Fraze pe care să le spui pentru a câștiga respectul celor din jur
Data publicării:
Respectul este o valoare fundamentală care influențează modul în care interacționăm cu ceilalți și cum ne percepem pe noi înșine.

Respectul este esențial în orice relație, fiind cheia unei comunicări eficiente și a unui mediu armonios. Potrivit lui Sean O'Neill, director clinic la Maple Moon Recovery, respectul nu doar că îți validează valoarea, dar te ajută și să-ți menții încrederea în propria persoană, atât în viața personală, cât și în cea profesională.

În schimb, lipsa acestuia poate adânci frustrarea, scăderea stimei de sine și chiar conflictele interpersonale.

Citește și Ministrul Educației Daniel David: „Să interzicem în școli metoda `stai jos și scrie după dictare'”

Iată 15 răspunsuri care pot face oamenii să acorde atenție și să îți ofere respectul pe care îl meriți.

SURSA FOTO: Freepik.com@showtimeagiryna

Îmi pare rău.

O scuză poate să nu fie prima reacție la care te gândești pentru a câștiga respectul celor din jur, dar poate fi extrem de eficientă. A-ți asuma responsabilitatea pentru acțiunile tale arată maturitate și integritate.

„Acesta este un lucru simplu și adesea trecut cu vederea. A-ți asuma responsabilitatea este o modalitate excelentă de a câștiga și de a menține respectul”, spune Jillian Amodio, LMSW, terapeut la Waypoint Wellness Center.

Te rog să îmi permiți să îmi termin ce voiam să spun.

Dacă cineva te întrerupe frecvent sau vorbește peste tine, o afirmație fermă poate ajuta la respectarea dreptului tău de a vorbi fără a fi întrerupt.

Nu mă simt confortabil cu acest subiect sau acțiune.

Expresia clară a disconfortului arată celorlalți că nu ești de acord cu o anumită acțiune sau discuție. Este important să îți asumi sentimentele și să le exprimi direct.

Mulțumesc că ți-ai împărtășit punctul de vedere. Acum permite-mi să îmi expun și eu al meu.

Acest răspuns recunoaște punctul de vedere al celuilalt, dar îți afirmă și propriul punct de vedere.

Reflectă inteligență emoțională și creează un mediu colaborativ, menținându-ți în același timp poziția, potrivit Jennifer Maxson, președinta Jennifer Maxson & Associates.

Vezi și Care este vârsta la care copiii se pot uita la știri, potrivit specialiștilor

Am nevoie de timp pentru a reflecta asupra acestei decizii.

Uneori, este important să iei o pauză înainte de a lua o decizie. Această afirmație îți oferă timp pentru a reflecta și arată și celorlalți că nu iei lucrurile ușor și vrei să le gândești cu atenție.

„Le spune oamenilor că nu iei lucrurile ușor și vrei să le analizezi corespunzător,” spune Amodio.

Aceasta încalcă limitele mele.

Stabilirea limitelor este esențială pentru a câștiga respectul. Când cineva depășește o limită, este important să le atragi atenția direct.

„Când cineva te tratează rău, subliniază acest lucru. Fă-o descriind obiectiv ce au făcut:

‘Ridici tonul. Acest lucru nu funcționează pentru mine. Poți să îți scazi tonul sau continuăm mai târziu?’", explică Joseph Grenny, co-fondator Crucial Learning.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...



Cele mai noi articole

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici?

Fiecare părinte se întreabă, la un moment dat, când...


Top citite
Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

Foto: Freepik@ maria.symchych

Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

pixel