Etapa „cuvintelor murdare” la copii. Iuliana Baban, despre jocul ideal pentru a estompa efectul: „Mai stimulează și atenția!” / VIDEO
Data publicării:
Iuliana Baban, psihopedagog și logoped, a atras atenția la Părinți Prezenți, asupra unei etape firești în dezvoltarea copiilor, care apare în jurul vârstei de 5-6 ani, spre sfârșitul grădiniței sau la începutul școlii: cuvintele urâte. 

„Avem o etapă a cuvintelor murdare, undeva spre sfârșit de grădiniță - început de școală, 5-6 ani”, a spus Iuliana Baban la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

„Sunt părinți care se îngrijorează și consideră că `vai, de unde o fi învățat copilul meu să vorbească așa urât, noi în casă nu folosim aceste expresii, ce ne facem?`”, spune experta.

Însă, la polul opus, există și părinți care privesc situația cu umor, găsindu-i o latură amuzantă, la fel ca în perioada în care copiii stâlcesc cuvintele sau le pronunță greșit. Iuliana Baban subliniază că este important să menținem un echilibru între amuzament și îngrijorare.

„Și părinți care se distrează, li se pare foarte amuzant, la fel cum se întâmplă de altfel și în etapa aceea în care copiii stâlcesc cuvintele, pronunță greșit și, la fel, se distrează. Li se pare amuzant. Da, ok, este amuzant până într-un punct și e foarte importantă și zona aceasta de umor. Porția de umor zilnică este foarte importantă!”

Iuliana Baban: „Varianta ideală este de a aștepta să treacă de la sine”

Potrivit specialistului, reacțiile părinților joacă un rol important în depășirea acestei faze.

„În situația concretă a etapei acestea a cuvintelor murdare, varianta ideală este de a aștepta să treacă de la sine. Adică, ok, pentru copil este ceva interesant, așteaptă să observe reacțiile celor din jur și cu cât reacțiile sunt mai puternice, fie în sensul de a fi apostrofat sau în varianta de amuzament, oricum îi place că poate capta atenția”, explică Iuliana Baban.

Totuși, experta subliniază că nu este de dorit ca un copil să capteze atenția prin folosirea acestor cuvinte. 

„Numai că nu ne dorim să capteze atenția în această formulă. Și, atunci, mai degrabă ignormăm, ne detașăm și, eventual, redirecționăm atenția către altceva.

`Ok, da, e interesant ce spui, bun, hai să vedem...` și oferim o alternativă despre un subiect pe care să-l dezbatem, să-l atragă. Pentru că suntem în zona de a ne di distra, spunem o altă glumiță, dar care să nu aibă neapărat cuvinte murdare”, a mai spus Iuliana Baban.

Iuliana Baban, despre o strategie creativă prin care părinții pot gestiona etapa cuvintelor murdare la copii

SURSA FOTO: ParintisiPitici.ro

Iuliana Baban a împărtășit o strategie creativă prin care părinții pot gestiona etapa cuvintelor murdare la copii. Ea propune folosirea umorului și a jocurilor interactive pentru a diminua efectul acestei faze și pentru a face trecerea mai ușoară.

„La un moment dat, chiar am avut astfel de secvențe de concurs de spus glume cu predare de ștafetă de la unu la celălalt. Am constatat că au simțul umorului copiii și știu foarte multe glumițe inocente, ca pentru vârsta lor. Și atunci, e o variantă utilă prin care putem să diminuăm, să estompăm efectul și eventual să scurtăm această această perioadă fără să o exagerăm în nicio direcție”, a explicat experta.

„Joculețul acesta are elemente așa din această categorie. Sunt niște mici căcuțe pe care jucătorul le va `încasa` dacă nu reușește să ghicească cine este făptașul într-o situație dată. Și sunt aici o multitudine de personaje. Sunt ca niște cărți de joc, sunt animăluțe, personaje cu diferite indicii. În funcție de indiciile pe care le primește partenerul de joc, trebuie să ghicească despre ce personaj este vorba, cel care a săvârșit o faptă mai mult sau mai puțin drăguță.

Dacă nu îl ghicește pe făptaș, exact așa se și numește `ghici cine-i făptașul`, va încasa așa ceva. La final se numără, se vede cine a reușit să adune mai mult sau mai puțin astfel de mici căcuțe și se declară câștigător.

E un joculeț mai degrabă pentru a ne distra, dar, în același timp are avantajul că partenerii sunt foarte atenți la detalii. Deci, este un joc care stimulează atenția. Și detaliile sunt legate mai ales pe partea aceasta de mimică, de ce emoție transmite făptașul în cauză.

Menționez că jocurile nu au limită de vârstă în sens crescător. Pornim de pe la începutul debutul școlarității, de pe la 6 -7 ani, dar așa cum apare scris și pe cutiile lor, până la 99 plus. Sunt ușor de luat în călătorii, sunt compacte, micuțe, acesta ar fi un avantaj, faptul că putem să le luăm la drum și să treacă timpul mult mai plăcut”, a mai spus Iuliana Baban. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel