Igiena și îngrijirea copilului: 7 lucruri care se fac des, dar nu prea au sens
Data publicării:
De la baia zilnică a nou-născuților până la folosirea alcoolului ca dezinfectant, există obiceiuri rod al tradiției și al conceptului ”dintotdeauna așa s-a făcut”. Dar asta nu înseamnă că funcționează. În unele cazuri anumite obiceiuri pot fi chiar contraproductive.

În primele zile cu un nou-născut, părinții se pot simți depășiți și nu prea știu ce să facă. Situația este complicată și de faptul că aceștia vor primi unele sfaturi oferite de prieteni și rude, sfaturi care sunt de cele mai multe ori rezultatul mai mult al tradiției, al ”așa s-a făcut întotdeauna” decât al dovezilor științifice efective.

1. Pansamentul cordonului ombilical 

Știința o spune clar: în țările cu standarde de igienă ridicate, utilizarea soluțiilor antibacteriene, antiseptice și dezinfectante pentru curățarea ciotului cordonului ombilical este nu numai inutilă, dar ar putea fi contraproductivă, deoarece ar putea favoriza apariția tulpinilor bacteriene virulente.

În plus, alcoolul trebuie evitat în mod absolut deoarece poate provoca arsuri chimice destul de dureroase.

Important este să păstrați ciotul cordonului ombilicat cât mai uscat posibil, pentru a facilita căderea, protejând-ul cu un pansament de tifon (uscat), care poate fi schimbat și de două/trei ori pe zi.

În cazul în care ciotul cordonului ombilical trebuie curățat, acesta se poate spala ușor cu un tifon înmuiat în apă și săpun delicat sau cel mult o solutie clorată. Întotdeauna se usucă bine înainte de a îmbrăca copilul.

2. Baia în fiecare zi

Din punct de vedere igienic nu exista absolut nici un motiv ca baia să fie făcută în fiecare zi dacă ne punem întrebarea câtă murdărie poate avea un nou-născut pe el. Desigur, vara micuțul poate fi împrospătat în fiecare zi, dar iarna chiar nu este nevoie.

Problema nu este apa în sine, ci detergenții, care astăzi tind să fie destul de agresivi.

Aproape toate produsele conțin substanțe care pot fi iritante pentru piele pe termen lung, mai ales dacă este deja foarte delicată și iritabilă în mod natural. Pielea, prin urmare, tinde să devină uscată, ceea ce poate necesita utilizarea de creme hidratante.

Pe scurt, dacă chiar vrei să îi faci baie micuțului foarte des, este mai bine să limitezi cât mai mult detergenții și să alegeți produse de igienă fără spumă și fără parfum, care tind să fie mai delicate şi mai puţin iritante.

3. Creme pentru fund la fiecare schimbare de scutec

Este adevărat: fecalele nou-născutului sunt foarte acide, așa că este ușor să apară iritații de contact, cu atât mai frecvente astăzi cu scutecele super-strânse din comerț.

În caz de iritare și roșeață, cremele pentru fese - de obicei cremele cu oxid de zinc - sunt utile, deoarece creează o barieră care împiedică iritanții să intre în contact cu pielea și favorizează vindecarea pielii în sine.

Dar ai grijă să nu abuzezi de ele. Și, mai presus de toate, să nu le folosești dacă nu e nevoie. Dacă nu există semne de iritare, este inutil să folosești crema în exces pe pielea copilului. 

4. Fierberea apei pentru prepararea formulei pentru sugari

Multe mame încă mai practică acest obicei: pentru a prepara laptele praf, dizolvă laptele praf în apă minerală fiartă.

Ei bine, specialiștii spun că fierberea nu este necesară: doar încălziți-l la 70 °C. Temperaturile mai ridicate fac ca sărurile prezente în apă să precipite și riscă să compromită funcționalitatea oricăror vitamine sau a altor factori sensibili la temperatură prezenți în formula laptelui.

5. Spălături nazale pentru prevenirea răcelilor

Fie că se folosesc flacoane cu doză unică de soluție salină sau seringi (fără ace) umplute întotdeauna cu ser fiziologic, pentru mulți părinți spălarea nazală a nou-născutului este un ritual zilnic.

Ideea este că poate fi folosit pentru prevenirea răcelilor sau a tusei, dar în realitate nu există niciun studiu științific care să demonstreze utilitatea acestuia în acest sens.

Alții îl folosesc pentru a încerca să elibereze căile respiratorii, măcar temporar, și să-l ajute pe bebeluș să respire mai bine, de exemplu atunci când se hrănește. Ceea ce evident devine mai dificil dacă micuțul se chinuie să respire.

Din nou, însă, nu au fost efectuate multe studii specifice. Datele disponibile se referă la o ușoară îmbunătățire care ar avea loc în afecțiuni mai grave, cum ar fi bronșiolita.

6. Aerosol cu ​​cortizon pentru răceli

Cortizonii aerosoli sunt una dintre categoriile de medicamente cele mai prescrise copiilor. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să justifice această utilizare pe scară largă.

Cu alte cuvinte, nu există dovezi că aerosolul clasic de cortizon ameliorează simptomele răcelii sau le scurtează durata.

Într-adevăr, utilizarea sa ar putea fi chiar contraproductivă. Pe termen lung nebulizarea cortizonului ar putea provoca leziuni ale mucoasei nazale, reducând capacitatea organismului de a răspunde la agenții infecțioși precum virușii.

7. Folosirea alcoolului ca dezinfectant pentru piele

Este mai bine să evitați, deoarece în contact cu pielea are tendința de a deteriora proteinele prezente în țesut, determinând formarea de aglomerate care pot deveni substrat pentru infecții.

De fapt, tocmai de aceea arde: interacționează cu țesutul iritându-l, iar asta nu este deloc un lucru bun. Poate provoca și arsuri chimice.

Pentru a curăța o rană, în primul rând este necesar să o spălați din abundență cu apă sau cu soluție fiziologică și eventual să folosiți o soluție clorurată ca dezinfectant.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: aerosol copii  igiena nou nascuti  ingrijire nou nascuti  pansamentul cordonului ombilical 

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel