Greșeala nr. 1 pe care o fac părinții la locul de joacă, potrivit unui expert: „Poate duce la accidentări serioase!”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Crezi că ești atent la locul de joacă? Află greșeala pe care aproape toți părinții o fac și care poate duce la accidentări serioase.

„Cel mai important sfat pentru siguranța pe tobogan este să nu coborâți pe el cu copilul în brațe”, spune Olivia Reyes, kinetoterapeut de dezvoltare, într-un interviu pentru today.com.

Reyes a comentat un videoclip TikTok realizat de Jordan Tetuan, mamă și terapeut, care a demonstrat modul corect de a folosi toboganul atunci când ești împreună cu un copil mic.

„Așa cobor pe tobogan cu copilul meu, având în vedere că lucrez într-un spital de pediatrie”, a explicat Tetuan în videoclip, în timp ce își ținea copilul în poală, ridicându-i picioarele și șezutul în aer.

Ca specialist care lucrează cu copii cu dizabilități, Reyes a organizat de multe ori sesiuni de joacă în care părinții și copiii învățau cum să folosească locul de joacă în siguranță.

SURSA FOTO: freepik.com @Ycazac

„Mulți părinți nu conștientizează pericolele din jurul toboganelor și ratează experiențe importante pentru cei mici”, spune ea. „Am văzut numeroase situații riscante în parcurile de joacă”.

Într-un videoclip propriu, Reyes a subliniat: „Iată trei lucruri pe care mi-aș dori să le știe mai mulți părinți despre siguranța pe tobogan”.

CITEȘTE ȘI Cum poți ajuta copilul să devină mai inteligent? Ce spun studiile despre metodele care chiar funcționează

3 reguli de bază pentru siguranța pe tobogan

Evită coborârea pe tobogan cu copilul în poală

Această practică duce frecvent la fracturi de picior, o leziune des întâlnită în camerele de urgență.

„Picioarele copilului se pot bloca de marginile toboganului, iar forța greutății părintelui poate provoca fracturi”, explică Reyes.

Dacă totuși părinții aleg această variantă, tehnica demonstrată de Tetuan, ridicarea picioarelor copilului și evitarea contactului cu toboganul, este cea corectă.

Coborâți pe rând

„Alunecarea în grup sau în grămadă crește riscul de accidente. Cel mai sigur este ca fiecare copil să coboare pe rând”, spune Reyes.

Alege un tobogan potrivit vârstei

Toboganele pentru copii mai mari au un unghi mult prea abrupt pentru un copil mic, care nu își poate controla bine corpul.

„Un tobogan mic este ideal, pentru că permite o coborâre mai lentă și mai sigură”, adaugă Reyes.

Alte sfaturi importante de siguranță

SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Supraveghează copiii mici

În loc să cobori pe tobogan cu copilul, stai lângă el, ține-l de mână sau prinde-l la aterizare.

„Cel mai sigur mod de a folosi toboganul este individual”, explică Reyes.

De asemenea, zona de aterizare trebuie să fie moale, spațioasă și aproape de sol.

Nu lăsa copilul să urce pe tobogan

„Poți aluneca și cădea peste altcineva. În plus, un copil care urcă nu vede dacă altcineva coboară”, avertizează Reyes.

Pentru cățărări, folosiți pereții de escaladă, scările sau alte structuri speciale.

Folosește toboganul doar în scopul pentru care a fost creat

Este periculos să cobori cu capul înainte, cu burta în jos sau să transformi toboganul în rampă pentru skateboard.

Verifică echipamentul înainte de joacă

Deși echipamentele sunt testate și întreținute, vremea și uzura pot produce fisuri, șuruburi slăbite sau suprafețe fierbinți și alunecoase.

„Întotdeauna ating toboganul înainte să las copiii să se joace, pentru a evita arsurile de la soare”, spune Reyes.

VEZI ȘI:

„Epidemia” de copii care cred că li se cuvine totul. Înainte de a arăta cu degetul către părinți, vezi motivele care au cauzat această schimbare de comportament!

Ce să faci dacă copilul mănâncă nisip la plajă?

9 greșeli pe care le fac părinții când merg în parc cu copiii lor: „Evitați aceste acțiuni!”, atrag atenția specialiștii în parenting



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Copiii cu un nivel ridicat de inteligență au, în mod natural, aceste 5 trăsături, conform experților. Le recunoști la micuțul tău?

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

Adio, parenting blând! Salut, FAFO! Metoda care ia amploare printre părinții ce s-au săturat de comportamentele sfidătoare ale copiilor

„Am antrenat copii de succes care au ajuns la Harvard, Stanford și Princeton”. Un profesor de elită arată cele „4 lucruri pe care părinții lor nu le-au făcut niciodată”

pixel