„Îl cheamă...” Poți spune numele cuiva doar privindu-i fața, conform științei: „Nu este magie, este neuroștiință!”
Data publicării:
Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, sub conducerea dr. Ruth Mayo și dr. Yonat Zwebner, au dezvăluit un mister intrigant legat de cum asociem nume cu fețele într-un studiu care aruncă lumină asupra proceselor cognitive din spatele acestui fenomen.

Într-un experiment ce nu are nimic de-a face cu magia, ci cu neuroștiința, participanții au fost provocați să potrivească nume cu fețele unor persoane anonime. Fiecare fotografie a venit cu o listă de până la cinci opțiuni de nume și rezultatele au fost uluitoare. Aproape 40% dintre participanți au reușit să ghicească numele corect al persoanelor din fotografiile respective.

Citește și 21 de nume regale pentru băieți și fete: Descoperă eleganța și noblețea cu aceste idei majestuoase

Fața este oglinda sufletului și a numelui

Potrivit studiului efectuat de experții de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, deciziile participanților în ceea ce privește numele asociate cu fețele pot fi puternic influențate de stereotipurile culturale.

Ei au descoperit că, de exemplu, participanții francezi au avut o abilitate mai mare de a potrivi corect numele cu chipurile compatrioților lor, iar același lucru s-a întâmplat și cu participanții din Israel. Această observație fascinantă sugerează că ușurința de a ghici numele este strâns legată de tendințele culturale în care oamenii au crescut.

Acest studiu aruncă lumină asupra modului în care suntem inconjurați de structuri sociale și de influențe culturale încă de la naștere. Părinții ne aleg numele, iar această alegere pare să influențeze subtil felul în care asociază oamenii numele cu fețele. O nouă perspectivă asupra unei vechi zicale - „fața este oglinda sufletului” devine și mai complexă atunci când luăm în calcul și puterea numelor asupra percepțiilor noastre.

Vezi și Copil cu 11 prenume: Părinților li se ordonă să schimbe numele fetiței pentru că este prea lung

Ce spune neuroștiința despre asta?

Neuroștiința aruncă lumina asupra acestui fenomen numindu-l o „schemă mentală”. Cercetătorii explică că această schemă mentală este o expresie a unei expansiuni culturale în care oamenii ajung să se asocieze și să se identifice în funcție de nume. Acest proces este strâns legat de experiență și învățare.

În creierul nostru, numele și fețele sunt stocate și fac parte din identificările noastre de zi cu zi. Aceste conexiuni se dezvoltă în regiunea numită hipocamp anterior, unde procesele de memorie asociativă iau naștere.

Deci, nu avem de-a face cu magie sau cu fenomene supranaturale, ci cu știința și procesele de învățare care au loc în creierul nostru, chiar dacă nu suntem mereu conștienți de ele. Este o perspectivă intrigantă asupra modului în care funcționează mintea noastră și cum suntem influențați de numele și fețele pe care le întâlnim.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: neurostiinta  nume  studiu 

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...

Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice

În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel