Floriile. Ce să NU faci niciodată în această zi de mare sărbătoare
Data publicării:
Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creştină.

Floriile este o sărbătoare creștină care marchează intrarea lui Isus în Ierusalim, înainte de Patimile și Învierea sa. Sărbătoarea este celebrată în duminica dinaintea Paștelui și este asociată cu tradiții precum binecuvântarea ramurilor de salcie sau de măslin, care simbolizează ramurile pe care oamenii le-au așezat în calea lui Isus în timpul intrării sale în Ierusalim. Această sărbătoare este un moment de bucurie și de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Paștelui.

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște, iar în 2024 Floriile se sărbătoresc pe data de 28 aprilie. Floriile marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. Pelerinajul de Florii, anul acesta, va avea loc pe 27 aprilie.

Sursa foto: Freepik.com

Sărbătoarea Floriilor sunt un prilej de sărbătoare și reculegere, o punte între tradiția creștină și renașterea naturii. Această sărbătoare nu numai că rememorează un moment biblic semnificativ dar este și un simbol al primăverii, al reînnoirii și al speranței.  

În această zi, românii merg la biserică pentru a lua parte la slujba specială și pentru a primi ramurile de salcie sfințite, pe care le păstrează în casele lor pe parcursul întregului an. Se crede că acestea aduc sănătate, prosperitate și protecție împotriva spiritelor rele.

Ce să NU faci de Florii

Sursa foto: Freepik.com

Înaintea sărbătorii Floriilor, fetele nemăritate din regiunile Banat și Transilvania obișnuiesc să plaseze o oglindă și o cămașă curată sub un păr împletit. Aceste obiecte sunt ulterior folosite în diverse ritualuri pentru a atrage norocul în dragoste și sănătate.

De asemenea, la miezul nopții, se prepară un decoct de busuioc în apă. Dimineața, fetele își spală părul cu această fiertură pentru a-i conferi strălucire și pentru a-l face să crească frumos. Resturile rămase sunt turnate la rădăcina unui copac, în speranța că vor atrage atenția băieților, asemenea unui copac înflorit.

Conform tradiției populare, se spune că cine îndrăznește să-și spele părul în ziua de Florii fără apă descântată și sfințită riscă să-și albescă părul.

În sâmbăta dinaintea Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

Nume inspirate de flori, care își sărbătoresc onomastica de Florii

Florin/Florina – Florin/Florina

Violeta

Lăcrămioara

Margareta

Rozalia

Camelia

Dalia –

Crina

Viorica

Viorela

Iasmina

Petunia.

Tradiții de Florii

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit. Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul. Fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel