Ibuprofen în timpul sarcinii: Când se poate administra acest medicament
Data publicării:
În caz de rezistență sau alergie la terapia de primă alegere, adică cea cu paracetamol, se poate lua ibuprofen în timpul sarcinii? Iată ce spun ghidurile în funcție de trimestrele de sarcină.

Utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii a fost întotdeauna un subiect mult discutat în rândul viitoarelor mamici, deoarece poate ridica îngrijorări din cauza posibilelor efecte negative pe termen scurt și lung asupra bebelușului.

Utilizarea oricărui medicament trebuie întotdeauna discutată împreună cu specialistul care urmărește sarcina, care va putea evalua cu atenție riscurile și beneficiile asociate cu administrarea acestuia și efectuarea sau minus prescripția medicală.

Utilizarea ibuprofenului în timpul sarcinii, de exemplu, nu este lipsită de riscuri. Acest ingredient activ este indicat în tratamentul durerii ușoare sau moderate, pentru atenuarea simptomelor răcelii sau gripei, în prezența inflamației articulațiilor, oaselor și mușchilor și pentru a trata durerea și umflarea cauzate de vânătăi și entorse.

Dar în timpul gestației, înainte de a-l lua, este întotdeauna necesar să contactați medicul, care va evalua argumentele pro și contra în raport cu trimestrul de sarcină în care se află femeia. Să vedem mai jos care sunt riscurile de a lua ibuprofen în timpul sarcinii și tot ce trebuie să știi.

Ibuprofen în timpul sarcinii: poate fi luat în primul trimestru?

Analgezicele sunt medicamente care pot  ameliora durerea. Până în prezent, cunoștințele privind utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în timpul sarcinii sunt limitate și informații specifice sunt disponibile numai pentru cele mai comune medicamente, cum ar fi ibuprofenul.

Multe dintre medicamentele care conțin ingredientul activ sunt medicamente fără prescripție medicală, ceea ce facilitează accesul, dar limitează controlul acestora de către medicul sau specialistul care urmărește sarcina. 

Studiile au arătat că utilizarea ibuprofenului în primul trimestru de sarcină nu este teratogenă, adică nu este asociată cu riscuri de malformații. 

Ibuprofenul în primele săptămâni de sarcină poate fi luat în diferitele formulări disponibile (tablete, capsule, granule efervescente, geluri, creme și spray-uri de uz local). 

Dacă este necesară terapia analgezică în al doilea trimestru de sarcină pentru a calma simptomele acute și persistente, se poate lua ibuprofen. Cu toate acestea, este un medicament de a doua alegere - care trebuie utilizat pe perioade scurte și la doza minimă eficientă - numai în caz de rezistență sau alergie la terapia de primă alegere, adică cea cu paracetamol.

Aveți grijă când utilizați ibuprofen în al treilea trimestru de sarcină. Să vedem împreună de ce nu trebuie folosit începând cu 28 de săptămâni de gestație. 

Când nu trebuie să luați ibuprofen în timpul sarcinii?

Ibuprofenul în timpul sarcinii este asociat cu riscuri pentru nou-născut atunci când acest ingredient activ este luat după săptămâna 28-30 de gestație, deoarece poate provoca închiderea ductului Botallo, un vas arterial fundamental pentru circulația sângelui la făt.

Citește și:

Efectele secundare ale paracetamolului în timpul sarcinii

În caz de durere sau febră în timpul sarcinii, paracetamolul, ingredientul activ al tahipirinei, este unul dintre puținele medicamente care pot fi luate cu relativă siguranță, deși, ca toate medicamentele, este esențial să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de utilizare. 

Cu toate acestea, medicamentele fără prescripție medicală bazate pe alte ingrediente active, cum ar fi ibuprofenul sau ketoprofenul, precum și aspirina în doze mari, nu sunt, în general, recomandate. Să încercăm să înțelegem de ce.

Este posibil să luați paracetamol în timpul sarcinii?

Paracetamolul în timpul sarcinii trebuie utilizat cu prudență, la doza potrivită, timp limitat și în caz de nevoie reală, deoarece, ca toate medicamentele, poate avea efecte secundare (le vom analiza mai detaliat în paragraful următor)... Citește mai mult AICI.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: ibuprofen  medicamente  sarcina 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel