Disfonia copilăriei: o tulburare destul de frecventă. Iată cum se rezolvă
Data publicării:
Disfonia copilăriei este o tulburare vocală, destul de frecventă în copilărie, care poate duce la deteriorarea corzilor vocale dacă devine cronică. Se caracterizează printr-o modificare a vocii, adesea răgușită, care nu trebuie confundată cu un simptom de amigdalita sau o răceală.

Disfonia este o tulburare a vocii, care constă într-o alterare a timbrului vocal și a tonului. Poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv traumatisme laringiene, utilizarea excesivă a vocii înalte, medicamente, reflux, alergii, etc...

Unele simptome includ o voce răgușită sau încordată. Poate cauza dificultăți de comunicare și poate limita activitățile zilnice. Este o boală frecventă în timpul creșterii și se estimează că are o frecvență între 6 și 10% în populația pediatrică.

Este important să facem o distincție:

- Disfonie organică: când copilul are o alterare morfologică sau neuromusculară care implică corzile vocale
- Disfonie disfuncțională: utilizarea necorespunzătoare a organelor responsabile de producerea vocii


Disfonia copilăriei, când este disfuncțională, poate fi trecătoare, dar trebuie corectată, deoarece inflamația poate provoca calusuri, numite noduli, pe termen lung. Nodulii nu provoacă durere, dar se pot întări și fac ca vocea copilului să sune ciudat.

Cauzele disfoniei în copilărie

Disfonia copilăriei este cauzată de utilizarea incorectă a vocii. Copiii tind să țipe prea mult, chiar și pur și simplu pentru a se juca cu semenii lor, au adesea perioade prelungite de plâns sau de furie, în care corzile vocale sunt încordate excesiv. Acestea sunt toate atitudinile care pot provoca disfonie non-organică sau disfuncțională.

Laringele și corzile vocale sunt mici și fragile și cu eforturi vocale prelungite se pot inflama cu ușurință, provocând edem, leziuni ale mucoasei și submucoasei, noduli cordali și polipoză cordală. Uneori, disfonia este cauzată și de o infecție virală, cum ar fi o răceală sau laringita. În acest caz, problema este temporară și de obicei dispare atunci când procesul infecțios în sine regresează.

3. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-5998448-3_74648800.jpg)

Foto: Pavel Daneliuk/ Pexels

Ce să faci dacă copilul tău are disfonie


Dacă copilul dumneavoastră suferă de disfonie, pe lângă consultarea medicului pediatru de familie și a unui specialist ORL, poate fi necesar să urmați câteva sfaturi:

- Mențineți-l întotdeauna bine hidratat: deshidratarea poate crește riscul de iritare a corzilor vocale, crește vâscozitatea corzilor vocale, reduce mobilitatea acestora și crește efortul necesar pentru a vorbi.

- Asigurați-vă că nu ridică vocea: este recomandabil să evitați mediile zgomotoase.

- Încercați să reduceți distanța când vorbiți: în familie ar trebui să aveți conversații la distanță apropiată, mai puțin de un metru, mai ales dacă copilul este mic.

- Dacă este posibil, limitați timpul petrecut vorbind: copilul trebuie să-și odihnească vocea după o zi lungă de vorbit.

- Evitați iritanții din aer, cum ar fi fumul de țigară.

Este foarte dificil să „educați” copilul în utilizarea corectă a vocii, mai ales dacă petrece mult timp printre copii, cum ar fi la grădiniță.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vika-glitter-4345670_22436600.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Disfonia copilăriei este adesea o tulburare tranzitorie care se rezolvă de la sine, dar dacă utilizarea incorectă a vocii devine cronică, medicul poate recomanda consultarea unui  specialist ORL care, prin colectarea unui istoric clinic precis al copilului și o examinare directă de vizualizare a corzile vocale cu fibrolaringoscopie (examen care se realizează prin introducerea unui fibroscop subțire într-o nară care ajunge până la faringe), stabilește dacă este vorba despre o disfonie organică sau funcțională. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel