„Copilul meu mușcă”: de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face, conform unui cunoscut pediatru
Același lucru se întâmplă și atunci când, în loc să lovească, un copil se exprimă mușcând. Da, există copii care mușcă și o fac cu intenție.
Într-un astfel de context, este dificil să controlezi reacția și să acționezi corect. De aceea, pentru a ajuta părinții de copii care mușcă, Álvaro Bilbao a publicat un articol informativ în care analizează această problemă dintr-o perspectivă științifică și oferă sfaturi pentru a acționa într-un mod eficient.
SURSA FOTO: Freepik.com@davidovici
Este o realitate că mulți copii mușcă, iar mulți părinți se întreabă cum ar trebui să reacționeze. Álvaro Bilbao afirmă că există „trei puncte cheie simple care le-au permis multor părinți să știe cum să ajute mai bine copiii lor”: să înțeleagă de ce mușcă, să știe ce lucruri pot duce la acest comportament și să fie clar ce este cel mai bine să facă dacă copilul lor mușcă.
Ne oprim pe fiecare dintre cele trei aspecte cu ajutorul neuropsihologului Álvaro Bilbao. Poate părea altfel, dar Álvaro Bilbao susține că părinților copiilor care mușcă le este de mare ajutor să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru.
Fenomenul mușcatului în copilărie are o explicație științifică.
„Atunci când amigdala percepe o amenințare, poate genera o reacție de furie care activează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală”, explică expertul.
„Această activare”, adaugă Bilbao, „a sistemului simpatic produce o creștere a activității în glandele salivare minore, dacă este foarte intensă, și o activare a mușchilor maseteri, faciali și temporali”.
Odată ce știm că mușcatul în copilărie este o reacție declanșată la nivel cerebral, este esențial să înțelegem de ce se activează această reacție. Astfel, putem preveni acest comportament în multe cazuri și, în alte situații, cel puțin să fim pregătiți pentru el.
Despre acest subiect, Álvaro Bilbao spune: „Știm că reacțiile nervoase intense și, mai ales, țipetele sunt percepute ca amenințări și pot intensifica răspunsul amigdalei și al sistemului simpatic, făcându-i pe copii mai greu să se oprească și chiar să devină mai nervoși în situații similare viitoare."
Cu alte cuvinte, modul în care vorbim cu acești copii joacă un rol esențial. Dacă o facem dintr-o stare de calm, se reduc semnificativ șansele ca aceștia să muște. De aceea, printre altele, experții recomandă educația fără țipete.
SURSA FOTO: Freepik.com@stockking
Totuși, nu există nicio garanție că aceștia vor înceta să muște. De fapt, nu vor renunța la acest comportament 100% peste noapte. De aceea, este bine să știm ce să facem dacă un copil mușcă.
Dacă se întâmplă, spune Álvaro Bilbao, „strategia care s-a dovedit cea mai eficientă pentru a reduce mușcăturile la copiii sub patru ani constă în a face două lucruri diferite în același timp”.
Pe de o parte, explică Álvaro Bilbao, „trebuie să ne apropiem de copil într-un mod calm și să vorbim cu el liniștit pentru a-l ajuta să reducă activarea sistemului simpatic (amenințarea) și să activăm sistemul parasimpatic”.
Acest prim obicei „îi va oferi un sentiment de siguranță și îl va ajuta să-și relaxeze maxilarul”, spune neuropsihologul.
Pe de altă parte, continuă Álvaro Bilbao, trebuie să „îi explicăm cu calm, dar fără dubii, că nu putem mușca pe alții”. Pentru acest lucru, poți folosi fraze, spune Bilbao, precum: „Dacă ești supărat, poți veni să ceri ajutor, dar nu ne mușca”.
Acest mesaj, recunoaște expertul în creierul copiilor, „Poate părea prea blând, dar studiile arată că o reacție blândă și clară reduce mușcăturile mai mult decât o reacție intensă și nervoasă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unei cariere este un...
Eșecurile școlare fac parte...
Relația cu fiica ta este un drum frumos, dar și...
Înscrierea copiilor în clasa...