Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Herpesul bucal este o infecție virală. Această infecție, numită și „febra buzelor”, este cauzată de virusul herpes simplex tip 1 și este destul de frecventă la grupa de vârstă de 1-5 ani.
Iată ce se întâmplă exact: odată ce a pătruns în organism, virusul se cuibărește în unele structuri ale sistemului nervos („ganglionii neuronali”), unde poate rămâne inactiv pentru o perioadă lungă de timp, iar apoi să se reactiveze atunci când are loc o scădere a imunității.
Herpesul labial la copii afectează aproximativ o treime din populație până la vârsta de 5 ani și sunt și mai frecvente la populația adultă (până la 90%).
În acest articol vom aprofunda în simptomele herpesului la copii și vom descoperi ce remedii sunt eficiente pentru a lupta împotriva infecției.
Vezicule: Apariția de vezicule umplute cu lichid în jurul gurii sau pe buze.
Durere și mâncărime: Copiii pot simți durere sau mâncărime în zona afectată înainte ca veziculele să se formeze sau în timp ce acestea se formează.
Senzație de arsură: Uneori, zona afectată poate prezenta o senzație de arsură.
Durere la înghițire: Dacă leziunile sunt prezente în interiorul gurii, copiii pot experimenta disconfort sau durere la înghițire.
Umflături: Zonele afectate pot deveni umflate și sensibile.
Scăderea poftei de mâncare: Din cauza disconfortului, copiii pot refuza să mănânce sau să bea.
În cele mai multe cazuri, nu este necesar niciun tratament, mai ales în formele ușoare, deoarece infecția se rezolvă de la sine în câteva zile.
Până în prezent nu există un remediu definitiv pentru herpes, iar medicamentele disponibile (unguente de uz local) servesc doar la atenuarea simptomelor și la promovarea vindecării.
Cremele care conțin aciclovir sau derivații săi sunt cele mai comune remedii pentru herpesul labial; deși nu reduc leziunile, reduc senzația de durere și arsură și limitează riscul de contagiune. Aceste medicamente trebuie să fie prescrise de medicul pediatru. Mai mult, aplicarea acestor creme este eficientă doar dacă apare în primele 48 de ore. Pentru a reduce mâncărimea și arsurile, se poate folosi un gel cu clorură de aluminiu.
Remediile naturiste pentru herpes, cum ar fi folosirea mierii, iaurtului, uleiului, emulsiei cu lămâie și oțet pentru aplicarea pe leziuni, nu găsesc dovezi ale eficacității acestora în datele științifice; deși aceste substanțe au proprietăți antibacteriene, emoliente și antiseptice, nu s-a dovedit că sunt utile pentru ameliorarea disconfortului herpesului.
Un alt remediu natural pentru herpes la copii și adulți este aplicarea pastei de dinți pe zona infectată, dar nici în acest caz nu există dovezi științifice că soluția aduce vreun beneficiu infecției.
Pentru a reduce durerea provocată de veziculele de herpes labial la copii, puteți în schimb tamponați zona, fiind foarte atent, cu tampoane reci sau calde.
De asemenea, în faza acută este mai bine să evitați unele alimente precum citricele și roșiile, a căror componentă acidă ar putea accentua starea inflamatorie și durerea.
Evitați să lăsați copilul să se scarpine în zona afectată de herpes. Acest lucru se datorează faptului că scurgerea lichidului ar putea ajuta infecția să se răspândească în alte părți ale corpului.
Spălați-vă bine mâinile înainte și după aplicarea remediului sau a unguentului pe zona infectată.
Nu împărțiți ustensile, prosoape sau alte obiecte pentru a evita răspândirea infecției prin salivă.
Copilul cu o infecție activă poate fi dus la grădiniță sau la școală, dar medicul pediatru poate recomanda ținerea copilului acasă, mai ales dacă copilul saliva abundent.
Aplicați gheață sau o cârpă caldă pe vezicule pentru a calma durerea.
Dacă herpesul este prea dureros pentru copil și îl împiedică să mănânce sau să bea, puteți cere sfatul medicului pediatru, care va decide dacă vă administra un analgezic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...