Iată cum să dormi corect în timpul sarcinii: Poziții și remedii pentru problemele comune
Data publicării:
Privarea de somn este o realitate inevitabilă pentru proaspeții părinți. Din păcate, pentru multe viitoare mame, tulburările de somn încep chiar înainte de a se naște copilul.

De fapt, pe parcursul celor nouă luni au loc o serie de modificări fiziologice care pot compromite somnul. În special, literatura științifică indică faptul că cel puțin 50% dintre femeile însărcinate se confruntă cu: treziri nocturne frecvente, insomnie, calitate slabă a somnului și oboseală excesivă în timpul zilei în toate cele trei trimestre.

La aceasta se adaugă și faptul că privarea cronică de somn are un impact semnificativ asupra sănătății mamei și fătului și poate predispune la o serie de consecințe precum travalii mai lungi și mai dureroase. Somnul inadecvat în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, riscul de naștere prematură și depresie postpartum și creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii.

Din fericire, există multe strategii pentru a atenua tulburările de somn și pentru a obține odihna de care aveți nevoie.

Cum să reduceți tulburările de somn

Strategiile cheie pentru a dormi mai bine în timpul sarcinii includ controlul poziției și adoptarea unor obiceiuri bune, utile pentru îmbunătățirea igienei somnului.

Pentru a reduce problemele de somn în timpul sarcinii, sunt posibile mai multe abordări, întotdeauna sub rezerva aprobării medicului dumneavoastră.

Terapiile care s-au dovedit eficiente pentru tratamentul tulburărilor de somn includ, de exemplu: antiacidele în caz de reflux gastroesofagian și utilizarea dispozitivelor de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) în cazul apneei obstructive în somn; pentru alte afecțiuni, dacă este necesar, medicul poate decide să indice suplimente de vitamine și minerale. 

Poziții de dormit în timpul sarcinii

Pe măsură ce copilul nenăscut crește, femeia însărcinată poate avea dificultăți în a găsi o poziție confortabilă de dormit. Unii experți recomandă evitarea somnului pe spate: această poziție poate comprima vena cavă inferioară și reduce oxigenul în placentă.

Femeile însărcinate sunt adesea mai confortabil să doarmă pe o parte, cu genunchii îndoiți: această poziție, printre altele, promovează circulația sănătoasă. Majoritatea medicilor recomandă să dormi în mod special pe partea stângă, deoarece se crede că această poziție protejează ficatul și crește fluxul către inimă, făt, uter și rinichi.

Aceste tehnici pot face somnul în timpul sarcinii mai confortabil:

- Pune o pernă suplimentară sub bucuță sau între picioare; alternativ, folosește o pernă de sarcină pentru a-ți susține întregul corp.

- Utilizați o pătură rulată pe partea inferioară a spatelui pentru a elibera presiunea.

- Încercați un topper pentru saltea din spumă pentru a calma durerea de șold.

Evitați medicamentele și remediile pe bază de plante pentru somn

Deși este tentant să apelezi la un supliment alimentar sau un medicament pentru a combate insomnia, aceste produse nu sunt de obicei recomandate femeilor însărcinate. Aceste remedii pentru somn nu sunt lipsite de efecte secundare și există cercetări științifice limitate pentru a confirma utilizarea lor fiabilă în timpul gestației, fără a afecta rezultatele nașterii.

Dacă aveți îndoieli, consultați-vă medicul

Nu ezita să-ți ceri sfatul medicului sau ginecologului cu privire la orice modificări ale obiceiurilor tale de somn, oricât de mici sau aparent banale. Menținerea sănătoasă este deosebit de importantă în timpul sarcinii, iar o sănătate bună începe cu un somn de calitate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: gravida  pozitie de dormit  sarcina  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel