Folosirea psihologiei inverse în parenting (NU CITI ASTA!)
Data actualizării:
Data publicării:
Probabil că vă amintiți că atunci când eram copii, părinții noștri se confruntau adesea cu problema de a ne face să ne strângem jucăriile. În cele mai multe cazuri, după ce ne băteau la cap, părinții noștri, într-un moment de nervi, încercau o abordare diferită: „ Nu te obosi să-ți mai pui jucăriile la loc. Pariez că nu ești destul de priceput să faci asta. Hai să-l lăsăm pe fratele tău că face mai bine” .

Ce este psihologia inversă?

Psihologia inversă, cunoscută și sub numele de auto-anticonformitate strategică (SSA), este o tehnică prin care se promovează opusul comportamentului dorit pentru a determina o persoană să acționeze într-un mod anume. Această abordare, considerată o formă indirectă de influență, implică încurajarea cuiva să adopte o decizie sau un comportament dorit prin prezentarea sau promovarea opusului acestuia.

Prin intermediul psihologiei inverse, se poate motiva o persoană să adopte un comportament dorit, chiar dacă inițial nu dorea. Această tehnică implică o manipulare subtilă a percepțiilor și așteptărilor cuiva pentru a-i influența comportamentul fără ca ei să fie conștienți de acest lucru.

În contextul parental, psihologia inversă poate fi folosită pentru a-i încuraja pe copii să adopte comportamente dorite, fără a le prezenta direct negativitatea, neplăcerea sau contradicția asociate cu acele comportamente. Astfel, se poate obține angajamentul copiilor într-un mod mai eficient, prin abordarea subtilă a opusului comportamentului pe care îl dorim de la ei.

Cum funcționează psihologia inversă

Psihologia inversă funcționează datorită unor fenomene psihologice specifice care stau la baza acestei tehnici persuasive.

Amabilitatea

Unul dintre aceste fenomene este amabilitatea, care reprezintă o trăsătură a personalității. De obicei, copiii și oamenii în general sunt mai susceptibili să se conformeze cererilor, în funcție de gradul lor de amabilitate. În schimb, persoanele mai încăpățânate au tendința de a nu se supune acestor cereri. Prin urmare, psihologia inversă are șanse mai mari de a funcționa atunci când este aplicată asupra unei persoane care nu dorește să facă un lucru.

Teoria reactanței și teoria autodeterminării

Teoria reactanței, dezvoltată de Brehm, oferă o altă explicație pentru eficacitatea psihologiei inverse. Potrivit acestei teorii, atunci când libertatea unei persoane este amenințată sau restricționată, aceasta va căuta să găsească o altă modalitate de acțiune (reactanță) pentru a-și recâștiga libertatea.

Teoria autodeterminării formulată de Deci și Ryan susține aceste argumente. Conform acestei teorii, oamenii au trei nevoi psihologice fundamentale: autonomie, competență și conectare. Toți oamenii sunt motivați să îndeplinească sau să mențină aceste trei nevoi psihologice de bază. Atunci când aceste nevoi sunt amenințate, cum se întâmplă în cazul tacticilor de psihologie inversă, oamenii sunt motivați să acționeze în mod contrar pentru a evita rezultatul negativ presupus.

Astfel, psihologia inversă se bazează pe aceste fenomene psihologice pentru a influența comportamentul și deciziile persoanelor, folosind opusul a ceea ce se dorește cu adevărat. Este important să menționăm că utilizarea psihologiei inverse trebuie să fie responsabilă și în limitele etice, pentru a evita manipularea excesivă sau afectarea relațiilor interpersonale.

Citește și Sunt copiii de astăzi mai răsfățați? Ce spun specialiștii

Exemple de psihologie inversă

Folosirea psihologiei inverse în parenting poate fi un lucru bun atunci când aveți de-a face cu copii dificili. Părinții folosesc această tehnică de persuasiune pentru a-și determina copiii să se comporte într-un anumit fel.

Iată câteva exemple despre modul în care tehnicile de psihologie inversă sunt folosite de părinți în viața reală.

„Nu ai voie să faci temele”

La preșcolarii care nu au fost încă familiarizați cu conceptul de „teme”, folosirea acestei tactici poate fi extrem de eficientă. Pentru a face experiența mai plăcută, părinții transformă procesul de rezolvare a temelor într-un joc, astfel încât copilul să simtă că această activitate este distractivă și plină de satisfacții.

Perspectiva că nu li se permite să-și facă temele conferă un element de atractivitate suplimentar acestei sarcini. Există o șansă mare ca acum copiii să fie motivați să-și facă temele pentru a recâștiga un sentiment de control asupra situației.

Pe măsură ce copiii avansează în școala primară, acest truc poate împiedica dezinteresul sau evitarea temelor. Asocierea temelor cu lipsa autonomiei și a posibilității de a le rezolva pe cont propriu poate determina copiii să abordeze aceste sarcini cu mai mult interes și responsabilitate.

„Nu-ți face temele”


A face copiii mai mari să-și termine temele este o provocare pentru mulți părinți. Pedeapsa este de obicei folosită pentru a-i determina pe copii să se conformeze. Presupunerea este că pedeapsa îi ia libertatea copilului și, prin urmare, se vor conforma pentru a recăpăta controlul.

Cu toate acestea, există o altă forță în joc aici. Când este amenințat cu pedeapsa, copilul își pierde și libertatea de a alege să nu-și facă temele.

Psihologia inversă este o soluție bună: „Nu-ți face temele dacă nu vrei. Pentru mine este în regulă, dar nu vei învăța la fel de mult și s-ar putea să iei o notă mică/să nu treci clasa”.

A face temele pentru acasă devine acum o situație de câștig, care vă poate motiva copilul. Părinții vor avea mai multe șanse să obțină rezultatele pe care le doresc folosind această abordare alternativă decât dacă folosesc pedeapsa.

Vezi și Joaca „de-a mama și de-a tata”: Beneficiile fantastice ale acestui joc clasic!

Sfaturi pentru utilizarea psihologiei inverse


Iată câteva sfaturi pentru părinții care doresc să folosească o formă de psihologie inversă pentru a obține cooperarea copiilor lor.

Folosiți această tactică cu moderație! Folosirea psihologiei inverse pe orice chestie nu va funcționa. În curând, copilul tău va observa această tactică a părinților, iar credibilitatea ta ca mamă sau tată va fi afectată.

Amintiți-le de consecință! Amintiți copilului că are de ales și că există consecințe atunci când alege într-un fel sau altul. În cazul în care spui „nu-ți face temele”, iar ei nu o fac, trebuie să accepți asta. Amintește-le despre consecințele eșecului la examen, dar nu da înapoi de la cuvintele tale.

Prin urmare, utilizați această strategie cu înțelepciune!

Gânduri finale despre utilizarea psihologiei inverse în educație parentală

Psihologia inversă este o tehnică de manipulare pe care nu ar trebui să se bazeze educația parentală.

Cel mai bun mod de a disciplina este să construiești o relație strânsă părinte-copil, astfel încât aceștia să coopereze în loc să se certe constant cu tine. Copilul tău va răspunde mai bine la solicitările directe atunci când vei avea o legătură bună cu el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  educatie  manipulare  parenting  parinti si pitici  psihologia inversa  sfaturi  tehnica 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel