Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Conform unui comunicat oficial, elevii cer adoptarea „Statutului Elevului 2.0”, o versiune alternativă a statutului, propusă de organizația Salvați Copiii și diverse asociații de elevi din țară, în urmă cu câteva luni, notează Observator.
Uniunea Elevilor Reprezentanți a transmis amendamente la proiectele recente, cerând reglementări stricte privind igiena și sănătatea în școli.
Printre solicitările lor se numără dotarea claselor cu mobilier adecvat pentru vârsta și nevoile fizice ale elevilor, respectarea unui orar școlar echilibrat - maximum 4 ore pe zi pentru învățământul primar, 5 ore pe zi pentru gimnaziu și 6 ore pe zi pentru liceu sau învățământ tehnologic.
De asemenea, elevii cer ca aceștia să nu aibă două sau mai multe evaluări în aceeași zi sau în zile consecutive.
Uniunea a solicitat și eliminarea articolului care prevede camere de detenție pentru elevii cu comportament inadecvat, considerând că această măsură încalcă dreptul la educație și nu abordează problema reală.
De asemenea, se opun articolului care permite confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, argumentând că se încalcă dreptul la proprietate privată.
Lorena Drăgușin, președintele UER, a subliniat că, deși au trecut 8 ani de la adoptarea vechiului Statut al Elevului, noul proiect nu aduce îmbunătățiri semnificative, iar unele dintre noile reglementări sunt inacceptabile.
Ea a criticat implementarea sălilor de detenție și a acuzat Ministerul Educației de nerespectarea legii prin neconsultarea asociațiilor de elevi la redactarea acestor proiecte, anunțând intenția de a depune o plângere penală împotriva ministrului.
Drăgușin a încurajat toți elevii, profesorii și părinții să susțină protestul și să participe la manifestație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...