Encoprezis la copii: Ce este incontinența fecală în copilărie, simptome și tratament
Data publicării:
Incontinența fecală apare de obicei după vârsta de 4 ani și poate avea un efect negativ asupra copiilor care suferă de ea.

Encoprezisul sau incontinența fecală la copii se referă la situația în care micuții se scapă cu fecalele în locuri neadecvate, provocând părinților frecvente bătăi de cap, mai ales în privința lenjeriei murdare. Pe lângă asta, poate să creeze și mici probleme în viața școlară a copiilor. 

Care sunt cauzele?

Care sunt motivele din spatele acestei mici provocări? Ei bine, cea mai întâlnită cauză este constipația persistentă, cunoscută și sub denumirea de incontinența fecală retentivă. Practic, micuții noștri rezistă nevoii naturale de a-și face treaba până când devine o misiune imposibilă și se întâmplă scurgeri neașteptate. Constipația pe termen lung face ca „munții” de scaun să fie voluminoși și uscați, aducând disconfort micuților noștri la fiecare tentativă de eliminare. Și cum asociază acest act cu durerea, copiii preferă să se țină în loc să meargă la baie. Adăugăm și teama de a se simți rușinați sau certați pentru scurgeri, și avem un cerc vicios care îi îndeamnă să continue această reținere.

Totuși, când vorbim despre encoprezis fără legătură cu constipația, intrăm în domeniul incontinenței fecale neretentive. Aici, cauzele sunt mai puțin obișnuite și diverse, variind de la slăbiciunea mușchilor intestinali până la provocări de natură psihologică.

Ce se poate face?

SURSA FOTO: freepik.com @dumsdumdum

Deci, cum ne abordăm această provocare? În primul rând, să tratăm constipația, care adesea se dovedește a fi vinovata numărul unu. Cel mai bine este să consultați medicul pediatru pentru a obține cele mai bune sfaturi. Și apropo, esențial este să evitați certurile sau amenințările; trebuie să abordăm situația cu înțelegere pentru a proteja stima de sine a micuțului.

Medicul vă poate prescrie un laxativ și trebuie să urmați tratamentul așa cum vă este recomandat. Scopul aici este să avem scaune moi, pentru a elimina asocierea dintre „defecare” și „durere” pe care o simt copiii. Inițial, este posibil să fie necesară o doză mai mare, deoarece scaunul este de obicei reținut pentru câteva zile. Apoi, e momentul să stabilim un program, preferabil după mese, pentru a încuraja micuțul să-și facă treaba. Îl așezăm pe toaletă timp de aproximativ zece minute, spunându-i că nu trebuie să facă nimic, doar să stea și să se relaxeze.

Pentru a face momentul mai plăcut, luăm o carte sau o poveste preferată, distrându-ne și menținând o atmosferă relaxată. După mese, întregul sistem digestiv este activat, facilitând călătoria la toaletă. Această strategie poate fi de mare ajutor în aceste situații. Prin combinarea unui laxativ cu un program bine stabilit, există șanse mari ca micuțul să își poată face treaba fără durere, să întrerupă această asociere nedorită și să depășească frica de toaletă. Cu aceste măsuri, majoritatea copiilor răspund favorabil în câteva luni.

Cum poate fi prevenit?

Prevenirea este cheia, iar uneori așteptările părinților pot fi puțin nerealiste când vine vorba de antrenamentul la toaletă. Majoritatea micuților nu stăpânesc această abilitate până la vârsta de doi ani, deci nu există niciun motiv să îi presăm. E important să nu-i forțăm să îndeplinească o sarcină pentru care nu sunt încă pregătiți.

Și acum, o remarcă importantă: pedepsele și amenințările nu sunt pe lista bunelor practici. În cazul encoprezisului, care de obicei apare la copiii de cel puțin patru ani, acești mici oameni sunt conștienți de situația lor. Experimentează deja suficient cu remarci nedorite din partea altor copii, deci nu avem nevoie să adăugăm și pedepsele părintești în ecuație. Un strop de înțelegere și încurajare merge mult mai departe.

Și acum, privind către constipație, adesea cauza principală, trebuie să ne aducem aminte de puterea unei alimentații sănătoase. Fructe, legume, fibre și suficientă apă în dietă pot face minuni. Reducerea consumului de produse lactate în exces și menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice sunt și ele pași importanți. Cu aceste obiceiuri sănătoase, putem pune bazele pentru a preveni inconveniențele neplăcute ale encoprezisului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel