Impactul muzicii asupra dezvoltării creierului copilului
Data publicării:
Știm cu toții că muzica este un element esențial în dezvoltarea și învățarea copiilor. Știm că îi ajută pe copii să se relaxeze, dar știați că îi ajută, de asemenea, la memorie și la simțul coordonării?

Studiile arată că copiii care cresc ascultând muzică, cântând cântece și mișcându-se în ritmul muzicii au un sistem senzorial mai dezvoltat, deoarece se creează mai multe legături în conexiunile neuronale ale creierului.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le au copiii care cresc ascultând muzică:

O creștere a capacității de memorare, a atenției și a capacității de concentrare a copiilor.
Îmbunătățirea capacității de a rezolva probleme matematice și de a face raționamente complexe.
Copiii sunt capabili să se exprime.
Atunci când este combinat cu dansul, stimulează simțurile, echilibrul și dezvoltarea musculară.
Stimulează creativitatea și imaginația copiilor.
Îmbogățește intelectul.
Le permite copiilor să interacționeze unii cu alții.
Le crește stima de sine.

Cum îi ajută muzica pe copii?

Inteligență- Copiii se nasc cu miliarde de neuroni în creier care, dacă nu sunt folosiți, se pierd în timp. Stimularea lor prin muzică le permite să se dezvolte și să nu se piardă, ceea ce, pe termen lung, le permite să învețe mai ușor lucruri noi și să dezvolte noi talente. 
Memorie - Copiii își pot aminti muzica pe care au auzit-o de la vârsta de trei luni. De asemenea, dacă îndeplinesc o sarcină în timp ce ascultă muzică, atunci când o ascultă din nou, își vor aminti sarcina și le va fi mai ușor să o reia.
Înțelegere - Copiii care ascultă muzică se obișnuiesc să audă diferite sunete complexe, ceea ce îi va ajuta mai târziu să discearnă și limbajul. 
Emoții - Emoțiile și stările de spirit sunt direct legate de muzică.  Muzica ușoară îi calmează, în timp ce muzica creativă îi ajută să le stimuleze.
Sănătate- Muzica ajută la refacerea respirației, ceea ce ne calmează fizic și ajută la tensiunea arterială și bătăile inimii. Muzica are, de asemenea, efectul de a ameliora durerea și de a promova îmbunătățirea fizică.

După cum am văzut, muzica are un efect important asupra stării de spirit, precum și asupra inteligenței, memoriei și limbajului. Dar și asupra sănătății și a sistemului imunitar. După cum spune psihologul Paco Revert: "Vedem impactul muzicii în fiecare zi... aceasta ne manipulează stările de spirit, ne îmbogățește viața și ne învăluie mintea", potrivit Sanganxa.com.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...



Cele mai noi articole

Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu”

Este tentant să cedăm în fața cerințelor copiilor...


Top citite
Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

Foto: Freepik@ maria.symchych

Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

pixel