Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență
Ai simțit vreodată că, ca mamă, faci totul greșit? În ochii celorlalți, întotdeauna există ceva de schimbat sau de îmbunătățit. Fiecare are o părere diferită despre educația pe care o oferi copilului și ceva de criticat sau judecat. Acest lucru poate fi foarte obositor și poate genera vinovăție și confuzie pentru femei. De fapt, acest fenomen este atât de comun încât a fost deja supranumit „mom-shaming”.
Departe de a fi inofensivă, tendința de a ataca sau judeca mamele poate fi foarte dăunătoare, mai ales pentru proaspete mămici. Îndoielile naturale pe care le trăiește fiecare părinte sunt amplificate de aceste comentarii, iar nesiguranța crește mai mult ca niciodată. Din acest motiv, dorim să împărtășim câteva informații referitoare la „mom-shaming” și, mai ales, să vă arătăm cum puteți să-i faceți față.
SURSA FOTO: freepik.com
„Mom-shaming” este un termen folosit pentru a desemna tendința de a rușina mamele. Aceasta practică poate fi reprodusă de persoane fără copii care consideră că ar acționa mai bine în situația ta, dar și de alți părinți care au luat decizii diferite de ale tale.
Și este că, potrivit unui articol publicat în revista Asociației Internaționale de Comunicare numit „Communication Culture & Critique”, există o tendință puternică în rândul mamelor de a concura și a rivaliza între ele pentru diferitele lor ideologii parentale.
Cu siguranță acest lucru vă sună foarte familiar, deoarece fiecare mamă se confruntă cu judecăți și critici cu privire la creșterea copilului. De la familie și prieteni, la cunoștințe sau chiar străini de pe rețelele de socializare, toată lumea simte că are dreptul să-ți evalueze rolul și să-și dea cu părerea.
Și, deși această nevoie de a te face de rușine ca mamă se poate reflecta în orice domeniu, sunt unele care generează o controversă aparte.
Hrănirea copilului
Îți alăptezi copilul sau îi dai lapte praf? Când ați început hrănirea complementară, ați oferit piureuri? Copilul tău mănâncă de toate sau urmează un fel de dietă bazată pe produse vegane sau organice?
Când vorbim despre „mom-shaming”, nu contează care au fost răspunsurile tale la aceste întrebări, totul este deschis criticii. Multe mame sunt rușinate pentru că nu își alăptează copiii. Cu toate acestea, multe altele sunt criticate pentru că sunt „sclavele” alăptării la cerere.
Somnul copilului
În ceea ce privește somnul, critica poate începe încă de la naștere. Dezbaterea aprinsă pe tema a dormi împreună cu copilul sau separat generează deja multiple opinii și sfaturi pe care nu le-ai cerut.
Dar, în plus, primești critici pentru modul în care îți ajuți bebelușul să își antreneze somnul. În unele cazuri te vor eticheta ca fiind permisivă, ca răsfățându-ți copilul, iar în altele te vor judeca ca pe o mamă crudă, rece sau îndepărtată din cauza alegerilor tale.
Stil parental
Și cum rămâne cu disciplina? Acest cuvânt are un sens diferit pentru fiecare persoană. Indiferent de gradul de afecțiune sau de limite pe care le stabilești copilului tău, întotdeauna va exista un vecin, o soacră sau o prietenă care va crede că acționezi incorect.
Alegerea educațională
Alegerea centrului școlar, tipul de învățământ sau orele extracurriculare ale copiilor pot genera, de asemenea, controverse și „mom-shaming”. Susținătorii școlii tradiționale vor susține că noile pedagogii sunt o pierdere de timp. În cazul invers, mama care alege școala tradițională va fi considerată neimplicată sau depășită din punct de vedere parental.
Ocupația mamei
În cele din urmă, este foarte probabil ca oamenii să te fi făcut să te simți rușinată pentru alegerea ta de a rămâne acasă sau de a merge la muncă. Și este că, în primul caz, ei vor putea să te judece ca fiind leneșă și să spună că îți irosești viața. Și, în al doilea, ei vor afirma că copiii tăi au nevoie de tine și ești egoistă să nu fii acolo pentru ei.
Toate aceste situații generează sentimente de vinovăție în mama care încearcă doar să facă tot posibilul. Cel mai rău dintre toate, consecințele acestor „comentarii” pot fi grave pe termen lung.
Pentru unele mame, primirea acestor judecăți și critici poate fi pur și simplu incomodă sau neplăcută. Dar pentru altele, poate submina încrederea în rolul lor. Acest lucru este valabil mai ales dacă mama nu are sprijinul soțului ei, deoarece s-a demonstrat că acesta este unul dintre factorii de protecție împotriva anxietății, arată doctorii Fakhrunnisa Nurhayati Dawenan & Pravissi Shanti, în studiul „Corelația dintre sprijinul social al soților și anxietatea la mamele care s-au confruntat cu rușinarea”.
Astfel, dacă suferi de „mom-shaming”, este normal să începi să-ți pui la îndoială toate deciziile, să te simți pierdut și confuz cu privire la cum să procedezi și chiar să experimentezi un blocaj și să nu știi cum să continui.
Este probabil să te simți îngrijorată pentru că faci lucrurile greșit, să te simți vinovată și plină de remușcări. Și este că această discrepanță pe care o percepi între cine ești și ideea de „mamă ideală” poate provoca un disconfort puternic, arată Didem Türe în lucrarea „Amintiri de rușine ale mamei: rolul auto-discrepanței materne asupra emoțiilor negative și a experiențelor de rușine ale mamelor”.
De fapt, potrivit unui articol publicat în „Journal of Child and Family Studies”, maternitatea intensivă scade satisfacția față de viață și are repercusiuni negative asupra sănătății minții mamei.
Din acest motiv, este important să înveți să gestionezi aceste situații astfel încât să nu afecteze bunăstarea ta sau a copiilor tăi.
SURSA FOTO: freepik.com
Acestea sunt câteva sfaturi pe care le poți lua în considerare pentru a răspunde judecăților și criticilor altora, precum și pentru a-ți proteja sănătatea emoțională în timp ce ești mamă.
Nu vă fie teamă să stabiliți limite
Când cineva îți oferă critici deghizate în sfaturi, amintește-ți că ai tot dreptul să nu le accepți și chiar să ceri să nu se facă anumite comentarii sau sugestii. Dacă „mom-shamingul” are loc pe internet, puteți ignora comentariul, dar este și legal să ștergeți sau să blocați utilizatorul.
În viața reală, poți elimina criticile și să nu faci mare lucru din ele. Dar este necesar și să pui limite și să-i spui acelei persoane că judecățile ei te rănesc sau că preferi să iei singură deciziile parentale.
Nu asculta pe cineva care nu este un exemplu pentru tine
Înainte de a lua în considerare opinia altcuiva, întreabă-te „este acea persoană într-un loc în care vreau să ajung?” Și este că, putem folosi experiența altora pentru a învăța și a îmbunătăți, dar de multe ori cei care practică „mom-shaming” au un stil de viață sau o familie care nu este deloc în concordanță cu principiile tale. Deci de ce i-ați valida opinia?
Căutați surse de încredere
Dacă aveți îndoieli cu privire la orice aspect al educației parentale, consultați profesioniști calificați sau căutați informații de încredere în cărți și alte media. Aceste informații verificate și avizate de experți sunt cele care vă pot arăta care practici sunt mai corecte sau ce riscuri are fiecare opțiune.
Aveți încredere în voi
În sfârșit, amintiți-vă întotdeauna că faceți tot ce puteți și asta este minunat. Nu pica în capcana de a te învinovăți și de a te critica. Dimpotrivă, încurajează-te, recunoaște-ți efortul și realizările și vezi cum te îmbunătățești în fiecare zi.
La fel, ai încredere în instinctele tale și în sentimentele tale mai mult decât în opiniile celorlalți. Ei bine, la sfârșitul zilei, tu ești cea care cunoaște cel mai bine copilul și nevoile familiei tale.
Adevărul este că întotdeauna vor exista oameni care vor face comentarii și evaluări foarte dure, fără să țină cont de pagubele pe care le provoacă. De aceea este important să-ți crești încrederea în tine și în rolul tău de mamă pentru ca aceste critici să nu te afecteze.
Amintește-ți că dacă rămâi informată și iei deciziile liber, ascultându-te și fiind mereu dispusă să înveți și să te perfecționezi, nu ai de ce să te temi și ce să-ți reproșezi. Te descurci mai bine decât bine!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...