Daniela Gavankar: „În mod real nu știm să ne creștem copiii!” Cum arată părintele echilibrat? „Pendulează între două instanțe” / VIDEO
„Cel mai important sfat pentru siguranța pe tobogan este să nu coborâți pe el cu copilul în brațe”, spune Olivia Reyes, kinetoterapeut de dezvoltare, într-un interviu pentru today.com.
Reyes a comentat un videoclip TikTok realizat de Jordan Tetuan, mamă și terapeut, care a demonstrat modul corect de a folosi toboganul atunci când ești împreună cu un copil mic.
„Așa cobor pe tobogan cu copilul meu, având în vedere că lucrez într-un spital de pediatrie”, a explicat Tetuan în videoclip, în timp ce își ținea copilul în poală, ridicându-i picioarele și șezutul în aer.
Ca specialist care lucrează cu copii cu dizabilități, Reyes a organizat de multe ori sesiuni de joacă în care părinții și copiii învățau cum să folosească locul de joacă în siguranță.
SURSA FOTO: freepik.com @Ycazac
„Mulți părinți nu conștientizează pericolele din jurul toboganelor și ratează experiențe importante pentru cei mici”, spune ea. „Am văzut numeroase situații riscante în parcurile de joacă”.
Într-un videoclip propriu, Reyes a subliniat: „Iată trei lucruri pe care mi-aș dori să le știe mai mulți părinți despre siguranța pe tobogan”.
Această practică duce frecvent la fracturi de picior, o leziune des întâlnită în camerele de urgență.
„Picioarele copilului se pot bloca de marginile toboganului, iar forța greutății părintelui poate provoca fracturi”, explică Reyes.
Dacă totuși părinții aleg această variantă, tehnica demonstrată de Tetuan, ridicarea picioarelor copilului și evitarea contactului cu toboganul, este cea corectă.
„Alunecarea în grup sau în grămadă crește riscul de accidente. Cel mai sigur este ca fiecare copil să coboare pe rând”, spune Reyes.
Toboganele pentru copii mai mari au un unghi mult prea abrupt pentru un copil mic, care nu își poate controla bine corpul.
„Un tobogan mic este ideal, pentru că permite o coborâre mai lentă și mai sigură”, adaugă Reyes.
SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic
În loc să cobori pe tobogan cu copilul, stai lângă el, ține-l de mână sau prinde-l la aterizare.
„Cel mai sigur mod de a folosi toboganul este individual”, explică Reyes.
De asemenea, zona de aterizare trebuie să fie moale, spațioasă și aproape de sol.
„Poți aluneca și cădea peste altcineva. În plus, un copil care urcă nu vede dacă altcineva coboară”, avertizează Reyes.
Pentru cățărări, folosiți pereții de escaladă, scările sau alte structuri speciale.
Este periculos să cobori cu capul înainte, cu burta în jos sau să transformi toboganul în rampă pentru skateboard.
Deși echipamentele sunt testate și întreținute, vremea și uzura pot produce fisuri, șuruburi slăbite sau suprafețe fierbinți și alunecoase.
„Întotdeauna ating toboganul înainte să las copiii să se joace, pentru a evita arsurile de la soare”, spune Reyes.
Ce să faci dacă copilul mănâncă nisip la plajă?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.