Dureri în gât la copii: Cum să tratați faringita și amigdalita
Data publicării:
Care sunt simptomele faringitei și amigdalitei și care sunt cele mai bune terapii de adoptat? Să vedem cum să tratăm corect durerile în gât, plăcile, febra și tusea.

Durerea în gât la copii (faringita, faringoamigdalita) este o cauză frecventă a vizitelor la copii și a prescripțiilor de antibiotice: gât roșu, amigdalele și glandele gâtului umflate și dureroase, plăci în gât, febră, cefalee și tuse.
Este totuși o boală benignă, care în general se rezolvă de la sine în cinci/șapte zile și care, în ciuda febrei, nu poate fi tratată cu antibiotice, deoarece în majoritatea cazurilor este cauzată de viruși. De fapt, este adesea însoțită de o răceală și tuse.

Știm că nu avem terapii pentru viruși, ne putem baza doar pe capacitățile de apărare ale copilului, iar febra, de exemplu, este una dintre cele mai eficiente arme de apărare: dintr-o singură lovitură, „prăjește” virusul intrus și găsește anticorpul potrivit pentru a-l elimina, temperatura ridicată accelerează de fapt toate funcțiile, chiar și pe cea imunitară.


Febra nu trebuie eliminată cu orice preț, cel mai bine este să încercați să o reduceți doar atunci când îl deranjează pe copil și doar atât cât are nevoie pentru a putea trăi cu ea într-un mod acceptabil până când episodul se rezolvă (3-5) zile. Este de la sine înțeles că antipireticul ajută și la reducerea gradului de durere în gât.

Febră și plăci în gât

Când cauza durerii în gât este o bacterie, plăcile din gât de pe amigdale sunt adesea vizibile și există febră. Cea mai frecvent izolată bacterie este Streptococul beta-hemolitic din grupa A.
A înțelege dacă faringita este de origine bacteriană sau virală este deci importantă, deoarece modifică tratamentul. Streptococul este singura bacterie care merită tratată cu antibiotice deoarece, deși rar, poate provoca complicații.
Toate celelalte bacterii, însă, se vindecă de obicei spontan și fără complicații în 5-7 zile, la fel ca virusurile. Din acest motiv este inutil să se administreze antibiotice.

Desigur, diagnosticul de faringită la copii sau faringoamigdalita bacteriană și decizia de a folosi antibiotice revine medicului pediatru, care poate vizita copilul și, dacă există îndoieli, poate efectua teste de confirmare a diagnosticului, cum ar fi un tampon de gât.

Faringita

Faringita la copii este o inflamație a mucoasei faringiene, adică a gâtului și se manifestă cu durere în gât, dificultate la înghițire, gât roșu, febră, tuse, durere de cap.

Aceasta poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv infecții virale sau bacteriene. 

Cauze comune:

Infecții virale: Cele mai frecvente cauze ale faringitei la copii sunt infecțiile virale, cum ar fi cele cauzate de virusurile care provoacă răceala sau gripa.Infecții bacteriene: În unele cazuri, faringita poate fi cauzată de bacterii, în special streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), cauzând faringită streptococică.

Medicul pediatru poate efectua un examen fizic pentru a evalua simptomele și pentru a decide dacă este necesar un test de streptococ.Un test rapid pentru streptococ poate fi efectuat pentru a confirma prezența sau absența bacteriei.

Tratament:

Faringită virală: Se tratează de obicei prin gestionarea simptomelor. Odihna și hidratarea sunt importante. Medicamentele antipiretice pot fi folosite pentru a reduce febra, iar durerile pot fi ameliorate cu analgezice.Faringită bacteriană: Este adesea tratată cu antibiotice prescrise de medicul pediatru.

Prevenire:

Igiena bună: Învățarea copiilor să-și spele mâinile în mod regulat poate ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor.Evitarea contactului cu persoanele bolnave: Dacă un membru al familiei este bolnav, este important să se evite contactul strâns pentru a preveni transmiterea bolii.

Este important să consulți întotdeauna medicul pentru un diagnostic corect și pentru a primi instrucțiuni adecvate privind tratamentul și gestionarea simptomelor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: amigdalita  dureri in gat  faringita 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel