Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri
Ați fost vreodată entuziasmat de o salopetă adorabilă sau de o pălărie elegantă doar pentru ca copilul să le respingă pe toate și să își aleagă singur o garderobă întunecată sau o rochiewsq curcubeu?
Este posibil ca simțul tău de stil să nu se potrivească întotdeauna cu preferințele copilului tău și poate fi foarte greu de acceptat.
Când vine vorba de exprimarea de sine a copiilor cu îmbrăcăminte și responsabilitatea de a-i determina pe copii să-și aleagă propriile haine, există câțiva factori cheie de care ar trebui să ții cont.
Dându-le copiilor responsabilitatea de a se îmbrăca, le puteți construi independența fără a adăuga mai mult stres rutinei voastre agitate de dimineață.
Foto: Marta Wave/ Pexels
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, este important să contribuim la promovarea independenței în creștere prin stabilirea unor linii directoare și rutine clare.
Când copiii pot stăpâni micile alegeri, se simt mândri. Când un copil se simte mândru, îi crește stima de sine, exprimarea de sine și încrederea în sine.
Ei învață în ce fel de culori, stiluri și tipuri de îmbrăcăminte se simt cel mai bine și cu care nu se simt la fel de confortabil. Găsirea unui simț al stilului și exprimarea personalității prin modă este distractiv pentru copiii care încep să-și exploreze propriul sentiment de identitate.
Să-l pui pe copil în situația în care acesta are de făcut câteva alegeri mici în rutina lor zilnică, cum ar fi ce haină să poarte în acea zi, îl ajută pe copilul tău să dezvolte gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Purtarea ținutei alese pe tot parcursul zilei le permite copiilor să vadă impactul alegerilor lor. De exemplu, când iarna nu purtăm mănușile, venim acasă cu degetele reci!
Realizarea devreme a acestor conexiuni îi va ajuta pe copii să aplice același raționament la alegeri mai mari din viața lor, pe măsură ce cresc și trebuie să ia tot mai multe decizii pe cont propriu.
Foto: Ana Sjevts/ Pexels
Când un părinte respectă alegerea unui copil, ei învață, la rândul său, importanța respectului, cum să respecte alegerile celorlalți și, cel mai important, învață că merită respect în viața lor.
Experții în dezvoltarea copilului susțin că copiii ar trebui să fie tratați cu respect reciproc de către părinți și alți adulți. A le oferi copiilor oportunități de a-și dezvolta abilitățile de luare a deciziilor pe parcursul zilei îi va ajuta pe copii să-și atingă etapele de dezvoltare.
Cu toții avem nevoia de a controla anumite aspecte ale vieții noastre. Controlul ne ajută să ne simțim calmi și liniștiți. Copiii au și ei această dorință, ceea ce o face frustrantă pentru ei, deoarece pot controla o foarte mică parte din viața lor.
Oferirea copiilor opțiunea de a avea un sentiment de control îi va ajuta să se simtă mai confortabil și mai încrezători.
Da, oferindu-le copiilor posibilitatea de a-și alege propriile haine, veți economisi timp pe termen lung! Atunci când copilul tău își poate alege ținuta pentru zi, este mai probabil să se îmbrace singur și să facă mai lejer programul încărcat de dimineață.
Respectați un program constant. A fi consecvent este un aspect important în a oferi copiilor mici control asupra alegerii propriilor haine. De exemplu, dacă le oferiți opțiunea ca luni să-și aleagă propriile haine, vă puteți aștepta că vor să facă acest lucru și marți și așa mai departe...
Dacă se întâmplă să aibă loc un eveniment special, cum ar fi o nuntă, în care trebuie să aveți mai mult control asupra ținutei copilului dvs., lăsați-i să aleagă lucruri mai puțin importante precum accesoriile.
Foto: Vladimir Vasiliev/ Pexels
De asemenea, este important să nu copleșiți copiii mici cu opțiuni. Dacă îi permiteți copilului dumneavoastră să-și aleagă propriile haine, îi puteți oferi două opțiuni pe care le-ați preselectat, cum ar fi cămașa verde sau cămașa neagră.
Ca părinte, ne străduim foarte mult să insuflăm independența copiilor noștri încă de la o vârstă fragedă. Îi încurajăm să se răstoarne, îi încurajăm să se târască și să facă primii pași . Îi încurajăm să se ridice înapoi când cad și să încerce și să încerce din nou.
De la naștere, copiii preiau informații și fac conexiuni. Înainte de a împlini un an, bebelușii sunt foarte clari ce le place și ce nu le place. Cu toată această învățare, poate fi dificil, deoarece părinții fac în mod constant alegeri pentru ei, dintre care majoritatea sunt necesare pentru supraviețuirea lor, dar unele pot fi făcute cu ușurință de către copiii mici.
Aceleași sfaturi pentru a-i ajuta pe copii să învețe să-și aleagă propriile haine se aplică și în alte părți ale vieții lor. De exemplu, înainte de a-ți pregăti copilul micul dejun, îl poți întreba dacă vrea o clătită sau ouă? Sau înmânându-le o jucărie, ai putea întreba, ți-ar plăcea cea roșie sau cea albastră?
Permițându-i copilului să acționeze după propria părere și să facă alegeri simple care se încadrează în limitele sale de aplicare, îl va ajuta enorm să își dezvolte încrederea, să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, să învețe și să-și construiască respectul, permițându-i să-și exprime nevoia de a avea un sentiment de control și putere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dezvoltarea unui copil trece...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...