Ești profesor? 9 superputeri pe care ar trebui să le ai: Predarea este operațiunea de a sădi dorința de cunoaștere
Data publicării:
Profesorii dezvoltă superputeri pentru a gestiona bine clasa și a-i motiva. Înțelege, încurajează, sprijină, motivează, stimulează... Acestea sunt câteva dintre provocările zilnice pe care, după cum bine știți, vă treziți să le faceți față în fiecare zi, când clopoțelul începe o nouă zi de școală. Și așa, așa cum Superman trebuie să jongleze viața lui „normală” cu identitatea sa de super-erou, și tu, la  clasă, te trezești să preiei și să gestionezi diferite roluri.

Pentru că în cele din urmă sunteți motivatori, mentori, antrenori, directori, instructori. Până la urmă, școala este un teren de antrenament important pentru elevii tăi pentru că tocmai în sălile de clase cresc, cunosc lumea și ei înșiși, se pun la încercare. Ideea este că, chiar dacă nu puteți zbura ca Superman, voi, profesorii, aveți și superputeri cu care puteți face cu adevărat o diferență în viața elevilor voștri, ajutându-i să-și ia zborul. Fiecare in directia lui.

Tocmai din acest motiv, a fi profesor este o meserie dificilă, dar prețioasă, pe care societatea ar trebui să o prețuiască mai mult.

Predarea nu este o operațiune de decantare, nu înseamnă a umple capetele goale cu noțiuni, ci mai degrabă a ști să activezi, să stimulezi și să gestionezi procesele de învățare ale elevilor, motivându-i să cunoască și să se angajeze să-și satisfacă propria dorință de cunoaștere.

Cei care fac această meserie au sarcina de a sprijini și hrăni curiozitatea și talentele elevilor, promovând jocul bun în echipă. 

La fel ca în fotbal: nu există joc ofensiv fără sprijinul celorlalți, iar rețeaua de solidaritate este esențială pentru a se asigura că cei care au mingea pot continua cu succes.

Iată 9 superputeri pe care toți profesorii le au, sau ar trebui să le aibă, pentru a face din  sala de clasă  un loc primitor și stimulant.

Raze X 

Este o putere extraordinară: nu are nimic de-a face cu capacitatea de a vedea dacă cineva copiază sau distras atenția, ci cu capacitatea pe care o au profesorii buni de a vedea potențialul fiecărui elev. 

Nu este vorba de a avea o baghetă magică, ci de o privire subtilă pentru a putea pune în valoare fiecare copil și a-i descoperi talentele și aptitudinile. Și astfel, a crede în abilitățile lor alimentează și stima de sine. Pe scurt, profesorul este și un fel de căutător de talente.

Creativitate

Este o super putere care nu trebuie subestimată pentru că ajută la combaterea plictiselii în clasă , deci fundamentală pentru menținerea vie a atenției și a entuziasmului. 

Iar entuziasmul profesorilor este molipsitor: înveți mai mult distrându-te.

 Nu veți fi ca Elastigirl din Incredibilii, familia normală a super-eroilor, dar și voi, profesorii, aveți o elasticitate (chiar emoțională) extraordinară care vă permite să diferențiați abordarea adaptată elevului individual, să simplificați și să ușurați provocarea învățării, toate 'învaţă de incluziune.

Este capacitatea de a se reseta de fiecare dată, fără a aștepta ceva de la elevi care nu aparține vârstei și drumului lor de învățare.

Puterea de declanșare.

Un profesor bun este capabil să aprindă fuzibilul învățării și să alimenteze focul curiozității, interesului și pasiunii pentru descoperire.

Puterea de a lăuda greșeala

 Înveți făcând greșeli. Profesorul însuși are puterea de a-și face elevii să înțeleagă că greșelile sunt un element fundamental al învățării, un pas obligatoriu în creștere și în orice provocare. Iar aceasta se traduce în practică nu prin condamnarea erorilor cu intervenții cu caracter mortificator sau punitiv, ci prin promovarea autocorecției, abandonarea culturii erorii ca eșec și înregistrarea progresului treptat. Pedeapsa omoară învățarea.

Prezență activă, dar discretă. 

Înveți mai bine cu profesorul care acționează ca regizor, care nu este în centrul scenei, lăsând elevii să joace rolul principal în aventura școlii. Superputerea în cauză este, așadar, capacitatea de a promova și coordona munca colaborativă a elevilor, conștientizarea că înveți de la colegii de clasă și lucrând împreună cu colegii de clasă, deoarece munca în grup promovează învățarea. Din acest motiv, profesorul care încurajează colaborarea oferă oportunități extraordinare fiecărui elev.

Puterea de a face lucrurile să se întâmple. 

Pentru a învăța, trebuie să faci, să experimentezi, să încerci și nu doar să asculți, să privești și să repeți. Deci o putere fundamentală a profesorului bun este capacitatea de a face din sala de clasă un bun laborator de învățare – care stimulează la întrebări – și de a construi spațiul clasei ca  un loc de muncă social și dinamic, care se adaptează nevoilor specifice de formare. În practică, spațiul trebuie structurat în funcție de activitățile de desfășurat la  clasă.

Al șaselea simț.

Un pic ca Spiderman care simte o furnicătură enervantă în caz de pericol, voi, profesorii, aveți și un fel de al șaselea simț care vă face să fiți alerți și capabili să interceptați situații de disconfort (real sau potențial) care necesită intervenție în timp util pentru a opri tachinarea, actele de intimidare, marginalizare, batjocura... si crearea unui mediu pozitiv și armonios în sala de clasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel