Iată cum să explicăm tinerilor riscurile consumului de alcool
Data actualizării:
Data publicării:
Tinerii trebuie să înțeleagă că există limite pentru a nu le afecta sănătatea. Plecând de la această afirmație, părinții trebuie să rețină un singur lucru: ALCOOLUL ESTE INTEZIS ÎN ADOLESCENȚĂ! 

Înainte de vârsta de 16 ani, consumul de alcool este absolut interzis. La această vârstă, chiar și cantitățile mici devin imediat toxice provocând leziuni, uneori chiar ireversibile, ficatului, creierului și sistemului reproducător. Dacă vă dorinți un copil sănătos, nu doar din punct de vedere fizic ci și mental, atunci vă sfătuim să citiți cu atenție articolul de mai jos.

Cum dăunează consumul de alcool la adolescenți creierul?

Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni ale ficatului, pancreasului, tractului digestiv și evident a sistemului nervos, înțeles în întregime ca sistem nervos central și sistemul nervos periferic. Consumul excesiv de alcool la adolescenți poate provoca anxietate și depresie. 

Alcoolul are, de asemenea, un efect dezinhibitor și aceasta poate duce la tulburări de conduită, inclusiv agresivitate, violență, reducerea/pierderea capacității de a se controla și de a evalua consecințele acțiunilor proprii. 

Tinerii consumă alcool pentru că descoperă plăcerea eficacității unei substanțe chimice active pe creier capabilă să dezinhibeze și să faciliteze relațiile sociale, cel puțin inițial.

Iată cum se dezvoltă capcana alcoolului care poate duce la dependență: consumul de alcool este legat de nevoia de a ajunge la o stare de plăcere, euforie, dezinhibare la care, la tineri, se poate atinge inițial chiar și cu un singur pahar, în funcție de capacitatea fiziologică a tânărului de a metaboliza alcoolul.

Din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de „toleranță”, la următoarea ocazie de consum, tânărul va avea nevoie de cantități mai mari de alcool pentru a obține aceleași efecte asupra creierului, iar la următoarea dată va avea nevoie de o creștere suplimentară a doza de alcool, până la intrarea în vortexul dependenței.

Alcoolul înainte de vârsta de 16 ani este absolut interzis deoarece nu este metabolizat. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă abținerea completă de la alcool pentru copiii sub 16 ani.

Cantități foarte mici de alcool devin imediat toxice pentru organism

Seriozitatea mai mare a consumului de alcool la adolescenți este legată de faptul că înainte de vârsta de 16 ani sistemul enzimatic care permite eliminarea alcoolului este încă imatur. Rezultă că chiar și cantități foarte mici de alcool devin imediat toxice pentru organism, provocând leziuni ficatului, creierului și chiar sistemului reproducător. În plus, după cum am menționat mai devreme, alcoolul este mai probabil să creeze dependență la tineri decât la adulți.

Care sunt componentele alcoolului care provoacă leziuni ale creierului?

Etanolul și metabolitul său acetaldehida sunt substanțe capabile să provoace un efect toxic direct asupra neuronilor, provocând daune structurale și funcționale permanente.

Aceste substanțe acționează ca solvenți pentru fosfolipidele (lipidele membranare) ale neuronilor, decretând moartea prematură a acestora.

În al doilea rând, consumul cronic de alcool este asociat cu deficitul de vitamina tiamină, care provoacă sindromul Wernicke-Korsakoff. Este o formă de demență care este cauzată de deficiența severă a unor micronutrienți.

În al treilea rând, consumul excesiv de alcool este un factor de risc pentru alte afecțiuni care pot afecta creierul, cum ar fi epilepsia și encefalopatia hepatică la pacienții care au deja ciroză hepatică. În cele din urmă,

Etanolul ucide neuronii și celulele sistemului nervos. Se pare că cu o beție se pierd aproximativ 100.000 de neuroni

Alcoolul este extrem de toxic pentru neuroni: este una dintre cele mai toxice și cancerigene substanțe existente. Alcoolul este capabil să traverseze membranele celulare și să provoace leziuni, până la distrugerea celulelor.

Când este băut, alcoolul ajunge în toate organele, inclusiv în creier, prin fluxul sanguin și, când ajunge în creier, este capabil să distrugă mii de neuroni, provocând daune ireversibile. De fapt, cu o beție se pierd vreo 100.000 de neuroni, la fel de mulți ca cei ai unei zile de viață.

Leziunile cerebrale: agresivitatea și impulsivitatea 

Consumul moderat și regulat de alcool provoacă leziuni structurale și funcționale ale creierului. Aceste leziuni sunt mai grave la tineri (al căror creier este in formare).

Până la vârsta de 21 de ani ficatul nu este predispus și matur pentru metabolismul alcoolului, prin urmare, consumul de alcool înainte de această vârstă provoacă daune legate de acțiunea directă a alcoolului.

De fapt, etanolul circulă neschimbat, ajungând în toate organele, inclusiv la creier: lobul frontal se numără printre părțile creierului cele mai sensibile la deteriorarea alcoolului, adică acea parte a creierului care face rațional și care ajunge la maturitate deplină în jurul vârstei de 25 de ani.

Deteriorarea acestor structuri poate interfera cu trecerea de la gândirea emoțională la gândirea rațională, care are loc în mod normal între 12 și 25 de ani.

Consecința directă a acestui fapt este că tânărul poate rămâne blocat în modalitatea cognitivă emoțională și, prin urmare, chiar și ca adult va tinde să acționeze pe valul de emoționalitate, impulsivitate și agresivitate, va fi supus unor schimbări rapide de dispoziție, putând întâmpina în special tulburări de anxietate.

Unele studii au arătat că consumul excesiv de alcool, sau obiceiul de a bea mai multe băuturi alcoolice într-o perioadă scurtă de timp, dăunează hipocampului, o zonă a creierului responsabilă de orientare și memorie.

Alcoolul poate provoca pierderi de memorie și dezorientare

Binging drinking, adică consumul de cel puțin șase pahare de alcool în aceeași seară, dintre care „binge-ul” de sâmbătă seara este un exemplu dramatic, dăunează hipocampului, zona creierului responsabilă de orientare și memorie, provocând deficite detectabile obiectiv. 

Consecințele consumului excesiv de alcool sunt multe și duc la deteriorarea diferitelor sisteme, inclusiv a creierului, inimii, stomacului și intestinelor. Inițial, consumul excesiv de alcool duce la deprimarea activității sistemului nervos central, scăzând anxietatea, tensiunea și inhibițiile comportamentale. 

Aceste efecte explică parțial de ce acest fenomen este răspândit în adolescență și aproape de vârsta adultă, sau mai degrabă în acea „vârstă de rupere” în care impulsurile pentru independență față de propria familie sunt puternice, influențele semenilor sunt incisive și dorința de a reduce inhibițiile pe o bază anxioasă este mare. 

În același timp, totuși, alcoolul reduce atenția, judecata și abilitățile de concentrare, încetinește mecanismele perceptive, modifică funcționarea normală a hipocampului care este depozitul nostru de memorie și provoacă dezordinea motorie. 

Consecința tuturor acestor lucruri sunt efectele „beției” care se pot traduce în consecințe extrem de grave, chiar fatale.

Daunele induse de alcool asupra hipocampului tinerilor nu se opresc imediat: din păcate sunt daune pe termen lung.

Studii RMN recente au arătat că la tinerii care consumă în exces timp de cel puțin două luni, zonele de memorie se închid, pierzând până la 10-20% din capacitatea lor cognitivă. Având în vedere că fetele au în medie o masă corporală mai mică și, prin urmare, metabolizează mai puțin alcoolul, daunele sunt și mai mari la ele. 

De asemenea, trebuie avut în vedere că alcoolul, din păcate, în multe cazuri este o substanță care acționează ca o poartă, deschizând calea pentru utilizarea altor substanțe interzise. În acest fel, intoxicația este la colț, la fel și dependența și daunele sale grele pe termen lung”.

Consumul de alcool la adolescenți, un factor de risc pentru unele forme de demență 

Mai mult de jumătate din eșantionul diagnosticat cu demență precoce a avut antecedente de consum intens de alcool. Dintre complicațiile neurologice ale alcoolului trebuie să le amintim atât pe cele legate direct de alcool, cât și pe cele care se referă indirect la alcool.

Există „limite” pentru a evita afectarea creierului?

Adolescenții nu ar trebui să consume niciodată alcool. În România, legea interzice vânzarea băuturilor alcoolice minorilor. Interzicerea minorilor să cumpere o cutie de bere sau o sticlă de băuturi spirtoase din baruri și supermarketuri nu este pur prohibiționism, ci o politică de control și o alegere de civilitate și respect față de persoană cu scopul final de a proteja sănătatea tinerilor.

Acest obiectiv este foarte resimțit în ultimii ani: există o generație definită ca Z. Este cea a celor născuți între 1995 și 2010, așa-numiții „zoomers”. În această grupă de vârstă, atât în ​​orașele mari, cât și în provincii mici, un număr tot mai mare de tineri și foarte tineri abordează alcoolul în fiecare seară, datorită și „listelor de prețuri” concepute pentru a se potrivi banilor de buzunar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: adolescenti  alcool  consum de alcool  parinti  tineri 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel