Experții Harvard dezvăluie 5 secrete pentru a crește bine un copil: „Nu este suficient ca părinții să aibă doar intenții bune”
Data publicării:
Fiecare părinte știe că educarea unui copil bun nu este o sarcină ușoară. Nu este suficient să ai intenții bune; e nevoie de răbdare, de claritate în privința calităților pe care dorim să le dezvoltăm la copil și, mai ales, de strategii eficiente pentru a face acest lucru. 

Desigur, nu există rețete infailibile pentru a crește un copil bine, însă experții de la Harvard au dezvăluit câteva principii esențiale care pot fi de ajutor, conform etapainfantil.com.

Citește și Un copil care are tot ce își dorește va deveni un adult nefericit! De ce NU poate avea întotdeauna tot? Limitele din copilărie, baza fericirii de mai târziu

Învață-l să-și regleze emoțiile

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Cheia pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă a copilului este să-l înveți să-și gestioneze emoțiile.

Este important ca acesta să învețe să accepte și să înțeleagă stările emoționale, astfel încât să nu le reprime sau să le exprime brusc, ci să le redirecționeze într-un mod mai asertiv.

Poți să-l înveți tehnici de autocontrol, precum respirația profundă, în care copilul inspiră adânc pe nas și expiră lent pe gură, repetând de mai multe ori.

De asemenea, îl poți ajuta să-și construiască resurse emoționale, provocându-l să se gândească ce ar face într-o situație conflictuală similară.

Încurajează responsabilitatea

SURSA FOTO: freepik.com @westock

O modalitate eficientă de a crește stima de sine a copiilor este să le oferi oportunitatea de a participa la sarcini și decizii casnice. Astfel, le întărești încrederea în sine, încurajându-i să devină mai independenți și autosuficienți.

Dându-i responsabilități încă de la o vârstă fragedă, îl ajuți să-și dezvolte încrederea în propriile abilități și să aibă o imagine mai realistă despre sine.

Poți să-i încredințezi mici sarcini zilnice, cum ar fi spălarea vaselor, hrănirea animalului de companie sau pregătirea cărților pentru a doua zi.

Astfel, copilul va deveni mai conștient de comportamentele sale și va învăța să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Transmite valori pozitive

SURSA FOTO: freepik.com @silverkblack

Împărtășirea valorilor bune copilului nu doar că îl ajută să privească lumea dintr-o perspectivă mai sănătoasă, dar îl formează și ca o persoană mai bună.

Totuși, transmiterea valorilor poate fi dificilă, mai ales dacă le abordezi ca pe concepte abstracte.

În loc să-i ceri să fie responsabil sau susținător, poți să-i explici ce înseamnă aceste valori prin exemple din viața de zi cu zi.

De exemplu, îi poți arăta ce înseamnă să fii susținător prin acțiuni concrete, cum ar fi ajutorul acordat unui prieten sau împrumutul unui obiect necesar altuia.

Arată-i cum să se simtă recunoscător

SURSA FOTO: freepik.com @boggy

Oamenii care sunt recunoscători pentru ceea ce au și pentru experiențele lor sunt, în general, mai fericiți și se simt mai bine cu ei înșiși.

Învață-ți copilul să aprecieze atât lucrurile materiale, cât și cele imateriale, de la jucăriile sale și posibilitatea de a studia, până la momentele petrecute cu familia sau ajutorul pe care îl primește de la frați.

Astfel, va învăța să prețuiască ce are și va deveni o persoană umilă și recunoscătoare.

Arată-i că îl iubești necondiționat

SURSA FOTO: freepik.com @pixel-shot.com

Un copil care nu se simte iubit de părinți riscă să devină o persoană nesigură, cu o stimă de sine scăzută. Nu este suficient să-ți iubești copilul; este important să i-o arăți.

Afecțiunea joacă un rol crucial în dezvoltarea încrederii în sine și a independenței.

Îmbrățișările, pupicii și momentele de răsfăț sunt esențiale pentru a-i arăta dragostea, dar este important să o exprimi și prin acțiuni și atitudini.

Spune-i că, indiferent de greșelile sale, vei fi mereu alături de el pentru a-l susține.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Expresii de evitat atunci când discutați cu copilul

Modul în care vorbim cu copiii noștri are un impact...


Top citite
Această expresie este „cel mai rău lucru” pe care un părinte îl poate spune unui copil, conform unui expert în educație / FOTO: freepik.com @standret

Această expresie este „cel mai rău lucru” pe care un părinte îl poate spune unui copil, conform unui expert în educație

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

„Pedagogia toxică trebuie să înceteze să mai fie o realitate! Elevii NU sunt slujitori!” Cum sistemele rigide îngroapă talentul și creativitatea copiilor / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Pedagogia toxică trebuie să înceteze să mai fie o realitate! Elevii NU sunt slujitori!” Cum sistemele rigide îngroapă talentul și creativitatea copiilor

O mamă recomandă părinților să le pună copiilor desenele animate din anii ‘80/’90: „Pun accent pe teme educative valoroase și au o frecvență de cadre pe secundă mai mică!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

O mamă recomandă părinților să le pună copiilor desenele animate din anii ‘80/’90: „Pun accent pe teme educative valoroase și au o frecvență de cadre pe secundă mai mică!”

pixel