Elevii, studenții și profesorii ar putea fi afectați de Ordonanţa „trenuleţ” pe care o pregăteşte Guvernul. Ce schimbări s-ar putea produce
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Guvernul pregătește ordonanța de urgență „trenuleț”.

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va menține alocațiile copiilor la nivelul lunii noiembrie 2024, conform informațiilor obținute de Observator. De asemenea, vor fi înghețate ajutoarele sociale și indemnizația de șomaj.

Iată principalele modificări propuse:

Călătoriile cu trenul pentru elevi și studenți

Elevii și studenții vor continua să beneficieze de reducerea de 90% pentru transportul local în comun și metrou.

Totuși, pentru călătoriile cu trenul, această reducere se va aplica exclusiv pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care se află universitatea.

Voucherele de vacanță: noi condiții și impact bugetar

Voucherele de vacanță vor fi reduse de la 1.600 de lei la 800 de lei, dar cu o condiție: beneficiarii vor trebui să contribuie cu aceeași sumă pentru a acoperi costul cazării. Doar cei cu salarii sub 8.000 de lei vor fi eligibili.

Această măsură ar reduce cheltuielile bugetare cu aproximativ 850.000 de lei, păstrând însă o parte din veniturile industriei turistice. În prezent, 1,1 milioane de bugetari beneficiază de vouchere, cu un impact financiar total de 1,7 miliarde de lei.

Cadrele didactice și bursele elevilor

Profesorii și personalul auxiliar nu vor mai primi prima de carieră, de 1.500 de lei, respectiv 500 de lei, introdusă anul trecut după greva din educație.

În plus, bursele elevilor vor fi plafonate la nivelul actual, fără creșteri pentru anul viitor.

Cine va resimți cel mai mult aceste măsuri?

Pensionarii vor fi afectați de înghețarea pensiilor, iar studenții nu vor mai beneficia de reduceri consistente pentru călătoriile feroviare, în afara rutei domiciliu-universitate.

De asemenea, tăierea primelor pentru profesori și reducerea valorii voucherelor de vacanță vor genera nemulțumiri în rândul bugetarilor și al cadrelor didactice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

„A urcat pe cer pentru ultima dată!” Felix Baumgartner și motivul pentru care a refuzat mereu ideea de a deveni tată. Ce i-a spus Mihaelei Rădulescu: „E riscant!”

Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

„NU renunț!” Prof. Laura Roxana Alexandru, apel către cei care pun „etichete defăimătoare”: „Nu stricați truda celor care încă luptă pentru calitatea învățământului românesc!”

pixel