Iată o greșeală de evitat pentru a crește un copil care are încredere în sine
Data publicării:
Descoperiți cum să încurajați copilul într-un mod constructiv și durabil. Într-o lume în care copiii se confruntă cu multe provocări, dezvoltarea încrederii în sine este esențială pentru ca aceștia să se simtă bine în relațiile lor și să ia decizii bine fundamentate.

Totuși, anumite reflexe bine intenționate ale părinților pot produce efectul contrar. Una dintre cele mai frecvente greșeli? Să se bazeze pe laude excesive, în loc de experiențe care să consolideze abilitățile copilului.

Citește și „Pedeapsa fizică, o bombă cu efect în lanț!” Efectele ascunse asupra copilului și asupra întregii societăți

„Competență înaintea laudelor”

Sursa foto: freepik.com@freepic.diller

Laudele, chiar dacă provin dintr-o intenție bună, nu sunt suficiente pentru a construi încrederea în sine a unui copil.

După cum explică Aliza Pressman, psiholog de dezvoltare intervievată de HuffPost, cheia pentru ca un copil să creadă cu adevărat în el este să-i permiți să constate singur de ce este capabil.

În loc să-i spui constant că este „grozav” sau „incredibil”, este mai bine să-l încurajezi să dezvolte abilități în ritmul său, fie că este vorba de sarcini simple acasă sau de activități recreative în care se implică.

Vezi și Tehnici pentru ca ai tăi copii să facă ceea ce trebuie, fără crize de furie sau discuții

Această învățare prin acțiune îi permite copilului să observe progresul său, întărind astfel percepția pozitivă despre sine.

„Încurajarea autonomiei prin sarcini concrete”

Sursa foto: freepik.com@lookstudio

Sarcinile gospodărești, de exemplu, sunt o metodă excelentă pentru ca copiii să-și construiască sentimentul de competență.

Un studiu al Universității din Minnesota a arătat că copiii implicați în sarcini simple încă de la o vârstă fragedă devin adulți mai autonomi.

Oferirea de sarcini adecvate vârstei lor și evitarea corectării continue a greșelilor le permite să se îmbunătățească prin practică.

După cum subliniază Pressman, este esențial să rezistăm tentației de a „repara” lucrurile imediat, dacă copilul nu execută perfect sarcina.

A lăsa spațiu pentru învățare prin încercare și eroare este un pas esențial pentru ca copilul să dezvolte o adevărată stimă de sine.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel