Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Tiroida este o glandă în formă de H situată în partea din față a gâtului. Este alcătuit din două părți (sau lobi) uniți printr-o parte centrală aproximativ orizontală numită istm.
Tiroida are doua tipuri diferite de celule hormonal active, si din acest motiv produce doua tipuri de hormoni: hormoni tiroidieni (T3 si T4) si calcitonina (important pentru metabolismul osos).
Eliberarea hormonilor tiroidieni T3 și T4 în sânge depinde, la rândul său, de un alt hormon produs în creier, numit TSH.
T4 este produs în cantități mai mari decât T3, dar este în mare măsură transformat în T3 deoarece acesta din urmă are o acțiune mai puternică asupra celulelor și țesuturilor țintă.
Practic trebuie spus că glanda poate funcționa adecvat doar dacă este disponibilă cantitatea potrivită de iod, oligoelement esențial care trebuie introdus prin dietă.
Alimentele cu cele mai mari cantități de iod sunt peștele și crustaceele, în timp ce cantități mai mici sunt prezente în lapte, ouă și cereale. Conform nivelurilor de aport de referință pentru nutrienți și energie (Larn 2012), necesarul de iod în timpul copilăriei variază între 90 și 150 de miimi de gram pe zi, în funcție de vârstă.
Hormonii tiroidieni au efecte variate asupra organismului, dar cel mai important este o stimulare si deci o creștere a metabolismului bazal, deci (cu anumite limite) cu cât nivelurile acestor hormoni sunt mai mari cu atât este "arsă" mai multa energie. Pot exista două modificări principale în funcționarea tiroidei:
1. hipotiroidism: glanda funcționează prost din diverse motive și de aceea se produc cantități mici de hormoni; metabolismul încetinește, are loc scăderea temperaturii corpului, bradicardie (încetinirea bătăilor inimii) și ai tendința de a te îngrășa;
2. hipertiroidism: glanda funcționează prea mult, se produc cantități mari de hormoni; metabolismul se accelerează, apare o creștere a temperaturii corpului, tahicardie (creșterea bătăilor inimii) și ai tendința de a slăbi.
Prin urmare, prezența și funcționarea adecvată a glandei tiroide este esențială pentru ca noi toți să menținem un metabolism corect.
Mulți, chiar foarte mulți părinți, având noțiunea vagă și generică că atunci când tiroida funcționează prost, greutatea crește, sunt în schimb convinși că obezitatea copiilor lor depinde exact de o afecțiune a tiroidei.
În realitate, multe studii au arătat că nivelurile reduse de hormoni tiroidieni la copiii și adolescenții obezi nu se găsesc practic niciodată.
Aceste date indică de fapt un comportament „adaptativ” al tiroidei. De fapt, din cauza excesului de greutate, glanda tinde să funcționeze mai mult, încercând într-un fel să „ardă” excesul de grăsime, pentru a readuce organismul la normal. Atât de mult încât după o reducere, chiar și moderată, a excesului de greutate, are loc o îmbunătățire sau o revenire la valorile normale ale tiroidei.
Pe scurt, nu trebuie să uităm niciodată că doar 10%, și poate chiar mai puțin, din obezitatea infantilă este atribuită unor cauze interne (probleme neurologice, malformații sau endocrinopatii hormonale).
Să încercăm așadar să nu arătăm cu degetul spre draga noastră tiroidă: nu reprezintă călăul, ci mai degrabă este victima unor obiceiuri alimentare și stiluri de viață incorecte.
Într-adevăr, tiroida face tot ce poate pentru a corecta situația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...