Dr. Elena Tudor: „Acestea sunt momentele când trebuie să spălăm dinții copiilor!” Medicul stomatolog arată și cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac
Data publicării:
Medicul stomatolog Elena Tudor a discutat cu ParintisiPitici.ro și a dezvăluit cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac în timpul spălării dinților copiilor. 

Dr. Elena Tudor insistă asupra importanței curățării tuturor suprafețelor dentare și subliniază că doza de pastă aplicată pe periuță nu ar trebui să fie în exces. Recomandarea medicului stomatolog este să folosim o cantitate potrivită, aproximativ cât un bob de mazăre. 

„Părinții greșesc cel mai des atunci când vine vorba despre:

- cantitatea de pastă de dinți care se aplică pe periuța de dinți. Nu trebuie să fie în exces, ci cât un bob de mazăre (calitatea periajului dentar constă în tehnica de periaj și nu în cantitatea de pastă aplicată);

- alegerea pastei de dinți și a periuței trebuie să fie în concordanță cu vârsta copilului;

- trebuie curățate toate suprafețele dentare, inclusiv partea interioară a dinților anteriori și posteriori, și anume suprafața palatinală și linguala. Le menționez pe acestea pentru că sunt suprafețele care se curăță frecvent în mod superficial sau chiar deloc.

- copii trebuie obișnuiți cu tehnica de periaj corectă încă din primii ani de viață. Părintele are datoria de a se informa pentru a nu transmite mai departe informațiile un periaj superficial și incorect”, a punctat dr. Elena Tudor pentru ParintisiPitici.ro.

Dr. Elena Tudor: „O tehnică incorectă de periaj duce în timp la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale”

SURSA FOTO: arhivă personală dr. Elena Tudor

Dr. Elena Tudor a vorbit și despre impactul unei tehnici incorecte de periaj asupra sănătății orale a copiilor. Medicul stomatolog a subliniat că o tehnică de periaj incorectă poate avea consecințe semnificative asupra stării de sănătate orală a micuților. Potrivit dr. Tudor, un periaj corect nu se rezumă doar la curățarea dinților, ci implică și îngrijirea gingiilor și a limbii. O tehnică incorectă de periaj poate, în timp, contribui la dezvoltarea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

„Un periaj corect presupune atât curățarea dinților cât și a gingiilor și limbii. O tehnică incorectă de periaj duce în timp la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale prin acumularea în exces a plăcii bacteriene la nivelul cavității bucale”, a avertizat dr. Elena Tudor. 

Întrebată dacă există o tehnică specifică pentru spălarea dinților copiilor, medicul stomatolog susține că o metodă mai ușoară și recomandată pentru curățarea dinților copiilor este metoda Fones (circulară). Cu toate acestea, pentru eficiență maximă atât la copii cât și la adulți, dr. Tudor susține că tehnica Bass este cea mai recomandată.

Metoda Fones este una dintre modalitățile mai ușoare de a curăța dinții copiilor. Cu buzele ușor deschise, părul periei este poziționat perpendicular pe axul lung al dinților și se fac mișcări circulare, curățând suprafețele vizibile ale dinților. Mișcările orizontale de spălare se fac pe suprafețele de mestecat ale dinților. Această metodă este recomandată în special pentru dentiția de lapte sau la copii cu nevoi speciale datorită modului ușor de realizat.

Însă, tehnica cea mai eficientă de periaj recomandată atât copiilor, capabili să o însușească, cât și adulților este tehica Bass și această presupune:

- periem suprafețele interioare și exterioare ale dinților: se așează periuță de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade față de axul lung al dinților, perii atingând atât gingia cât și dinții, se periază cu blândețe, descriind o mișcare dinspre gingie spre dinte. Se periază cu atenție fiecare grup de dinți: 2 grupuri laterale (molarii până la canin) și un grup frontal (caninii și incisivii). Pentru fiecare suprafață a fiecărui grup se execută 8-10 mișcări.

- periem suprafețele ocluzale (pe care mușcăm) cu mișcări orizontale;

- la sfârșit se periază ușor limba pentru îndepărtarea bacteriilor”, a mai punctat dr. Elena Tudor.

Ce facem dacă micuțul înghite excesiv pasta de dinți?

Medicul stomatolog Elena Tudor a oferit sfaturi privind evitarea înghițirii excesive a pastei de dinți de către copii și impactul acestei practici asupra sănătății lor. Potrivit dr. Tudor, înghițirea în exces a pastei de dinți poate fi prevenită prin respectarea cantității corecte de pastă, recomandată a fi cât un bob de mazăre. Această precauție este deosebit de importantă pentru copiii sub 3 ani!

„Înghițirea în exces a pastei de dinți se poate evita prin respectarea cantității de pastă care trebuie folosită (cât un bob de mazăre), mai ales când vorbim despre copii sub 3 ani, care nu au așa multă îndemânare. Pentru a micșora cantitatea de pastă înghițită eu recomand să se facă pauze. Și anume: după ce se spală arcada superioară, să lăsăm copilul să scuipe salivă împreună cu pastă acumulată și ulterior trecem la arcadă inferioară, până când el înțelege care sunt pașii de urmat. 

Recomand a se cumpără pastă de dinți adaptată la vârstă copilului, pentru că fiecare are altă compoziție. Unele paste conțin fluor (în cantități diferite), iar altele nu (dacă copilul are până în 2-3 ani se va folosi o pastă de dinți fără fluor, care nu prezintă niciun risc pentru sănătate în caz de înghițire). 

Clătirea pastei de dinți după periaj ajută la menținerea unei cantități echilibrate de fluor în organism. Ingerarea repetitivă a pastei de dinți poate duce la apariția unor manifestări digestive neplăcute sau chiar la fluoroza dentară, atunci când fluorul depășește pragul limită din organism, având ulterior repercusiuni asupra cromaticii smalțului dentar”, a mai explicat dr. Elena Tudor. 

SURSA FOTO: arhivă personală dr. Elena Tudor

Dr. Tudor: „Acestea sunt momentele cheie ale zilei când trebuie să spălăm dinții copiilor”


Medicul stomatolog a mai vorbit pentru ParintisiPitici.ro despre momentele cheie ale zilei când trebuie să spălăm dinții copiilor. Potrivit dr. Tudor, este recomandat ca periajul dentar să fie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Specialista evidențiază importanța periajului de seară, menționând că în acea perioadă trebuie îndepărtată placa bacteriană acumulată de-a lungul zilei. 

„Este bine că periajul dentar să se realizeze de cel puțin două ori pe zi și anume: dimineața și seara. Periajul de seară este foarte important, deoarece trebuie îndepărtată placă bacteriană acumulată de-a lungul zilei, adică pelicula aderentă care se formează pe dinți și care, neîndepărtată poate duce la inflamație gingivală și la apariția cariilor dentare. Alte aspecte de ținut minte ar fi interzicerea consumului de alimente și băuturi îndulcite după periajul de seară și înlocuirea gustărilor (cu zahăr) dintre mese cu fructe tari (mere, pere, nectarine, etc.), care au capacitatea de a realiza și o autocurățare dentară”, a explicat dr. Elena Tudor. 

Sfaturi pentru a transforma experiența igienei dentare într-una plăcută pentru copii

SURSA FOTO: arhivă personală dr. Elena Tudor

Doctorul stomatolog Elena Tudor a oferit sfaturi pentru a transforma experiența igienei dentare într-una plăcută pentru copii, subliniind rolul esențial al părinților în acest proces. Potrivit dr. Tudor, părinții reprezintă cel mai bun exemplu pentru copiii lor, iar respectarea regulilor de igienă orală ar trebui să devină o activitate de familie. Aceasta contribuie la înțelegerea importanței igienei dentare de către cei mici.

Cred că părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copiii lor, de aceea noi trebuie să respectăm întocmai regulile de igienă orală, făcând din asta o activitate de familie, astfel încât ei să înțeleagă importanța acestei manopere. Pentru a privi igiena dentară că pe o experiență plăcută, putem lasă copilul să-și aleagă singur periuța de dinți în funcție de culorile sau personajele preferate, existând o multitudine de variante pe piață. De asemenea, trebuie aleasă o pastă de dinți pe placul copilului, acestea având și ele la rândul lor diverse gusturi și arome (mentolate sau cu fructe). 

Copii sub 4 ani pot fi stimulați la început cu o recompensă și anume un sticker cu smiley face la fiecare periaj corect, astfel, în timp, copilul va căpăta dexteritate în periajul dentar și se va obișnui cu rutina zilnică. Copiii de peste 4 ani pot face împreună cu părinții un tabel cu zilele săptămânii în care să noteze fiecare periaj efectuat (dimineață și seară). Este o activitate care le va capta atenția și vor dori să completeze zilnic acel tabel”, a conchis dr. Elena Tudor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel