Filosofia japoneză asociată cu budismul care te va ajuta să fii mai fericit și să te simți mai tânăr în 2025
Data publicării:
Într-o lume în care luptăm continuu împotriva a ceea ce nu putem controla, shoganai-ul japonez apare ca un balsam pentru nevoia noastră de control.

Această filozofie, adânc înrădăcinată în cultura japoneză și cu influențe din budismul zen, te poate ajuta să fii mai fericit în 2025 și, în plus, are puterea de a rejuvena modul în care privești viața.

Înțelepciunea din spatele shoganai

În centrul shoganai găsim o adevăr universal: există lucruri pe care nu le putem schimba. De la adversitățile climatice până la capriciile destinului, viața este plină de provocări care nu depind de voința noastră.

Shoganai nu îți cere să te dai bătut, ci să eliberezi lupta internă care generează suferință inutilă. Această perspectivă are rădăcini în budism, unde se învață că mare parte din suferința umană provine din atașament și din dorința de a controla ceea ce nu poate fi controlat.

Citește și Pentru un nou început, uită de rezoluțiile de Anul Nou: Există o cale mai bună care nu dă greș!

Practica shoganai înseamnă să eliberezi acea tensiune, să îți deschizi brațele față de prezent și să te concentrezi pe ceea ce poți transforma.

Cum te poate face shoganai mai fericit?

SURSA FOTO: Freepik.com@pavliukv

Fericirea nu stă întotdeauna în schimbarea a ceea ce te înconjoară, ci în ajustarea atitudinii tale față de acelea. Shoganai îți permite să:

Te eliberezi de stresul inutil: În loc să petreci ore gândindu-te la o problemă care nu are o soluție imediată, recunoști limitele acesteia și mergi mai departe (chiar dacă doare sau ai nevoie de timp, desigur).

Citește și Cum să îți îndeplinești planurile în carieră în 2025: pași concreți pentru succes

Accepti imperfecțiunea: Ne epuizăm încercând să facem totul perfect. Cu shoganai, înveți că frumusețea se află și în imperfecțiune, așa cum se întâmplă cu wabi-sabi.

Îți întărești reziliența: De fiecare dată când aplici shoganai, îți antrenezi mintea să se adapteze mai bine schimbărilor și provocărilor vieții.

Shoganai are un efect rejuvenant deoarece reduce greutatea mentală pe care o purtăm. Te-ai gândit vreodată cum grijile constante obosesc la fel de mult ca și efortul fizic?

Prin eliberarea de ceea ce este inutil, îți recapeți energia pentru ceea ce contează cu adevărat, iar acest lucru se reflectă nu doar în starea ta de spirit, ci și în fața ta.

Mai mult, practica shoganai încurajează mindfulness-ul, ajutându-te să te bucuri de prezent. Și nu există o modalitate mai bună de a te simți tânăr decât să te conectezi cu acum-ul, fără a trage după tine bagajul trecutului sau a te îngrijora pentru viitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...



Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit” / FOTO: captură video YouTube @Starea Natiei Oficial

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit”

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Foto: Freepik@bearfotos

Regula 5 C pentru disciplinarea unui copil: Cum să stabilești limite sănătoase

pixel