Fenomenul meditațiilor. Iulian Cristache: „Meditațiile au devenit un sistem paralel care, la nivel financiar, cred că o să bată sistemul public la nivel de bani” / VIDEO
Data publicării:
În ultima perioadă, tot mai mulți părinți apelează la meditații pentru copiii lor, aceștia considerând că ceea ce învață în timpul orelor de curs nu este suficient. Acest subiect a fost discutat, printre altele, recent, în cadrul emisiunii DC Edu.

În emisiunea de luni de la Dc Edu, realizată de Sorin Ivan, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, a vorbit despre fenomenul meditațiilor.

„Meditațiile au devenit un sistem paralel care, la nivel financiar, cred că o să bată sistemul public la nivel de bani. Copiii mei au făcut meditații, eu nu am fugit de meditații, dar nu am început cu clasa I, dar ca opțiune a performanței. Nu au făcut niciodată, decât cu o mică excepție, cu profesorul de la clasă, excepția fiind că profesorul de la clasă este cel mai bun, iar fiica mea se pregătește pentru facultatea de medicină și era singurul profesor din Teleorman cu care pitea să facă meditații fără bani. Legea permite fără bani”, a spus Iulian Cristache.

Președintele Federației Naționale a Părinților transmite câteva recomandări părinților:

„Eu am învățat așa părinții: nu mai duceți copiii la after-school-ul doamnei învățătoare pentru că apare o discriminare, nu faci altceva decât să-l avantajezi, nu mai face meditații cu profesorul de la clasă, pentru că vei plăti atunci când vei avea examenele naționale. Cu certitudine. Vei constata că la clasă, în momentul în care dai bani săptămânal unui profesor, e clar că el gândește un pic subiectiv în momentul în care evaluează un elev, inclusiv la textele scrise care pot fi apropiate de modul în care tu-l înveți și-l testezi la meditații”, a transmis președintele Federației Naționale a Părinților.

Meditațiile nu trebuie să suplinească școala

Potrivit profesorului Sorin Ivan și al președintelui Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, meditațiile nu ar trebui să suplinească școala. Meditații ar trebui să rămână un drept al părinților și al profesorilor, pentru situații ăn care elevul nu poate ține pasul cu ceilați sau vrea să facă performanță.

1 din 3 elevi din România face meditații

Un studiu din 2021, realizat de IRES și de Societatea Academică din România, arăta că 1 din 3 elevi din România face meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, 80% se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime iau meditații la limba română sau la limbi străine.

Însă nu există vreo statistică a numărului de copii care fac meditație cu profesorul de la clasă, lucru interzis de Legea Educației.

Sancțiuni pentru profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă

Potrivit noii legi, profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari.

Mai jos puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii în care au fost abordate mai multe subiecte interesante despre diverse aspecte din sistemul educațional din România.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

pixel