Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Un alt subiect abordat în emisiunea de la Dc Edu, de către realizatorul Sorin Ivan și Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, a fost legat de egalitatea de șanse în educație.
S-a punctat faptul că unii profesori sunt nemotivați atunci când vin la catedră, deși salariile au mai crescut.
„Nu mai sunt așa mici salariile. Doar la profesorul debutant. Acolo este o problemă. E adevărat, nu poți sta 30 de ani să iei un salariu cu care să poți să-ți întreții familia și să fii mulțumit. Sunt salarii care ajung între 5.000 - 5.500 net, unii dintre ei care au plata și cu ora și grad didactic sar și de 7.000 net. Se poate trăi onorabil. Profesorii trebuie să-și recapete respectul. Poate pare ciudat ce spun, dar un profesor care simte că nu este respectat la școală e foarte frustrat. Și partea lui de vocație, plăcere de a veni la școală și de a pune suflet în ceea ce face acolo începe să dispară”, spune Iulian Cristache.
Președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, mai spune că practic un profesor care vine la catedră trebuie să o facă datorită vocației. „Teoretic cineva care vine în sistemul de învățământ ar trebui să vină pe bază de vocație. Nu este deloc o meserie sau o profesie ușoară. Trebuie să recunoaștem. Unii dintre noi arătăm cu ușurință către dumnealor și trebuie să spunem că nu este deloc o meserie ușoară. Unora dintre noi le este greu cu un copil sau doi acasă, pe când un profesor zi de zi are în spate sute de copii. Dacă se duce la patru ore cu 25, atunci are o sută de copii în spate. Pe de altă parte, momentul când profesorul nu mai are vocație și vine la școală doar pentru a fi plătit, discutăm despre acest eșec. Trebuie niște mecanisme de corecție, de recompensare. Ne putem uita pe mecanismele de recompensare la simulările de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, astfel încât să ne uităm. De la clasa a II-a la clasa a IV-a există progres pe disciplina respectivă la acel copil?! ”, explică Iulian Cristache.
Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...