Enurezisul nocturn: Copilul tău udă patul des. Iată cauzele și cum ai putea să îl ajuți
Data publicării:
Te trezești dimineața și cearșafurile bebelușului tău sunt ude? Este posibil ca copilul dumneavoastră să sufere de enurezis. Ce este și cum îl poți ajuta pe copil? Iată câteva sfaturi ce vă pot fi utile.

Enurezisul nocturn este o tulburare medicală caracterizată prin emisia involuntară de urină în timpul somnului, cunoscută și sub numele de "înecul de noapte" sau "pipi în pat". Aceasta afectează în special copiii, dar poate persista și în adolescență și, în unele cazuri, la adulți.

Cauze

Cauzele enurezisului nocturn pot varia și pot include:

Factori genetici: Există o predispoziție genetică la enurezis. Dacă unul sau ambii părinți au avut această problemă în copilărie, este posibil ca și copilul lor să o dezvolte.

Maturarea sistemului nervos: La unii copii, controlul vezicii urinare și maturarea sistemului nervos care reglează acest control pot întârzia.

Producția de urină nocturnă crescută: Unii copii produc mai multă urină în timpul nopții decât alții, iar acest lucru poate contribui la enurezis.

Probleme anatomice: Anumite anomalii ale sistemului urinar sau ale organelor asociate pot contribui la enurezis.

Stresul emoțional: Evenimente precum divorțul părinților, mutările sau schimbările majore în viața copilului pot contribui la apariția enurezisului.

Probleme medicale: Anumite condiții medicale, cum ar fi infecțiile de tract urinar sau diabetul, pot contribui la enurezis.

Când să vorbim despre enurezis nocturn

Dacă copilul are măcar:

- 2 episoade pe săptămână pe o perioadă de 3 luni consecutive.

- 3 episoade pe săptămână timp de 2 săptămâni consecutive.

Cum să-ți ajuți copilul?

Ținând cont de faptul că enurezisul tinde să se rezolve spontan, atunci când apare este important să fii deschis, înțelegător și optimist față de copil. Nu e vina nimănui! Prin urmare, frustrarea cuiva nu trebuie accentuată, deoarece l-ar putea determina pe copil să dezvolte în continuare disconfort și jenă.

Evitați să dați lichide după cină, încurajează-ți micuțul să facă pipi bine înainte de a merge la culcare, evitați să vă treziți copilul noaptea. De asemenea ar fi util să îl puneți să poarte chiloți absorbanți.

Rușinea, teama de a nu fi descoperit de cei din jur, presiunea resimțită și sentimentul de vinovăție sunt câteva dintre trăirile unui copil ce are episoade de enurezis nocturn.

Astfel apare stima de sine scăzută, izolarea socială, evitarea activităților care presupun evenimente în care trebuie să petreacă noaptea în alte locații decât acasă.

Nu trebuie neglijate nici manifestările fizice, erupțiile cutanate care pot să apară pe fondul umezirii lenjeriei sau infecțiile urinare ce se pot agrava dacă nu sunt tratate. 

Este important să evidențiem că enurezisul nocturn nu este întotdeauna un semn de probleme de sănătate grave și, de multe ori, poate fi depășit în timp.

Cu toate acestea, este recomandat să discutați cu un medic dacă problema persistă pentru a exclude orice cauze subiacente și pentru a primi sfaturi cu privire la gestionarea sau tratarea acestei tulburări.

Există diverse opțiuni de tratament, inclusiv terapie comportamentală, medicamente și alte intervenții în funcție de cauzele subiacente și de vârsta persoanei afectate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: enurezis nocturn  incontinenta urinara  pipi in pat 

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel