Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
La gândul la acești oameni mari din viața noastră, mintea noastră se poate umple de amintiri frumoase, alcătuite din sfaturi, lecții și povești dintr-o perioadă îndepărtată, greu de imaginat pentru noi.
Din acest motiv, astăzi mai mult ca niciodată, este important să ascultăm vocea bunicilor și să prețuim învățăturile pe care ei încearcă să ni le transmită pentru că acolo este ascuns darul memoriei noastre.
Pentru mulți dintre noi, bunicii sunt paznicii acțiunii, ultimii paznici ai tradițiilor noastre, ai practicilor și jocurilor din trecut, ai artei și meșteșugurilor care s-au transmis din generație în generație.
Ei sunt puntea de legătură între vremurile actuale și o epocă aproape mitologică în care nu existau facilități tehnologice pe care astăzi le luăm de bune. Putem învăța multe din experiențele lor: la vremea lor ingeniozitatea era o virtute prețioasă, totul putea deveni o resursă utilă.
Prin numele de familie al cărui custode sunt, ne permit să urmărim originile noastre, să înțelegem ce povești s-au împletit pentru a da viață cine suntem astăzi, talentelor, predispozițiilor pe care le purtăm în noi. Împreună cu bunicile noastre, bunicii sunt pilonii existenței noastre.
Bunicii sunt printre cei mai importanți bărbați din viața fiecăruia, chiar și atunci când nu mai sunt aici sau nu i-am întâlnit niciodată. Mulți au trăit războiul, o tragedie colectivă care a lăsat cicatrici adânci în multe familii care au crescut uneori fără tată, apoi fără bunic.
Cu toate acestea, amintirea lor lasă în urmă o comoară neprețuită: un nume de familie care arată ca o busolă către trecutul nostru, rădăcinile noastre, originile noastre.
În societatea noastră, transmiterea numelui de familie a avut loc întotdeauna de la tată la fiu. Femeia și-a pierdut numele de familie la căsătorie, așa că este mai ușor să urmărim arborele nostru genealogic urmând calea patriliniară decât cea matriliniară.
Acest nume de familie este cel care ne poate ajuta să reconstruim o parte din memoria noastră de familie și să descoperim câteva fragmente din viața acestor bărbați care ne-au marcat existența prin povești, fapte sau experiențe particulare, aruncând lumină asupra unor nespuse, a unor secrete sau asupra cauza rănilor din trecut care poate să fi făcut mai serioasă privirea bunicilor mai tăcuți.
Această cercetare ne poate ajuta să urmărim contextul istorico-cultural în care au crescut și, de asemenea, să înțelegem evoluțiile pe care le-au adus descendenței noastre.
Prin urmare, nu doar căutăm talentele pe care le-au dezvoltat, ci le recunoaștem calitățile interioare, cum ar fi forța și tenacitatea de care au dat dovadă în a crea soluții la provocările vieții, rezistența, răbdarea, speranța pentru ziua de mâine. Bunicii noștri au avut un vis când erau tineri și poate că acest vis poartă numele nostru astăzi.
Deși fiecare persoană și poveste este unică, este posibil să recunoaștem câteva trăsături caracteristice care diferă între bunicul patern și bunicul matern în virtutea locului pe care îl ocupă în arborele nostru genealogic.
Bunicul patern transmite un nume de familie, o istorie, o amintire și joacă un rol legat de temele autorității, recunoașterea familiei și tradiții. Adesea el este cel care încearcă să mențină respectul față de virtuțile care au distins familia prin transmiterea acestor valori importante nepoților săi. Bunicul patern păstrează vie o moștenire morală care constituie, pe lângă iubire, o bază solidă pe care nepoții săi pot crește și prospera.
Bunicul matern are adesea un rol diferit de bunicul patern. Fiind tatăl unei femei, el dezvoltă adesea un mare sentiment de protecție și bun venit față de ea și nepoții săi. Se dedică adesea creșterii nepoților, jucând uneori rolul de mediator între părinte și copii. El dă adesea un exemplu de răbdare, compasiune și înțelepciune nepoților săi.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...