Greșelile frecvente pe care le fac părinții atunci când aplică protecție solară copiilor
Data publicării:
Protecția solară este un aspect esențial în menținerea sănătății pielii noastre, iar atunci când vine vorba de copii, acest aspect devine și mai important. 

Pielea copiilor este extrem de delicată și mai susceptibilă la arsuri solare decât cea a adulților. Prin urmare, aplicarea corectă a cremelor de protecție solară este la fel de importantă ca și utilizarea lor în sine.

Astăzi, vom evidenția cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac atunci când folosesc cremele de protecție solară pentru copii. Este vital să ne familiarizăm cu aceste erori pentru a evita apariția neplăcută a arsurilor solare și pentru a proteja sănătatea pielii celor mici și pe termen lung.

Citește și Lipsa somnului produce daune ireparabile sănătății copiilor și adulților. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Prima greșeală: Nu folosiți protectorul potrivit

Când vine vorba de protecția solară, primul pas important este să folosim produse adecvate pentru copii. Cremele de protecție solară special concepute pentru aceștia sunt esențiale, deoarece oferă caracteristici adaptate nevoilor lor specifice. Un aspect important este tipul de filtru solar pe care îl conțin, deoarece compoziția lor se bazează în mare parte pe filtre fizice.

Filtrele fizice sunt cele mai potrivite pentru bebeluși și copii, deoarece rămân la suprafața pielii (poate fi observat prin urmele albe pe piele) și nu sunt absorbite în sânge. Un avantaj important este că nu trebuie să aștepți ca produsul să-și facă efectul, spre deosebire de substanțele chimice.

Alegerea unei creme de protecție solară adecvate este esențială pentru a asigura o protecție eficientă împotriva radiațiilor solare. În general, produsele destinate copiilor conțin ingrediente mai delicate, care minimizează riscul de iritații sau reacții alergice. Acestea sunt formulate pentru a fi sigure și eficiente pe pielea delicată a copiilor, care este mai susceptibilă la arsuri solare.

Un alt aspect important de luat în considerare este factorul de protecție solară (SPF) al cremei. Alegeți un produs cu un SPF adecvat în funcție de intensitatea expunerii la soare și de tipul de piele al copilului. 

A doua greșeală: Aplici prea puțin

În ceea ce privește protecția solară, este important să fim generoși. Aplicarea unui strat generos de cremă asigură o protecție adecvată și permite filtrelor să-și facă efectul timp de cel puțin două ore.

Economisirea la cantitatea de cremă aplicată poate duce la un fals sentiment de siguranță și poate rezulta într-o arsură neașteptată.

A treia greșeală: Nu aplici în zone „ascunse”

O altă greșeală comună este neglijarea aplicării de protecție solară în zonele „ascunse”. Nu trebuie să uităm să aplicăm cremă de protecție solară pe urechi, gât, fața internă a brațelor și picioarelor, precum și pe mâini și picioare.

Deoarece copiii sunt mereu în mișcare și se joacă, aceste zone pot fi expuse la soare și pot suferi arsuri, care pe lângă durere, pot deveni inconfortabile din cauza frecării cu hainele sau încălțămintea.

A 4-a greșeala: Nu se reaplică la fiecare 2 ore sau la ieșirea din apă

O greșeală importantă este și neglijarea reaplicării cremei la fiecare două ore sau după ce copiii ies din apă. Chiar dacă cremele de protecție solară sunt etichetate ca „rezistente la apă”, eficacitatea lor scade atunci când copiii fac baie.

De aceea, trebuie să reaplicăm cremă de fiecare dată când părăsesc piscina sau marea (putem folosi un spray de protecție solară la îndemână) și să o aplicăm din nou la fiecare două ore dacă suntem în aer liber.

A 5-a greșeală: Neprotejarea cu elemente fizice

Nu trebuie să subestimăm importanța protejării copiilor cu elemente fizice. Orice ajutor este binevenit pentru a proteja pielea delicată a copiilor, în special dacă au un fototip care îi face mai sensibili la soare (de exemplu, pielea foarte deschisă sau copiii cu păr blond).

Așadar, este recomandat să-i protejăm cu umbrele, pălării, ochelari de soare și costume de baie cu protecție solară (există multe opțiuni prețioase și eficiente disponibile).

Ultima greșeală: Îi expuneți în orele de cea mai mare radiație

În cele din urmă, chiar dacă nu este direct legat de utilizarea protecției solare, expunerea copiilor la soare în timpul orelor de maximă radiație este o greșeală frecventă. Între orele 12 și 16, radiația solară este la nivel maxim, deci este recomandat să evităm expunerea directă la soare în această perioadă, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Trebuie să ne amintim că modul în care protejăm copiii de soare reduce riscul de a dezvolta boli de piele pe termen lung. Prin evitarea acestor greșeli și adoptarea unor măsuri de protecție adecvate, le oferim copiilor noștri o șansă mai mare de a se bucura de soare în siguranță și de a avea o sănătate a pielii mai bună în viitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Stil de viata
Tagurile articolului: copii  greseli  parinti  protectie solara 

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...

Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice

În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel