Disgravidia în timpul sarcinii. Dr. Alice Barbu avertizează despre pericolele acestui fenomen: „Nu e normal! Trebuie să înțelegem că sarcina NU e o boală” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a fost abordat un subiect frecvent întâlnit de viitoarele mămici: disgravidia. Invitata, dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a explicat în detaliu acest fenomen, oferind informații importante pentru femeile însărcinate.

„De ce apare disgravidia?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Dr. Alice Barbu a clarificat că, deși este un simptom comun, disgravidia nu reprezintă o caracteristică normală a sarcinii, ci face parte din sfera patologiilor.

Disgravidia nu este în realitate o caracteristică normală a sarcinii. Face parte din sfera patologiei. Încă nu se cunoaște substratul fiziopatologic concret pentru apariția dizgravidiei. Sunt incriminați hormonii din sarcină. Este incriminat, în primul rând, gonadotropina corionică umană și niveluri crescute de estrogen. Dar, studiile sunt încă în desfășurare”, a explicat medicul la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

În ciuda disconfortului pe care îl provoacă, disgravidia nu reprezintă un pericol dacă este gestionată corespunzător. Dr. Alice Barbu a subliniat că, atâta timp cât viitoarea mamă nu ajunge într-o stare de malnutriție severă din cauza imposibilității de a se alimenta, această condiție nu pune probleme majore.

„Atât timp cât dizgravidia este, însă, bine tolerată de pacientă și nu ajungem la imposibilitatea de alimentare care duce mai departe la depleție hidroelectrolitică, la malnutriție, disgravidia nu pune probleme.

De obicei, apare între săptămânile 4-6, cu un maxim în 10-13, susține specialista.

Dr. Alice Barbu: „Disgravidia poate să fie o condiție amenințătoare de viață”

SURSA FOTO: freepik.com @Bizon

Dr. Alice Barbu a explicat că, deși disgravidia nu este o caracteristică normală a sarcinii, ea poate fi gestionată eficient, dar numai cu o evaluare corectă și un tratament adecvat. 

Graviduța trebuie să se prezinte la medic ca să-i fie evaluată starea de bine, pentru că există și cazuri severe de disgravidie. Și înainte să fie pus la punct tot acest protocol de investigații și reechilibrare hidroelectrolitică și suplimentare de nutrienți, puteau ajunge chiar până la deces, a subliniat specialista.

În cazuri extreme, unde tratamentul nu este aplicat la timp, pot apărea complicații grave, inclusiv decesul. 

„Charlotte Bronte, de exemplu, celebra poetă și scriitoare, a decedat din cauza dizgravidiei. Deci, poate să fie o condiție amenințătoare de viață până la urmă, în cazurile severe.

Nu e o normalitate în sarcină, dar atât timp cât simptomatologia este moderată și graviduța se prezintă în timp util la medic, poate fi ușor rezolvată”, a adăugat dr. Alice Barbu.

Dr. Alice Barbu: „Trebuie să înțelegem faptul că sarcina nu este o boală”

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

În cadrul discuției, Loredana Iriciuc a adus în atenție faptul că, deși mulți medici consideră simptomele asociate disgravidiei ca fiind normale, există cazuri când această stare poate deveni un semnal de alarmă.

„Spuneți că nu e normală, dar unii medici o consideră normală, pentru că știu că o prietenă nu suporta nici măcar mirosul de parfum, adică venea să verse instant. S-a prezentat la medic și a zis că e normal. Așa se întâmplă când ești însărcinată”, a punctat moderatoarea Părinți Prezenți, subliniind atitudinea frecventă de a trata simptomele ca fiind parte a procesului natural al sarcinii.

Dr. Alice Barbu a clarificat că, deși este adevărat că percepțiile simțurilor, cum ar fi mirosul sau gustul, se pot modifica în timpul sarcinii, acest lucru nu trebuie să devină un disconfort sever. 

„Se întâmplă când pacienta este însărcinată, într-adevăr, să se modifice percepția unor simțuri ca miros, gust, dar nu este normal să ne altereze starea de bine. Trebuie să înțelegem faptul că sarcina nu este o boală, este o condiție și poate cea mai deosebită din parcursul evoluției femeilor, dar care nu trebuie să ne afecteze sănătatea și starea de bine, a explicat medicul.

Ignorarea simptomelor de disconfort nu este recomandată

SURSA FOTO: freepik.com @koldunova_anna

Aceasta a continuat să sublinieze faptul că, deși organismul trece prin diverse modificări, aceste schimbări nu trebuie să conducă la disconfort sever. 

„Sunt într-adevăr modificări prin care organismul pacientei trece, dar nu modificări care să ducă la crearea unui disconfort”, a mai spus dr. Alice Barbu. 

Loredana Iriciuc a completat, reafirmând importanța consultului medical: „Deci, trebuie să ne prezentăm la medic, să nu considerăm că așa e normal.” Dr. Alice Barbu a răspuns ferm: „Absolut!”

Astfel, concluzia este una clară: orice modificare semnificativă în timpul sarcinii trebuie să fie monitorizată de un specialist. Ignorarea simptomelor de disconfort nu este recomandată, iar consultul medical la timp poate preveni posibile complicații. Sarcina poate fi o perioadă deosebită în viața unei femei, dar nu trebuie să devină o sursă de suferință inutilă.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel