Greva generală din învățământ continuă: „Acest protest extrem nu este doar pentru salarii!”
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o declarație făcută duminică, reprezentanții federațiilor sindicale din domeniul educației au anunțat că greva generală în învățământ va continua, exprimându-și nemulțumirea față de conținutul Ordonanței de Urgență nr. 53/2023.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului şi partidelor aflate la guvernare să-şi asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învăţământului Preuniversitar şi care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanţei, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării”, au transmis cele două federaţii sindicale din Educaţie, semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret, într-un comunicat.

Citește și „Nu mai există motive pentru continuarea protestelor”. Iohannis, despre greva profesorilor: „A durat un pic mult. Sper să se întoarcă de marţi la şcoală”. Ce salarii vor avea, după OUG

„Această grevă nu este doar pentru salarii”

Sindicaliștii aduc în prim-plan nemulțumirile salariaților față de promisiunile guvernului în privința aplicării unei ipotetice grile de salarizare pentru sectorul educației într-un interval de maximum trei ani. Aceștia solicită scurtarea acestei perioade și consideră că termenul propus este prea îndelungat.

Reprezentanții sindicatelor adaugă că și majorările salariale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 53/2023 au fost respinse de către federațiile sindicale, după ce au consultat membrii de sindicat care participă la grevă. Aceștia susțin că sumele prevăzute în actul normativ sunt insuficiente și nu reflectă în mod corespunzător necesitățile și eforturile depuse de personalul din învățământ.

„După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este şi despre viitorul educaţiei, despre percepţia pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul şi liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfăşurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajaţii din învăţământ) şi până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educaţie şi în angajaţii din învăţământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Preşedinte, este problema. Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-aţi asumat printr-un act normativ că, odată cu apariţia noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu pe economie”, mai adaugă reprezentanţii sindicali.

Vezi și „Avem de ales?” Părinții, îngrijorați de impactul grevei asupra progresului educațional al copiilor: Cum se descurcă cu micuții: „Cine nu are bunici...”

Sindicaliști: „Aveţi 6 luni în care puteţi reforma statul”

„Degeaba aţi votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învăţământ a unei finanţări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveţi de gând să o şi respectaţi şi veţi proroga aplicarea acestui articol, aşa cum aţi prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veţi acorda, începând cuv 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învăţământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această "cheltuială". Aveţi însă 6 luni să vă pregătiţi. Aveţi 6 luni în care puteţi reforma statul, în aşa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteţi acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învăţământ”, subliniază sursele citate.

Sindicaliștii din domeniul educației atrag atenția asupra importanței educației și subliniază necesitatea unei finanțări adecvate pentru acest sector vital. Ei solicită guvernanților să își schimbe discursul și să își asume cu responsabilitate că "educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională".

Reprezentanții sindicatelor remarcă că educația este un pilon fundamental al dezvoltării unei societăți și că investițiile în acest domeniu reprezintă o investiție în viitorul țării. Ei atrag atenția asupra faptului că subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ a avut consecințe negative asupra calității educației și a condițiilor de lucru ale cadrelor didactice.

Citește și „Nu există variantă în care să anulăm examenele”. Ministrul Educației, anunțul zilei: „Dacă profesorii nu se întorc în clase, reprogramăm probele”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Eveniment
Tagurile articolului: educatie  greva  greva invatamant  greva profesorilor  invatamant 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel