Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Această boală apare ca un adevărat artist de spectacol, debutând cu o febră în forță care ne cam ține în suspans timp de câteva zile, în jur de 3 până la 5 zile, să zicem. După aceea, surpriză! Apare o erupție cutanată care face senzație pe piept și față, și puțin pe brațe și picioare. Aceste pete roșiatice arată foarte artistice, dar dispar ca prin minune după 2-3 zile. Apropo, să nu vă speriați, dar atunci când micuțul e fierbinte sau se dă cu apă un pic mai caldă în timpul băiței, petele pot deveni și mai vizibile - cam ca o magie.
Exantemul subit este genul de artist neașteptat care poate apărea la oricine, deși copiii sub 2 ani sunt cei mai des „vizitați”. Virusul principal implicat în spectacolul acesta este unul din familia herpesului uman (herpesul 6), și se transmite pe cale respiratorie, din picăturile de salivă ale celor bolnavi sau chiar de la cineva care pare să nu aibă nicio problemă.
Deci, când vine vorba de exantemul subit, este important să știm că e o infecție virală ușoară. Nu trebuie să ne panicăm, dar să știm cum să facem față acestui „invitat surpriză” în familia noastră.
Tratamentul este mai mult despre a face copilul să se simtă mai bine în timpul acestei vizite neașteptate. Dacă micuțul are febră, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, putem apela la antitermice precum paracetamol sau ibuprofen, sub supravegherea medicului, desigur. Apa este de asemenea o prietenă bună în aceste momente, deci să ne asigurăm că micuțul este bine hidratat. Un alt truc bun este să curățăm mucusul nazal cu spălări nazale delicate. Copilul nostru nu va fi prea încântat de această parte, dar știm că este pentru binele lui!
În privința complicațiilor, nu vrem să ne facem griji prea mult. Cu exantemul subit, ele nu sunt ceva comun. Cu toate acestea, s-a spus că unele convulsii febrile pot fi legate de virusul responsabil de această boală, herpesul uman 6. Dar, să fim realiști, nu prea există o modalitate de a preveni această infecție. Copiii sunt mici exploratori și igiena nu este întotdeauna prioritatea lor numărul unu. Asta face ca 80-90% din toți copiii să aibă șansa să experimenteze această boală cu exantemul subit cel puțin o dată.
Cât despre revenirea la grădiniță sau școală, nu vă faceți griji, asta se întâmplă după ce febra a părăsit scena, adică cel puțin 24 de ore fără febră. Înainte de asta, copilul nostru are nevoie de timp pentru a se recupera și a redeveni micul explorator vesel pe care îl știm.
Ei bine, este important să știm când să sunăm clopoțelul de alarmă și să căutăm sfatul medicului pediatru în cazul exantemul subit. Există câteva semnale de avertizare, sau așa cum le spun pediatrii, „simptome de alarmă”, la care ar trebui să fim atenți:
Febră prelungită: Dacă febra micuțului durează mai mult de 3 zile, este momentul să sunăm medicul. Nu vrem să lăsăm febra să joace prea mult pe scenă.
Febră la bebelușii sub 3 luni: Copiii cu vârsta sub 3 luni sunt niște pici fragili, așa că dacă apar semne de febră recentă la ei, ar trebui să solicităm ajutor medical.
Dificultăți respiratorii: Dacă observăm că micuțul „își marchează coastele” atunci când respiră, poate fi un semn că ceva nu e în regulă.
Vărsături persistente: Dacă vărsăturile sunt atât de persistente încât împiedică hidratarea și alimentația adecvată, trebuie să luăm legătura cu medicul. Micuțul are nevoie de combustibil pentru a-și reveni la forma lui obișnuită.
Pete de pe piele ciudate: Dacă observăm pete pe piele care nu dispar sub presiune, însoțite de febră, ar trebui să ne gândim la posibilitatea unei infecții bacteriene. Trebuie să consultăm medicul pentru a elimina această posibilitate și a lua deciziile potrivite privind tratamentul.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...