Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Un factor important care influențează acest proces este vocabularul mamei. Concret, studiile arată că există diferențe majore între copiii a căror mamă folosește 500 de cuvinte într-o zi și cei ale căror mame folosesc 1.500 de cuvinte.
Diferențele nu sunt doar legate de limbaj, ci și de modul în care copilul înțelege lumea și își dezvoltă abilități cognitive. Dacă nu se intervine la timp, aceste diferențe pot deveni din ce în ce mai mari pe măsură ce copilul crește.
Se pare că vocabularul pe care îl folosește mama este extrem de important pentru creierul copilului, mai ales în primii ani de viață.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Creierul unui copil mic este foarte „plastic” și capabil să învețe extrem de repede. Chiar dacă micuțul nu înțelege toate cuvintele la început, expunerea constantă la limbaj ajută creierul să facă distincția între zgomote și cuvinte.
Astfel, chiar și atunci când un copil nu înțelege sensul cuvintelor, creierul său „învață” cum să asocieze cuvintele cu imagini și idei.
De exemplu, un copil care aude mai multe cuvinte de la părinți va dezvolta un vocabular mai bogat și va învăța mai rapid să vorbească.
În schimb, un copil a cărui mamă nu folosește multe cuvinte sau care nu petrece mult timp vorbind cu el va învăța mai greu și poate întâmpina dificultăți în dezvoltarea limbajului. Aceste diferențe sunt vizibile încă din primele luni de viață, iar dacă nu sunt abordate din timp, ele se pot adânci pe măsură ce copilul crește.
În această perioadă, creierul copilului face legături rapide și stabilește fundamentele pentru învățătura ulterioară. Educația timpurie începe încă din prima lună de viață, chiar și în familie.
Mamele care își vorbesc și își citesc copiilor lor, chiar dacă la început nu înțeleg nimic, contribuie enorm la dezvoltarea acestora.
Deși poate părea că un bebeluș nu poate înțelege ce spui, el începe să aprecieze cuvintele și sunetele pe care le aude. Acesta este momentul în care se formează conexiunile care vor sprijini învățătura și dezvoltarea ulterioară a limbajului.
Din păcate, nu toți copiii au același start în viață. Copiii proveniți din familii vulnerabile, unde nu există aceleași resurse educaționale sau stimulare lingvistică, pot avea un start mai dificil.
Aici intervine ludoteca – un loc special conceput pentru educația timpurie a copiilor, unde aceștia pot beneficia de activități care îi ajută să-și dezvolte abilități esențiale.
În ludotecă, educatori specializați lucrează cu copiii, citindu-le povești, încurajându-i să vorbească și să învețe prin jocuri educative.
Aceasta este o formă de sprijin esențial pentru copiii care nu au parte de aceeași stimulare în familie și le oferă șansa de a învăța într-un mediu sănătos și stimulativ.
Mariana Dogaru, președintele ARACIP, invitata lui Sorin Ivan la Dc Edu, a vorbit despre acest aspect.
“Există studii despre diferența între un copil a cărui mamă are 500 de cuvinte în vocabular față de un copil a cărui mamă are 1.500 de cuvinte în vocabular.
Studiul a demonstrat ca există diferențe foarte mari între acești copii, diferențe care pe măsură ce cresc în vârstă ele se accentuează daca nu există intervenție.
Ce este de făcut?! Ludoteca este spațiul în care cu ajutorul personalului specializat, adică vorbim de nivel de creșă, pentru că educația timpurie este fundamentală.
Ideea este că indiferent dacă avem impresia ca acel copil este mic, educația lui începe de la o lună de viață în familie, trebuie să-i citim copilului chiar dacă senzația noastră este că sigur copilul nu înțelege, creierul lui face deja distincția dintre zgomot și cuvânt și atunci începe să i se dezvolte centrul vorbirii, dacă și numai dacă îi citim.
Și atunci pentru că unii copii proveniți din familii vulnerabile nu beneficiază de aceste servicii, specialistul, profesorul pentru educație timpurie în ludotecă poate să umple acest gol pe care îl pot avea copiii proveniți din familii unde nu există sprijin. Și nu numai”, a explicat Mariana Dogaru.
De precizat este faptul că Educația antepreșcolară este integrată în sistemul de învățământ. Vor fi programe de licență pentru pregătirea personalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Utilizarea TikTok-ului este...