Femeile care devin mame după vârsta de 35 de ani au o speranță de viață mai mare
Data publicării:
Maternitatea târzie este un subiect tot mai des discutat în ultimii ani.

Conform datelor recente, femeile spaniole devin mame pentru prima dată la o vârstă medie de 32,6 ani, iar numărul celor care aleg să aștepte până după 40 de ani pentru a-și întemeia o familie a crescut considerabil în ultimele două decenii.

Deși există multe avertismente legate de riscurile unei sarcini la vârste mai înaintate, cercetările recente sugerează că aceste femei ar putea beneficia și de unele avantaje neprevăzute: o speranță de viață mai mare.

Citește și Iată cum să reacționezi când copilul tău se simte trist

Sursa foto: freepik.com@user18526052

Totul datorită unei predispoziții genetice care pare să favorizeze longevitatea. Așadar, poate că există mai multe motive de a alege o maternitate mai târzie decât am crede la prima vedere.

Femeile spaniole au primul copil, în medie, la vârsta de 32,6 ani, potrivit datelor INE, iar Spania este țara europeană cu cele mai multe femei care devin mame pentru prima dată după vârsta de 40 de ani, o cifră care s-a dublat în ultimele două decenii.

Femeile care devin mame după vârsta de 35 de ani au o speranță de viață mai mare

Deși se vorbește mult despre riscurile maternității târzii, există și avantaje. Femeile care au copii la vârste mai înaintate tind să trăiască mai mult, grație unei predispoziții genetice care le favorizează longevitatea.

Vezi și Cum recunoști dacă ai acasă un „copil păpădie” sau un „copil orhidee”?

García Sagredo, academic al Secției de Genetică din cadrul Real Academiei Naționale de Medicină (RANME) și fost coordonator al Serviciului de Genetică Medicală al Spitalului Ramón y Cajal din Madrid, menționează teorii legate de compensarea biologică și ritmul îmbătrânirii.

Aceste teorii sugerează că femeile care devin mame după vârsta de 35 de ani au o speranță de viață mai mare datorită unor factori genetici.

Totuși, expertul subliniază că nu este posibil să se stabilească exact câți ani în plus trăiesc aceste femei, întrucât studiile sunt de natură statistică, nu individuală.

„Este esențial să urmezi un stil de viață sănătos”

Sursa foto: freepik.com@aldiozzz

În Spania, speranța de viață a femeilor este de aproximativ 85 de ani, în timp ce vârsta medie a maternității se află în jurul valorii de 33 de ani. Capacitatea de a avea copii la o vârstă înaintată predispune la o viață mai lungă

Conform expertului, capacitatea de a avea copii la vârsta de 35 de ani sau mai mult este un indicator biologic al îmbătrânirii târzii, deoarece reflectă o biologie care favorizează longevitatea.

El sugerează că femeile care devin mame la vârste înaintate au caracteristici biologice specifice pe care nu toate femeile le posedă.

Acestea au o predispoziție genetică mai mare pentru longevitate, ceea ce le-a permis să devină mame la o vârstă mai înaintată decât s-ar fi așteptat.

Cu toate acestea, deși anumite factori genetici influențează această speranță de viață mai mare, geneticianul subliniază că este „esențial să urmezi un stil de viață sănătos, cu obiceiuri alimentare și de exercițiu fizic corecte și cu un stres metabolic scăzut”, potrivit BebeyMas.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel