Fetele seamănă mai mult cu tații lor? Aflați cine lasă o urmă mai puternică!
Data actualizării:
Data publicării:
Există multe asemănări uimitoare între părinți și copii, care devin evidente încă de la prima vedere. 

Copiii deseori sunt ca niște versiuni mai tinere ale părinților lor și nu e de mirare că există discuții despre moștenirea genetică. Unul dintre miturile care circulă de ani de zile este dacă fetele seamănă mai mult cu tații lor.

Știm că materialul genetic, care este purtătorul informațiilor transmise dintr-o generație în alta, este format din 50% provenind de la tată și 50% de la mamă. Cu 23 de perechi de cromozomi, fiecare moștenită de la un părinte, amestecul lor creează un individ unic.

Totuși, conform unui studiu de la Universitatea din Carolina de Nord, publicat în reviste specializate precum Science Daily și Nature Genetics, citat de clarin.com, se pare că mamiferele sunt mai asemănătoare genetic cu părinții lor. Chiar dacă moștenim cantități egale de mutații genetice de la ambii părinți, se pare că ADN-ul patern este mai activ în transmiterea caracteristicilor.

Moștenirea genetică: Fetele seamănă mai mult cu tatăl lor?

SURSA FOTO: freepik.com @Evgenymedia

Este o întrebare care nu poate avea un răspuns cu certitudine de 100%, deoarece influența genetică poate varia de la individ la individ.

Majoritatea geneticienilor susțin că fiecare părinte contribuie în mod egal cu material genetic la dezvoltarea caracteristicilor fizice și de personalitate ale urmașilor.

Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord sugerează că influența liniei paterne este mai puternică în determinarea unor aspecte ale dezvoltării, mai ales în ceea ce privește starea de sănătate.

Chiar dacă cercetarea a fost efectuată pe șoareci de laborator, se crede că concluziile se aplică la fel de bine tuturor mamiferelor.

De exemplu, dacă un anumit tip de mutație este moștenit de la mamă, s-ar putea să nu fie exprimat în aceeași măsură ca și când ar fi moștenit de la tată. Aceste constatări subliniază complexitatea moștenirii genetice și influența diferită a fiecărui părinte asupra urmașilor.

Există, de asemenea, gene dominante și recesive care pot afecta trăsăturile fizice ale unei persoane. De obicei, gena dominantă este de la bărbat, cum ar fi cazul trăsăturilor precum tipul de păr (creț sau drept).

Atât bărbații, cât și femeile au 22 de perechi de cromozomi comuni, iar a 23-a pereche determină sexul. Femeile au două cromozomi X, în timp ce bărbații au un cromozom X și unul Y.

Această variație genetică contribuie la diversitatea umană și la complexitatea moștenirii genetice.

Ce se transmite din generație în generație

SURSA FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Ceea ce se transmite dintr-o generație în alta cuprinde o gamă variată de aspecte:

Trăsături fizice: De la culoarea ochilor și a părului, până la forma degetelor de la mâini și de la picioare, trăsăturile fizice sunt adesea moștenite de la părinți și strămoși.

Boli: Există multe boli cu un procent ridicat de moștenire genetică, cum ar fi anumite tipuri de cancer sau boli de inimă, care pot fi transmise din generație în generație.

Gesturi și ticuri: Deși acest lucru este mai mult rezultatul învățării decât al moștenirii genetice, unele gesturi și ticuri sunt copiate de copii prin observarea părinților lor, generând moduri de mișcare și comportamente similare.

Aptitudini: Unele aptitudini, cum ar fi abilitățile sportive sau artistice, pot fi moștenite genetic și se pot manifesta în descendență.

Inteligență și personalitate: Deși inteligența și personalitatea sunt în mare măsură influențate de mediu și experiențe de viață, există și factori moșteniți care pot contribui la dezvoltarea acestora. De exemplu, unii copii pot moșteni o predispoziție către anumite trăsături de personalitate sau abilități cognitive.

În concluzie, moștenirea genetică poate influența o varietate de aspecte ale vieții, de la trăsături fizice și predispoziții către anumite boli, până la aptitudini și trăsături de personalitate. Cu toate acestea, este important să ne amintim că mediul și experiențele de viață joacă și ele un rol important în dezvoltarea unei persoane.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel