Din august, părinții pierd 10% din indemnizația de creștere a copilului. Statul introduce o nouă taxă: Cât mai rămâne efectiv din bani, după reținere
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Statul introduce contribuția de sănătate pentru mai multe tipuri de venituri sociale. Cine plătește și cum se calculează?

Persoanele care primesc indemnizații de la stat, cum ar fi cele pentru creșterea copilului, șomaj sau sprijin social, vor continua să beneficieze de statutul de asigurat în sistemul public de sănătate, dar cu o condiție: vor contribui cu 10% din aceste venituri la CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate).

Reținerea va fi făcută automat, direct de instituțiile care virează banii, fără alte formalități din partea beneficiarilor.

CITEȘTE ȘI Premierul Bolojan, anunț de ultimă oră despre bursele elevilor: „Am ajuns să avem clase întregi care au burse de merit, dar la BAC iau 5. Nu mai știm ce înseamnă meritul!”

Ce prevede proiectul legislativ

Modificarea apare în noul proiect de lege privind măsurile fiscal-bugetare, menit să echilibreze bugetul prin reducerea cheltuielilor permanente și introducerea unor ajustări fiscale.

Este vorba despre o schimbare importantă pentru cei care, până acum, erau scutiți de la plata CASS, dar beneficiau totuși de servicii medicale decontate de stat.

Cine va fi afectat

Printre categoriile de persoane de la care se va reține CASS începând cu veniturile aferente lunii august 2025 se numără:

Părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului (pentru indemnizația lunară primită);

Persoanele în concediu de acomodare, în contextul adopției;

Beneficiarii de indemnizație de șomaj sau alte forme de sprijin oferite prin bugetul asigurărilor pentru șomaj;

Persoanele care primesc venit minim de incluziune;

Beneficiarii ajutoarelor sociale prevăzute în Legea nr. 196/2016, ajutor de incluziune și sprijin pentru familia cu copii;

Persoanele persecutate politic, veteranii, revoluționarii și deportații;

Personalul monahal din cadrul cultelor religioase recunoscute, înregistrat la Secretariatul de Stat pentru Culte, aceștia nu vor mai fi asigurați automat fără plată în sistemul de sănătate.

Cum se va calcula CASS pentru indemnizația de creștere a copilului

Concret, pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului, reținerea de 10% CASS va fi aplicată lunar, direct din indemnizația primită.

Iată cum funcționează mecanismul:

Pasul 1: Calculul indemnizației

Indemnizația pentru creșterea copilului se stabilește la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii.

Exemplu de calcul:

Dacă în ultimele 12 luni ai avut un salariu mediu net de 6.000 lei, atunci indemnizația lunară va fi:

6.000 lei × 85% = 5.100 lei.

Pasul 2: Reținerea CASS

Din această sumă, se reține 10% pentru CASS:

5.100 × 10% = 510 lei.

Pasul 3: Indemnizația netă primită

5.100 - 510 = 4.590 lei.

Aceasta va fi suma efectivă pe care o va primi părintele în cont, lună de lună, pe durata concediului.

Maternitatea, în continuare fără CASS

Important de știut este că această modificare nu afectează indemnizația de maternitate (cea acordată în perioada prenatală și postnatală, 126 de zile în total). Pentru aceasta, nu se reține contribuția de sănătate.

Plafoane minime și maxime

Pentru anul 2025, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu poate fi mai mică de 1.651 lei și nu poate depăși 8.500 lei, indiferent de nivelul veniturilor părinților.

VEZI ȘI:

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

Bunicii din această țară sunt pe primul loc în Europa la îngrijirea copiilor. Sunt mai prezenți în viețile copiilor decât oricare alt adult

Clase mai aglomerate din toamnă! Proiectul de lege Bolojan propune creșterea numărului de elevi în toate ciclurile de învățământ



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

România riscă un blocaj educațional fără precedent! Ministrul Daniel David: „Dacă nu facem ceva, țara se blochează din toamnă! Dacă vrem o reformă a calității, o avem după ce salvăm sistemul!” / VIDEO

Ministrul Daniel David, mesaj dur despre rezistența la schimbare: „Am impresia că sunt în situația în care încerc să salvez Educația de unii oameni din Educație. Chiar să-i salvez de ei înșiși!”

Daniel David, despre necesitatea de a face ordine în sistem: „Sunt forțat cumva să luăm niște decizii care îi afectează și pe elevi, studenți și profesori” / VIDEO

pixel