poate pe coridor, în anumite locuri în școală, în curtea școlii, în vestiare poate, în drumul către școală, acele atitudini nepotrivite ale unora care vor să fie vedete, vor să umilească”, a spus Ioana Șandru.

De asemenea, doctorul în Psihologie a enumerat și care ar fi cauzele bullying-ului din școli. „Un agresor nu are o stimă de sine prea bună și prin atitudinile acestea agresive, de abuz, vrea să iasă în evidență, să braveze, să pare macho. Este și un mod de compensare. Sunt și alte abordări care spun că se învață a imita pe cineva din familie, din mediul în care el trăiește și de impune astfel. În aceeași măsură ca băieții și fetele fac bullying. Băieții sunt considerați predominați în bullying fizic, iar fetele au un procent mai mare de implicare în bullying social, de izolare, de excludere a altor fete din grupul lor, pentru că nu au rochiile sau firma vestimentației cea aleasă de un lider, fie e altfel, poate mai lentă sau nu ascultă de cel care într-un grup se consideră lider”, a explicat Ioana Șandru.

Practic, prin bullying, agresorii încearcă să iasă în evidență umilind pe alții. 

Emisiunea integrală despre acest subiect, dar și alte teme de interes, puteți urmări mai jos.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel